Marketing Management

De road van storende berichten naar ‘valuable content’

leadership

Advertenties in vaktijdschriften, reclamespotjes op televisie, billboards langs de snelweg… lange tijd waren deze vormen van traditionele publiciteit vrijwel de enige middelen die een marketeer voor handen had. En hoewel deze marketingmiddelen nog steeds bestaan, weten we inmiddels ook dat er de nodige nadelen aan kleven: het is duur en houdt slechts kort de aandacht vast van iemand die eigenlijk met iets anders bezig is.

Je koopt immers niet een vaktijdschrift om de advertenties te bekijken en kijkt ook geen televisie voor de reclameonderbrekingen. Je accepteert het, want het “hoort er nu eenmaal bij”, maar of je er daadwerkelijk door wordt geactiveerd?

Het zijn eerder interrupties die je storen bij jouw daadwerkelijke bezigheid, aldus een infographic die enkele maanden geleden werd gepubliceerd door Attachmedia:

infographic content marketing

In deze infographic wordt traditionele publiciteit afgezet tegen content marketing, één van de inmiddels alweer langdurig aanwezige buzzwords in marketingland. Maakt dit traditionele publiciteit tot een slechte en content marketing tot een fantastische keuze? Nee, zo zwart/wit is het natuurlijk niet.  Maar met 93% van de Amerikaanse B2B marketeers die gebruikmaakt van content marketing, is uitsluitend kiezen voor traditionele publiciteit wél een onverstandige keuze.

Maar dat maakt content marketing nog niet gemakkelijk. Want hoewel 93% zegt gebruik te maken van content marketing, vindt slechts 42% zichzelf succesvol op dit terrein. Bij zo’n 50% is de wil er dus wel, maar wil het nog niet echt lukken. Ziet de situatie er bij jou hetzelfde uit? Stel jezelf dan eens de volgende vragen:

Is er (recent) een content marketing strategie op papier gezet?

Nee? Dan is inderdaad de kans groot dat het niet wil vlotten met het behalen van resultaten uit content marketing activiteiten. Want laten we eerlijk zijn, “je doet maar wat”. Wanneer je van tevoren niet nadenkt over het wie, wat, hoe en waarom, dan staan successen gelijk aan toevalstreffers die lastig te herhalen zijn.

Zo’n content marketing strategie hoeft echt niet een hoogdravend verhaal te zijn, met uitgewerkte antwoorden op de volgende vragen kom je al een heel eind:

  • Wie wil je bereiken en waar kan ik deze doelgroep vinden?
  • Wat zijn de doelstellingen? (brand awareness, lead generation, lead nurturing of misschien thought leadership?)
  • Welke boodschap(pen) wil ik uitdragen om die doelstelling(en) te kunnen bereiken?
  • In welke vorm(en) dien ik de boodschap(pen) te verpakken om de doelstelling(en) te kunnen behalen?

Is er iemand die actief toezicht houdt op de verzameling, creatie, bewerking en verspreiding van content?

Wanneer er niemand is die de kar trekt, is de kans groot dat alle goede bedoelingen blijven liggen en in de vergetelheid raken. Zonder iemand die de content marketing activiteiten coördineert, gaan mensen naar elkaar zitten kijken en afwachten. Ze weten niet precies wat ze moeten doen, denken dat een collega het wel zal oppakken of hebben het te druk met andere zaken. Je hebt dus iemand nodig die de content top-of-mind maakt en houdt. En dat hoeft bij de meeste bedrijven helemaal geen fulltime baan te zijn, zolang er maar iemand is die de coördinerende rol naar zich toetrekt of krijgt toebedeeld.

Vormt het creëren van content een (te) grote uitdaging?

De creatie van content is over het algemeen hetgeen waar het meest tegenop wordt gekeken. Ook als je middels een gedegen content strategie het wie, wat, hoe en waarom voor ogen hebt, dan is het vaak de beoogde frequentie van content creatie die voor problemen zorgt. Je moet de doelgroep immers wel met enige regelmaat van nieuwe waardevolle content blijven voorzien.

Maar wees gerust, het hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Sterker nog, marketeers maken het zichzelf vaak te ingewikkeld. Denken dat ze eens per dag/week/maand met pagina’s tellende of minutenlang durende (in het geval van video) zelf gecreëerde content moeten komen, om de doelgroep aan zich te kunnen blijven binden. Natuurlijk zit hier een kern van waarheid in, het is goed om ook zelf content te creëren. Maar waarom zou je niet ook gebruikmaken van de content van anderen?

Is jouw organisatie actief op het terrein van bijvoorbeeld anti-virus software en zie je online een aantal artikelen over cyberaanvallen? Voeg hier dan een korte visie vanuit jouw organisatie aan toe en deel dit met jouw netwerk. Op deze manier laat je zien (dat jij weet) wat er speelt in de markt, geef je ook de bedrijfsvisie weer én het kost alles bij elkaar heel weinig tijd. Je bent dan niet alleen aan het creëren, maar ook aan het verzamelen, bewerken en verspreiden.

Want ook dát is content marketing.

Bron: Mandy Woltjes – Marqit

Wilt u de winstgevendheid van uw organisatie verhogen?

Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul uw e-mailadres in en ontvang de video.

Mogelijk ook interessant

In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.