Marketing Management

Tip: Vermijd vooral deze 4 marketing automation-valkuilen !

leadership

Marketing automation is meer dan een trend of modewoord. De statistieken tonen dat wel aan. Het is een betrouwbare technologische oplossing die de toekomst van marketing zal veranderen. Maar is marketing automation voor alle bedrijven de heilige graal, dé oplossing voor al hun marketinguitdagingen?

Voordat u zich begeeft op het terrein van marketing automation is het wellicht goed om u even te verdiepen in een aantal valkuilen die u moet zien te vermijden.

Valkuil 1: Geen duidelijke rechtvaardiging voor marketing automation

Wellicht de meest voorkomende fout is dat bedrijven marketing automation-software aanschaffen zonder dat zij daarvoor een gedegen plan van aanpak hebben. Dus voordat u een volgende stap zet, is het belangrijk om te kijken of u de vraag kunt beantwoorden waarom u aan marketing automation zou willen beginnen. Heeft u bijvoorbeeld minder conversies? Heeft u een directe noodzaak om leads te scoren? Kortom: wat is uw ‘waarom’ en rechtvaardigt dit de risico’s en de kosten die gepaard gaan met marketing automation? 

Als u zeker weet dat marketing automation het pad is dat u wilt gaan bewandelen, is de volgende stap het maken van een businessplan met een duidelijke strategie en doelstellingen voor uw marketing automation-programma. Maak ook een realistische inschatting van wat marketing automation voor u kan doen, maar ook wat het niet kan doen.

Marketing automation is veel ingewikkelder dan alleen de aanschaf van een technologische oplossing. Het vereist een zorgvuldig samengestelde mix van software, processen, content en gekwalificeerde mensen. En vergeet daarbij niet rekening te houden met voldoende budget.

Valkuil 2: Het automatiseren van slechte marketingprocessen

In marketing automation is geen proces belangrijker dan het in kaart brengen van de ‘buyer journey’. Wat is de reis die uw leads afleggen tijdens het aankoopproces? Kent u uw belangrijkste doelgroepen (buyer persona’s), weet u wanneer zij content en informatie van u nodig hebben, en weet u hoe en waarom u ze moet bewegen in de richting van het vervullen van uw call-to-action?

De richtlijn is vrij eenvoudig: uw marketingmix moet in de handmatige vorm al strategisch en soepel verlopen voordat u het overdraagt aan een ‘machine’ die een groot deel van het werk kan doen.

Valkuil 3: Ervan uitgaan dat marketing automation zal leiden tot leads

U kunt makkelijk misleid worden door de magie van marketing automation-tools. De meeste mensen zijn aangenaam verrast door alle functies en voordelen die deze softwaresuites bieden. Maar vergeet niet dat marketing automation geen contactpersonen zal toevoegen aan uw database en dat het niet uit zichzelf de leadgeneratieproblemen van uw bedrijf zal oplossen.

Marketing automation-platforms automatiseren veel marketingfuncties en bieden bruikbare data om uw prospects en hun behoeften beter te begrijpen, maar ze bevatten niet alle digitale marketingtools die nodig zijn om als bedrijf te kunnen groeien. In sales cycle-termen: marketing automation-tools zijn ontworpen om leads te ‘nurturen’ en te activeren. Echter, voor het genereren van nieuwe leads die u kunt nurturen, heeft u ook een oplossing nodig.

Pamela Vaughan van HubSpot zegt het goed: “Als u alleen vertrouwt op marketing automation en geen strategie heeft om uw nieuwe contactenlijst te laten groeien, heeft u al snel geen contacten meer om te kunnen nurturen. Zo eenvoudig is dat. “

Valkuil 4: Er niet in slagen om nieuwe, actuele content te produceren

De stelregel wordt veel gebruikt, maar hij is onmiskenbaar: ‘Content is king’. Vooral als het gaat om marketing automation. Als marketing automation de motor is, dan is content de brandstof. De laatste fout die vrij vaak voorkomt, zijn bedrijven die een mooie, glanzende, nieuwe sportwagen kopen, maar vervolgens geen benzine hebben om ermee te kunnen rijden.

Opvallend genoeg hebben veel organisaties juist heel veel content in huis. Veel marketeers worstelen echter vaak met de kwaliteit van de content en met de vraag waar en wanneer deze content ingezet moet worden. 

De beste content gaat vaak niet over uw eigen producten of diensten. Natuurlijk moeten prospects (en bestaande klanten) ook wat te horen krijgen over uw nieuwe bedrijfs- en productontwikkelingen. Maar waardevolle, relevante content is er in vele vormen. Producten worden om tal van redenen gekocht. Maar zelden is de beslissing alleen gebaseerd op de features  van het product.

Wat nu?

Als u overweegt te gaan werken met marketing automation-tooling, dan moet u veel zaken goed afwegen. De genoemde valkuilen kunnen daarbij nogal beangstigend overkomen. Echter, de belofte van deze tools blijft positief, mits u de juiste stappen neemt.

Overweegt u marketing automation, maar weet u niet zeker of het iets voor uw organisatie is? ContentXperience kan u hierbij helpen. Neem gerust contact met ons op.

Wilt u de winstgevendheid van uw organisatie verhogen?

Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul uw e-mailadres in en ontvang de video.

Mogelijk ook interessant

In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.