Financieel Management

5 Belangrijke punten over uw pensioen

leadership

Binnenkort is het weer zover; De Nationale Pensioen 3-daagse. De 3 dagen in het jaar dat het sexy is om het over pensioen te hebben. Dat we pensioen belangrijk vinden en er echt mee bezig gaan …. toch?

Ik snap het wel, pensioen is complex. En dan ook nog eens over tig jaar in de toekomst. Er zijn veel alarmerende berichten in het nieuws die dan ook nog eens een heleboel informatie en termen gebruiken waardoor het niet makkelijker wordt. Veel macro-economisch gewauwel waarbij het voor jan modaal nog niet duidelijk wordt wat dit nou voor hem/haar echt betekend. En laat dit nou het belangrijkste zijn binnen jouw eigen micro-economie.

In deze blog lees je 5 belangrijke punten over pensioen waarmee ik het inzichtelijker voor jou maak. Om je alvast voor te bereiden hieronder een link naar mijn website waar je meer informatie over pensioen kan vinden met rekentools om je inzicht te geven.

Punt 1) Wat is nou pensioen?

Pensioen is het voorzien van inkomen zonder ervoor te hoeven werken. Oftewel, je hebt voldoende geld bij elkaar gespaard om in je levensbehoefte te kunnen voorzien. Op het moment dat je deze situatie bereikt kun je dus met pensioen. Meestal gebeurt dit op de 67ste verjaardag en wordt fiscaal ondersteund met bijvoorbeeld een lager tarief inkomstenbelasting. Met pensioen gaan kan ook ruim voor je 67ste verjaardag. Het wordt dan helaas niet fiscaal ondersteund. Er zijn verschillende soorten pensioenen. De 3 belangrijksten zijn:

  1. Ouderdomspensioen – wanneer je stopt met werken op oudere leeftijd.
  2. Nabestaande pensioen – voor wanneer je komt te overlijden. Je nabestaanden hebben dan misschien recht op een deel van je pensioenuitkering.
  3. Arbeidsongeschiktheid pensioen – wanneer je niet meer kunt werken vanwege lichamelijk of geestelijke klachten.

Er zijn nog veel meer soorten van pensioen, maar dit zijn de belangrijkste.

Punt 2) Wanneer kun je met pensioen?

Zoals ik in het vorige punt al een beetje aangaf, zodra je de middelen hebt om in je levensonderhoud te voorzien zonder ervoor te hoeven werken. Dit is dus ook mogelijk op je 40ste, je hebt dan echter wel een zeer groot geldbedrag nodig.

Pas vanaf minimaal je 67ste jaar wordt er door de overheid een AOW (Algemene Ouderdomswet) uitkering uitbetaald en krijg je een korting op het tarief van de inkomstenbelasting. Dit kan omdat je dan geen premies meer hoeft af te dragen voor sociale voorzieningen en sociale verzekeringen. Want als je met pensioen bent kan je bijvoorbeeld niet meer in de WW terecht komen.

Punt 3) Pensioen via de werkgever, goed geregeld toch?

Nou …… nee, helaas niet. Ook bij een pensioen via de werkgever is vaak niet alles goed geregeld. Zo kan er via de werkgever bijvoorbeeld heel goedkoop een extra dekking voor arbeidsongeschiktheid worden geregeld maar niet alle werkgevers bieden dit aan. Sommige werkgevers betalen mee met de premie, andere weer niet. Maar hoe je het ook wendt of keert, en ondanks de vele mogelijkheden, een pensioen via de werkgever blijft een standaardoplossing voor een maatwerk probleem. Misschien is het in jouw situatie wel voldoende, waarschijnlijk niet. Dit ligt aan je eigen wensen en doelen, aan jouw verwachte inkomsten en uitgaven patroon.

Punt 4) Je pensioen is toch 70% van je salaris?

Vroeger was het standaard gegeven dat wanneer je met pensioen gaat je 70% van je laatstverdiende salaris als pensioenuitkering ontvangt. Dit noem je een eindloonregeling. Helaas zijn bijna alle pensioenfondsen overgestapt naar een middelloon regeling. Hiermee bouw je dan 70% van het gemiddelde salaris op. Dit komt neer op zo’n 52% á 54% van het laatst verdiende salaris. Even een rekenvoorbeeld:

Met hetzelfde salaris maar een andere pensioenregeling vang je opeens € 14.000,- minder aan pensioen inkomen. En met dit voorbeeld heeft bijna iedereen in Nederland een pensioen gat. In dit voorbeeld is namelijk je pensioen inkomen nog maar 46,67% van jouw laatst verdiende salaris. Heel iets anders dan de door jou verwachte 70%. En dat wordt een pensioen gat genoemd.

Dan nu de belangrijkste vraag die een adviseur jou kan stellen …. Ga je het hier mee redden? Tja, dat weet je natuurlijk nog niet. Met een pensioenadviseur haal je de deskundigheid in huis om de toekomstige situatie zo goed mogelijk in te schatten. Heb jij vragen over hoe jouw pensioen eruitziet, gebruik dan de onderstaande link.

 >>> http://www.breebaart-fd.nl/contact

Punt 5) Waarom nu een pensioenadvies? Het duurt nog een eeuwigheid!

Als je vroeg begint met een stukje bewustwording van je pensioensituatie kun je bij een tekort zo snel als mogelijk beginnen het probleem op te lossen. De oplossing kan op vele manieren worden vormgegeven. Echter bij alle oplossingen kun ik je wel aangeven dat het goedkoper is wanneer je eerder begint. Zullen we nog een klein voorbeeldje doornemen om het duidelijk te maken? Stel je komt € 5.000,- per jaar aan pensioen inkomen te kort.

[alert type=”info” title=”Leestip: Utrecht Business Finance helpt ondernemers succesvol aan een bedrijfsfinanciering “] Lees het artikel

Je ziet het verschil. Het bedrag bij elkaar sparen over 30 jaar is betaalbaar. Het binnen 10 jaar opsparen een stuk minder betaalbaar. Uiteraard is dit voorbeeld wel heel simpel weergegeven maar de strekking lijkt me duidelijk.

Conclusie:

Pensioen kan je flinke hoofdpijn bezorgen als je niet tijdig bewust wordt van je situatie. Zeker voor ondernemers, want voor deze groep is er namelijk niets automatisch geregeld. Dat dient een ondernemer allemaal zelf te doen. Begin op tijd met duidelijkheid te scheppen in je pensioensituatie. Hierdoor wordt het oplossen van knelpunten een stuk goedkoper en ga jij zorgeloos je oude dag tegemoet.

Auteur: Ronald Breebaart, eigenaar bij Breebaart Financiele Dienstverlening, in de wereld veranderd er veel op macro-economisch gebied. Hierdoor worden financiële producten en vooral ook de regelgeving hiervan steeds moeilijker te begrijpen. Maar wat betekend dit nu voor uw micro-economie, oftewel uw eigen portemonnee. Breebaart Financiële Dienstverlening heeft met meer dan 15 jaar ervaring de visie dat iedereen recht heeft op inzicht en rust in persoonlijke financiën. Het is mijn missie om een gedegen, begrijpelijk en betaalbaar financieel advies voor iedereen bereikbaar te maken.

Wil je aan de slag met (financiële) waardecreatie en/of het verhogen van je organisatiewaarde?

Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul jouw e-mailadres in en ontvang de video.

Mogelijk ook interessant

In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.

Laat een reactie achter

Klik hier om een reactie achter te laten