Marketing Management

Facebook: het nieuwe videocontentplatform

leadership

Als startende display en affiliate specialist houd ik me dagelijks bezig met social advertising binnen de grootste social kanalen, zoals Instagram en Facebook. Met name binnen Facebook kun je niet meer om alle ‘nieuwe’ introducties heen. Super handig allemaal, maar wat is nou eigenlijk de toegevoegde waarde van al die nieuwe introducties? In dit blog ga ik in op de recente video-updates van Facebook én de toekomstvisie van het bedrijf.

Facebook Stories

Na Snapchat en Instagram Stories heeft ook Facebook sinds vorige week een eigen ‘Stories’ geïntroduceerd. Je zult wel denken: nóg een nieuwe variant op Snapchat. En ongelijk kan ik je niet geven… 

Hoe werkt het?

Met deze nieuwe functie in Facebook deel je foto’s en video’s die voor 24 uur beschikbaar zijn, waarna de app ze automatisch verwijdert. Je ziet de stories alleen terug als je op de ronde icoontjes boven in beeld drukt. Je kunt je verhaal delen in de vorm van een foto, video of tekening. Met de introductie van Stories voegt Facebook dus eigenlijk een tweede nieuwsfeed toe, maar dan met tijdelijke content. Je kunt je verhaal delen met al je vrienden, geselecteerde vrienden of maar één persoon. Tot dusver werkt Facebook Stories dus vrijwel hetzelfde als Snapchat of Instagram Stories, toch?

Facebook Stories

Dat klopt! Het enige extraatje is de hoeveelheid soorten filters, stickers en effecten. Net zoals in Snapchat en Instagram zie je in je Facebook Stories persoonlijke foto’s en video’s van je vrienden. Content die je nog weleens mist door alle internationale gedeelde berichten en video’s. Tot nu toe is het alleen mogelijk om de verhalen in je app te bekijken en niet op desktop (ja, net zoals Snapchat en Instagram ????).

Het zat er natuurlijk aan te komen dat ook Stories zou worden geïntroduceerd door Facebook. Niet echt nieuw dus, maar onmisbaar binnen dit grootste social platform. De behoefte van gebruikers aan snelle informatiewerving en visuele uitingen wordt namelijk steeds groter. Facebook kan daarom simpelweg niet achterblijven en stuurt met Stories dan ook meer op het visueel delen van je status of ervaringen.

Mid-roll advertenties

In een blog van mijn display collega Amber hebben we het gehad over het testen van mid-roll advertenties. Eerder gebeurde dit in live video’s, maar nu dan ook in andere videoformats. Inmiddels is de testfase afgerond en wil Facebook het vertonen van advertenties in video’s implementeren.

Move over, YouTube

Dit gebeurde natuurlijk al veel eerder op YouTube, maar dan hebben we het over pre-roll advertenties. Mark Zuckerberg kiest voor een andere aanpak: mid-roll advertenties. De advertentie begint dus niet voorafgaand aan de video, maar wordt pas getoond wanneer een video op zijn minst 20 seconden speelt. De mid-roll advertenties worden getoond bij een video die minimaal 90 seconden duurt. Op dit moment is nog niet duidelijk of de advertenties binnen Facebook skippable zijn. Eerder werd namelijk bekend dat YouTube de 30 seconden pre-roll advertenties verwijdert. Echter blijven de 15 en 20 seconden advertenties nog wel gewoon actief. Even afwachten dus!

Facebook mid-roll advertenties

Quanto costa?

Opbrengsten uit een mid-roll advertentie worden verdeeld onder Facebook (45%) en de adverteerder (55%). Mogelijk speelt Facebook hiermee in op de klachten van huidige adverteerders die weinig opbrengsten halen uit videocontent op Facebook. Zelfs als de video’s miljoenen keren waren bekeken. Met deze ontwikkeling zou het weleens een grote concurrent kunnen worden van YouTube. Ben jij het al een keer tegen gekomen tijdens het bekijken van een video in je tijdlijn?

Maar dit is nog lang niet alles..

