HRM

Flexwerken wordt steeds populairder

leadership

Er zijn in Nederlanders ruim 1,7 miljoen flexwerkers, oftewel een kwart van alle werknemers, en dat aantal groeit nog steeds. Niet iedereen streeft naar een vaste baan van 40 uur in de week. Flexwerken is een trend die zich al enkele jaren ontwikkelt.

Veel werkgevers kiezen voor die constructie om allerlei redenen zoals flexibiliteit behouden, om sneller iemand te kunnen inzetten of uit angst voor een hoge transitievergoeding. Soms kiezen medewerkers er bewust zelf voor. En daarnaast stijgt het aantal zzp’ers ook nog steeds. Met andere woorden: flexibel werken hoort erbij.

Vakbonden hebben het al een tijdje moeilijk. Het blijkt lastig om nieuwe leden te vinden. En dat komt voor een deel omdat vakbonden als CNV en FNV kampen met een imagoprobleem.

Een vakbond dient misschien wel een goed doel, maar ‘hip en sexy’ is het niet echt. Dat beeld wordt nog eens bevestigd als je een recente reactie van de FNV leest op een bericht over flexwerkers.

De vakbond reageerde onlangs op cijfers van het CBS over het aantal flexwerkers dat van een flexibel dienstverband overgaat naar een vaste aanstelling. Dat aantal is in 2015 iets gestegen.

En hoe reageerde de FNV dan? “De cijfers stemmen vakcentrale FNV enigszins positief. Het wordt tijd dat de trend echt gaat keren en meer mensen een echte baan krijgen.” Pardon? Een echte baan?

Kiezen voor (on)zekerheid

[alert type=”info” title=”Leestip: De paradox van talentmanagement “] Lees het artikel

Toegegeven, uit onderzoek van het CBS en TNO blijkt dat een ruime meerderheid van de flexwerkers (80 procent) liever meer zekerheid heeft, maar om het daarom geen ‘echte banen’ te noemen, gaat wel ver. Met een vaste baan is je loopbaan ook lang niet altijd veilig gesteld, maar dat terzijde. Het hebben van een flexibele baan wil niet per definitie zeggen dat je zo op straat staat. Juist de vorig jaar ingevoerde Wet Werk en Zekerheid moet flexwerkers meer zekerheden bieden.

Daar komt bovendien bij dat het CBS ook constateerde dat werknemers van alle leeftijden met een flexibel dienstverband vaker aan het werk blijven dan twee jaar geleden. Het wordt dus tijd dat de vakbonden dat ook inzien en die flexbanen beter gaan waarderen.

Wilt u de winstgevendheid van uw organisatie verhogen?

Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul uw e-mailadres in en ontvang de video.

Mogelijk ook interessant

In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.

Laat een reactie achter

Klik hier om een reactie achter te laten