Ketenvaardigheden zijn troef
Wat gebeurt er als je bij het kaartspel een groot aantal troeven ontvangt? Je houdt deze graag voor de borst en bent erg voorzichtig om ze uit te spelen. Je zou maar niks meer achter de hand hebben….! Dat deed me denken aan hoe ketensamenwerking werkt in de praktijk.
Sneller, slimmer en simpeler…. ! Dat beoog je door met je keten beter samen te werken. Het is een spel om de vraag van je klant – of die nu binnen of buiten je organisatie werkt – voor te blijven. Voor veel ketenregisseurs blijkt het een enorme opgave te zijn om te doorzien hoe de kaarten zijn geschud.
Veel inkopende organisaties zien harde- en zichtbare instrumenten zoals aanbesteden, procedures, contracten en prestatiemetingen als hun troef. Ze hopen daarmee grip te krijgen op het geheel en gedaan te krijgen wat wordt gevraagd. Door het goed voor te spiegelen en te visualiseren verwachten ze dat ketens als vanzelf gaan verbeteren. De praktijk leert echter dat dat nog niet zo makkelijk gaat. Ketens veranderen pas als de mensen in die ketens iets anders gaan doen.
Neem bijvoorbeeld de relatie tussen faciliterende afdelingen zoals ICT, inkoop, onderhoud en facilitair met hun interne klanten of hun ‘business’. Daar gaat van alles (zacht en onzichtbaar) mis omdat de faciliterende ketenregisseur graag over zijn eigen advies en doelen wil praten. De business zit daar helemaal niet op te wachten, wil alleen het resultaat voor de business horen. Dus als de business-behoefte niet goed wordt ‘opgehaald’ ontstaat er ruis in de keten. En leveranciers die wachten maar af en doen naar beste kunnen hun ding om ‘goed genoeg’ te blijven presteren. Gevolg? Groei blijft uit en er wordt niet uitgehaald wat er in zit. Zowel de ketenregisseur als de leverancier bekennen geen kleur, houden hun kaarten voor de borst en spreken zichzelf niet aan op hun belangrijkste troef: hun persoonlijke eigenschappen die we in deze context ketenvaardigheden noemen…!
[alert type=”info” title=”Leestip: Binnenkort van start: Inkoopmanagement & Procurement (Post HBO)”] Lees het artikel
De ketenregisseur van morgen heeft oog voor de business en spreekt hun taal. Hij beweegt, zonder dat hij daar de macht over heeft, de keten in de richting die klanten vragen, Dit doet hij door zijn ketenvaardigheden op de juiste manier in te zetten. Zo krijgt hij gedaan wat nodig is en dat is zijn belangrijkste troef. Veel belangrijker dan welk instrumentarium dan ook. En dan lijkt het net op kaarten. Want we laten ons ook niet graag in onze troefkaarten kijken en kiezen voor de veiligheid van instrumenten en laten onbenut wat we aan extra potentieel in petto hebben.
Bron: Covalis
Wilt u de winstgevendheid van uw organisatie verhogen?
Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul uw e-mailadres in en ontvang de video.Mogelijk ook interessant
In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.
Laat een reactie achter