Ook Facebook Video wordt natuurlijk continu geoptimaliseerd. Het automatisch afspelen van je video mét geluid, verticale video’s, kijken en scrollen en mogelijk de nieuwe Facebook Video App voor TV. Zomaar wat innovaties van de afgelopen tijd.

Automatisch afspelen van een video met geluid

Voorheen werd een video afgespeeld in je tijdlijn, maar voor het geluid moest je wel even op de video klikken. Vanaf nu wordt het geluid gefade en bij het doorscrollen van je tijdlijn speelt een video zich automatisch af met geluid. Wanneer je telefoon bewust op stil staat gebeurt dit niet en mocht je het nou helemaal niet willen kun je het in je instellingen weer uitzetten. Ik kan me namelijk voorstellen dat dit soms best irritant is!

Vertical video

Facebook heeft de laatste tijd getest met een groter formaat van verticale video’s. Inmiddels is ook deze innovatie toegepast en heb je het waarschijnlijk al wel voorbij zien komen. Toch niet? Hieronder een voorbeeldje.

Facebook vertical video

Watch and scroll

Het is nu ook mogelijk om een video te bekijken en tegelijkertijd door te scrollen. Facebook minimaliseert de grootte van je video en deze zie je dan in de hoek van je scherm. Je kunt deze zelf verplaatsen naar iedere hoek van je scherm. Afgekeken van YouTube dus, want zij deden dit al eerder.

 Facebook video

Facebook Video App

Facebook heeft nu een video-app ontwikkeld voor onder andere Apple TV en Samsung Smart TV. Op die manier kun je Facebookvideo’s bekijken op een groter scherm. Denk aan gedeelde video’s van je vrienden, bedrijven of pagina’s die je volgt, live video’s of ‘aanbevolen voor jou’. Ook al je opgeslagen video’s zijn later te bekijken. Het is een soort algoritme dat zich aanpast aan jouw kijkgedrag. Waarschijnlijk is Facebook deze app nog verder aan het ontwikkelen, want op dit moment is de app vrij eenvoudig – al dan niet erg beperkt. We vinden het lastig om aan te geven wat hier de toegevoegde waarde van is. Weten hoe het werkt? Check dit filmpje.

Gaan we over op FaceTube?

Per dag wordt er ruim 100 miljoen uur aan video bekeken op Facebook en blijkt dat Facebookvideo’s 7 keer sneller worden gedeeld dan links. Het social platform explodeert bijna van alle consumentenvideo’s die worden gedeeld. Dat creëert mogelijkheden, dus dat het bedrijf volop investeert in nieuwe video-updates is geen verrassing. Mark Zuckerberg liet eerder al weten dat Facebook binnen 5 jaar alleen nog maar uit video bestaat. De focus ligt daarbij op korte termijn videocontent, oftewel: social posts om te delen met je vrienden, ontwikkelen van premium content en promotionele content voor adverteerders en beroemdheden.

“Within 5 years, Facebook will be mostly video” – Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg is van mening dat pre-roll advertenties irritatie opwekken en de gebruikerservaring zeker niet bevorderen. Misschien wel, maar met deze ontwikkeling is het meer dan ooit een uitdaging om relevante videocontent te maken, zodat de gebruiker zeker blijft hangen.

[alert type=”info” title=”Leestip:  Twee succesfactoren voor je contentstrategie “] Lees dit artikel

De kans dat Facebook een nieuw videoplatform wordt is absoluut aanwezig. Geen enkel bedrijf kwam eerder zo dichtbij. Recent hebben adverteerders geklaagd over de onaangekondigde platformwijzigingen binnen YouTube. Zo lang er geen alternatief is om videocontent te delen en daarvoor betaald te krijgen, zullen gebruikers het moeten doen met YouTube. Met de video-introducties Facebook video-opties, video-advertentie mogelijkheden, live video’s en de 360 video’s biedt het Facebook absoluut kansen om marktleider te worden op het gebied van korte termijn, ‘snackable’ videocontent.

Auteur: Adriënne van Liempd.

Wil je aan de slag met (financiële) waardecreatie en/of het verhogen van je organisatiewaarde?

Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul jouw e-mailadres in en ontvang de video.

Mogelijk ook interessant

In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.

Laat een reactie achter

Klik hier om een reactie achter te laten