Algemeen

Video advertising: hoe zet je Youtube Adverteren effectief in?

leadership

AdWords kennen we allemaal van advertenties in de Google zoekresultaten, en misschien ben je ook bekend met het adverteren in het Display Netwerk met banners. AdWords for Video daarentegen wordt regelmatig over het hoofd gezien. Zonde, want net als de andere producten van Google biedt video adverteren verschillende kansen om je doelgroep en doelen te bereiken. Daarom deze blogpost: hoe begin je nu echt met Youtube adverteren?

Adwords for Video combineert oud (TV commercials) met nieuw (online targeting)

Waarom video advertising?

Een belangrijke reden dat AdWords for Video vaak vergeten wordt is dat we simpelweg niet weten hoe we het effect hiervan meetbaar kunnen maken. Zoals mijn collega Marlin aangeeft in haar blogpost begrijpen we met behulp van attributie modellen de online customer journey gelukkig steeds beter. Dit zorgt ervoor dat we ook kansen op bijvoorbeeld het gebied van video adverteren steeds beter begrijpen en in kunnen zetten. 

Ad

Daarnaast zijn trends zoals het gebruik van Youtube bij het shoppen ook duidelijk in opmars en collega Wouter beschrijft in zijn blogpost hoe Google in de toekomst ook in staat is om de inhoud van video’s te ‘lezen’. Dit zorgt ervoor dat je niet meer om video marketing heen kan. Als online marketeer is het dus niet de vraag of je er mee aan de slag moet, maar vooral hoe je dit moet doen. Video speelt een steeds belangrijke rol in het positioneren van je bedrijf, merk of product. Naast Branding is het ook een sterker wordende factor in bijvoorbeeld interactie met je doelgroep, genereren van sales of zelfs aansturen op cross-selling.

De eerste vraag die je dus wilt beantwoorden is: ‘Wat is het doel van mijn marketing campagne?’

De voordelen van adverteren met video

Als je de doelen van de marketing campagne hebt vastgesteld bepaal je of de voordelen van video adverteren hier bij aansluiten. Die voordelen kunnen bijvoorbeeld zijn:

 • Interactief adverteren met beeld, geluid en tekst. Niet voor niets zijn de Tv-Commercials zo lang een belangrijk marketingmiddel geweest. Met video ‘engage’ je met je doelgroep op een manier die met veel andere media onmogelijk is.
 • Targeting: Het nadeel van de bekende TV-commercials is dat het altijd op de massa is gericht. AdWords biedt de mogelijkheden om jouw doelgroep beter te bereiken. Zo kun je targeten op onderwerpen, zoekwoorden in Youtube, interesses, demografie of zelfs combinaties hiervan, zoals: “vrouwen onder de 35 jaar geïnteresseerd in fashion”.
 • Analyse en verbeteren: net als bij overige features van AdWords heb je direct inzicht in resultaten en wordt het inzichtelijk hoe mensen reageren op content. Dit betekent dat je je campagne continu kunt optimaliseren en verbeteren.
 • Betaal per view: je betaalt pas als een deel van de video bekeken is en niet wanneer mensen de video direct wegklikken.
 • Bereik: Youtube is de op één na grootste zoekmachine ter wereld (na Google).

Targeting

Indien je hebt vastgesteld dat video adverteren aansluit bij de marketing doelstelling van de campagne is het tijd voor de volgende vraag. Hoe gaan we AdWords for Video inzetten om bijvoorbeeld merkbekendheid te verhogen of sales te genereren? Om dit succesvol te doen zijn de targeting mogelijkheden van cruciaal belang. Hier zijn ze voor je samengevat:

 • Demografie: op basis van geslacht en/of leeftijd.
 • Locatie: target op gebruikers in een specifiek land, stad of een ingesteld radius.
 • Interesses: richt op interesses van gebruikers (opgemaakt uit browsegeschiedenis of aangegeven interesses, bijvoorbeeld sport of fashion).
 • Content: vertoon je Youtube ad in het display netwerk gebaseerd op de inhoud van pagina’s.
 • Zoekwoorden: op basis van zoekopdrachten in Youtube.
 • Remarketing/retargeting: gericht op gebruikers die eerder interacties hebben gehad met het Youtube-kanaal of je video’s.
 • Tip: vergeet niet dat je alle targeting mogelijkheden kunt combineren!

Ad

Video

Wat naast de targeting uiteraard van cruciaal belang is, is uiteraard de video zelf! Hier zijn enkele best practices voor het creëren van een geschikte video:

 • Houd het kort maar krachtig. Video’s langer dan 45 seconden worden minder vaak compleet bekeken.
 • Noem je website in de video en zorg voor goed aansluitende landingspagina’s.
 • Vertel je kijkers duidelijk wat hun volgende actie kan zijn. Bijvoorbeeld: inschrijven of aankopen doen op de website. Maak duidelijke call-to-actions en vergeet deze niet te vertonen in de Call-to-Action overlay die automatisch naar je website leidt.
 • Zorg dat de video consistent is met je merk (in bijvoorbeeld kleur en toon).
 • Zorg dat geluid en stemmen goed hoorbaar zijn.

afb 2 blog maikel

Voorbeelden

Ter inspiratie zijn hier nog enkele korte voorbeelden: 

Ad

 • Branding/bekendheid: gebruik targeting combinaties op leeftijd, geslacht en interesses om je merk met beeld en geluid bekender te maken onder een specifieke doelgroep.
 • Nieuwe klanten voor producten: target op zoekwoorden over je producten (zoals de productnaam zelf)of specifiek op video reviews over jouw product. Bereik op deze manier mensen die zoeken in Youtube (of op relevante pagina’s in het display netwerk). Zo breng je je product veel gerichter onder de aandacht van je doelgroep.
 • Cross-selling aan je doelgroep: richt je met video remarketing op mensen die eerdere productvideo’s bekeken. Je biedt dan bijvoorbeeld nog een ander bijpassend product aan in een specifieke video die aansluit op de andere video die al bekeken is.
 • Social engagement: zet video retargeting in om bijvoorbeeld ‘likers’ of volgers van je Youtube video of -kanaal aan te moedigen een zogenaamde ‘haul video’ te maken. Dit is een online video trend waar mensen een video maken waarin ze hun nieuwe aankopen delen met vrienden.

Voor nog meer inspiratie heeft Google zelf ook nog enkele goede voorbeelden.  Bij Happy Idiots zijn we dol op zulke creatieve voorbeelden, dus laat ons weten: hoe zet jij AdWords for Video in? We kijken uit naar je reactie!

Bron: Maikel Robben, SEA Specialist, Happy Idiots

Het bericht Video advertising: hoe zet je Youtube Adverteren effectief in? verscheen eerst op Content Marketing Management.

Wilt u de winstgevendheid van uw organisatie verhogen?

Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul uw e-mailadres in en ontvang de video.

Mogelijk ook interessant

In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.

Laat een reactie achter

Klik hier om een reactie achter te laten