Innovatie

Innovatie

Een innovatie is een proces van vernieuwing via het in- en doorvoeren van nieuwe ideeen, diensten, goederen en/of processen. Innovaties kunnen plaatsvinden binnen organisaties, maar ook daarbuiten in bredere verbanden. Het proces van innoveren draait om zaken op een nieuwe en betere manier aan te pakken.

Wat is een innovatie?

Een innovatie kan zowel van technologische als van niet-technologische aard zijn. Het vernieuwen of sterk verbeteren van een product, een dienst of de processen waarmee een product of dienst wordt voortgebracht noemt met een technologische innovatie. Een niet-technologische innovatie is bijvoorbeeld een vernieuwing in de organisatie.

Ook wordt er onderscheid gemaakt tussen poduct- en procesinnovaties. Bij een productinnovatie gaat het om de ontwikkeling en succesvolle invoering van nieuwe of verbeterde diensten of goederen. Wanneer het over procesinnovaties gaat richten deze zich op productie- en distributieprocessen.

Ook wordt er onderscheid gemaakt tussen basisinnovaties, verbeteringsinnovaties en schijninnovaties. Bij een basisinnovatie moet je denken aan een auto, vliegtuig, radio, tv en een stoommachine. Bij een verbeteringsinnovatie is dit bijvoorbeeld stuurbekrachtiging in een auto. De auto wordt er wel ‘beter’ van maar het is geen nieuw basisproduct. Een schijninnovatie is gericht op mode en marketing. Een product wordt in een nieuw ‘jasje’ gestoken en vermarkt als vernieuwend. Echter is er sprake van schijn en is er nauwelijks tot niks verbeterd in vergelijking met het bestaande product.

Welk doel dient een cursus innovatie?

Bij de Masterclass Innovatie krijgt u naast actuele wetenschappelijke kennis ook handige tools aangereikt om de innovatie in uw organisatie naar een hoger niveau te brengen.

Na afronding van de opleiding innovatie kunt u:

 • de innovatiecapaciteit van uw organisatie verbeteren;
 • de innovatieprocessen van uw bedrijf beheren;
 • het verschil zien tussen structuren en processen;
 • de belangrijkse uitdagingen op het gebied van innovatie herkennen en hiermee omgaan;
 • de belangrijkste kenmerken van een organisatie die van invloed zijn op de innovatiecapaciteit (zoals strategie, leiderschap, structuur en cultuur) evalueren en optimaliseren;
 • innovatie beheren vanuit een portfolioperspectief;
 • voordeel halen uit open innovatiestrategieën.

Waarom is een cursus innovatie belangrijk?

Succesvol inspelen op trends en ontwikkelingen is voor veel mensen nieuw en een stevige uitdaging. Waar liggen innovatiekansen voor uw organisatie? Wat maakt een innovatie tot een succes? Hoe start ik met ondernemend innoveren en wat past bij mijn organisatie? Deze vragen staan centraal in de training Innovatiemanagement. U gaat zelf aan de slag met innovatie. Samen met uw docent en medecursisten legt u de basis voor uw eigen innovatie projectplan. U leert conceptueel denken en past de nieuwste methodieken en instrumenten toe. U kunt uw concepten onderbouwen met businesscases en neemt anderen daar gemakkelijker in mee. Dit helpt u uw innovatief vermogen vergroten om voorop te lopen in een concurrerende markt.

Voor wie is een cursus innovatie geschikt?

UBS Kieswijzer

De doelgroep bestaat uit executives, managers, professionals en ondernemers met minimaal 3 jaar werkervaring op hbo/wo-niveau. Het aantal deelnemers is minimaal twee en maximaal zeven. Hierdoor is er veel gelegenheid voor een persoonlijke benadering. De training wordt aangeboden in de Nederlandse taal. Vanaf drie deelnemers kan het voor uw organisatie interessant zijn om deze training in-company te houden.

Wat levert een cursus innovatie op?

 • U heeft meer oog voor relevante trends en kansen voor innovatie
 • U kunt onderbouwd een juiste richting kiezen voor succesvolle innovatieve ideeën
 • U bent in staat innovatieprocessen te starten en anderen hierin mee te nemen
 • U past nieuwe en effectieve innovatie technieken succesvol toe
 • U bent in staat uw eigen innovatieprojectplan op te zetten en uit te voeren
 • U ervaart hoe falen tot succes kan leiden
 • U kunt creatiever denken en creativiteit bij anderen stimuleren

Wat zijn de verschillen tussen diverse innovatie cursussen?

 

Hoeveel kost een innovatie cursus?

Redactie UBS Plus / Utrecht Business School

Dit artikel is geschreven door de redactie van inspiratieplatform UBS Plus. Het platform is bedoeld om professionals te inspireren en te motiveren bij het veranderen van uzelf, uw team of uw organisatie naar nieuwe gewenste situaties. UBS Plus is een initiatief van Utrecht Business School. Utrecht Business School is de business school voor management executives en business leaders in Nederland. Wij leiden onze deelnemers op tot zwaardere professionals en bereiden ze voor op een volgende stap in hun carrière. Dit doen we op de vakgebieden finance & accounting, marketing en communicatie, it en crm, bedrijfskunde, strategie, hrm, inkoop en management & leadership. Voor vragen, advies of meer informatie over Utrecht Business School contact de redactie en/ of bekijk de video hiernaast.