Inkoopmanagement

Wat brengt de toekomst voor inkoopafdelingen ?

leadership

Dit jaar is mijn werk nog niet overgenomen door een robot. Volgens de site van de BBC  “Will a robot take your job” is die kans 59 procent. Dat het nog niet gebeurd is, is een kwestie van tijd. De voorspelling van de site beslaat een periode van 20 jaar. Nog 19 te gaan dus. Wat brengt de toekomst?

Maar, nu ik erover nadenk, zou die tijd wel eens korter kunnen zijn. Als ik terugkijk op de organisaties waar ik het afgelopen jaar heb gewerkt, moet ik vaststellen dat de inkoopafdelingen kleiner worden.

“Inkoopafdelingen worden kleiner”

Nog niet zo lang geleden had elke inkoop­afdeling één of enkele operationele inkopers aan het werk. Het bestellen besloeg een groot deel van het takenpakket. Door automatisering is dit werk een stuk eenvoudiger geworden en in de meeste organisaties geen dagtaak meer. Nieuwe inkoopafdelingen richt ik nu in zonder operationele inkoopfunctie.

Kleiner

  Oké, zult u zeggen, dat geldt dus voor de administratieve taken. Maar het werk van de inkoop­manager is veel moeilijker te automatiseren. Die zal gewoon blijven. Maar ook hier zie ik een effect van automatisering. De taken van de inkoop­manager worden weliswaar niet overgenomen, maar als de inkoopafdeling kleiner wordt, heeft de inkoopmanager ook minder werk aan de aansturing. En dat scheelt een hoop tijd.

Armslag

In sommige gevallen zie je dit terug in de formatie. Inkoopafdelingen worden over de hele linie kleiner. Maar er blijft gelukkig ook tijd over om betere service te verlenen aan de organisatie. Operationele inkopers gaan hun tijd besteden aan contractmanagement. En dat is een goede zaak.

“Operationele inkopers gaan hun tijd besteden aan contractmanagement”

De inkoopmanager krijgt meer tijd om inkoopprojecten te begeleiden. En dat is ook een goede zaak. Inkoopafdelingen mogen dan kleiner worden, maar hun armslag neemt met rasse schreden toe. Iets wat ik alleen maar kan toejuichen.

Bij mij blijft echter één vraag hangen, waar ik het antwoord nog niet op weet. Als inkoopafdeling meer service verleent aan de organisatie, neemt zij dan ook werk over van collega’s: ‘Will procurement take your job?’

“Will procurement take your job?”

Uit sommige discussies en emoties zou je afleiden dat dit inderdaad zo is, maar ik heb het gevoel dat de inkoopafdeling vooral het werk doet dat voorheen niet gedaan werd. De kwaliteit van contractmanagement is in veel organisaties zo belabberd, dat ik me niet kan voorstellen dat mensen hier veel tijd mee kwijt waren voordat de inkoopafdeling zich er mee ging bemoeien.

[alert type=”info” title=”Leestip: Binnenkort van start: Inkoopmanagement & Procurement (Post HBO)”] Lees het artikel

Klaar

De robot mag dan werk overnemen, maar er is nog zo veel te doen waar we voorheen niet aan toe kwamen, dat dit niet direct zal leiden tot werkloze inkopers. Voor de komende 19 jaar is er genoeg te doen en daarna, wie weet, zijn we klaar.

Auteur: Maarten Erasmus, managing partner bij Emeritor.

Wilt u de winstgevendheid van uw organisatie verhogen?

Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul uw e-mailadres in en ontvang de video.

Mogelijk ook interessant

In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.

Laat een reactie achter

Klik hier om een reactie achter te laten