Algemeen

Video Marketing & de 3 Fases binnen een video marketing campagne

leadership

Hoe zorg je ervoor dat jouw video opvalt in de jungle van online video’s ? Online video is hot in marketingland.  Elke 60 seconden wordt er 72 uur aan videomateriaal geüpload op YouTube. Daar komt bij dat er iedere dag op ditzelfde platform een miljard uur aan video’s wordt bekeken. Je begrijpt het, het begrip ‘jungle’ was niet overdreven. De vraag is hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw video, die ene orchidee is, die knaller die opvalt. Het antwoord op die vraag klinkt eenvoudiger dan hij is: video marketing. We leggen  in deze blog uit wat video marketing kan doen voor jouw video en vertellen je wat voor soorten video marketing er zijn.

De ROI op jouw video

We kunnen je wel vertellen dat video marketing dé manier is om jouw video op te laten vallen, maar laten we de feiten er even bij nemen.

  • 72% van de bedrijven geeft aan dat video hun conversie heeft verbeterd[2].
  • 52% van de consumenten geeft aan dat het kijken van video’s ze zekerder maakt in het maken van online aankoop beslissingen.
  • 96% van de B2B organisaties gebruikt video in hun marketingcampagne. 73% hiervan behaalt hiermee positieve resultaten[3].
  • Een gemiddelde websitebezoeker spendeert 88% meer op een website met video content[4].

Brand awareness creëren met video marketing

Uit bovenstaande cijfers kun je al opmaken dat video marketing in de meeste gevallen de conversie verbeterd. Los van het verhogen van je conversie is het inzetten van video marketing een effectieve manier om je naamsbekendheid te vergroten. Zo goed dat 65% van de videocampagnes op YouTube momenteel zorgt voor een gemiddelde stijging van de brand awareness van 17%.

Extra power met YouTube advertenties

Een manier om jouw video marketing extra kracht bij te zetten is door het gebruik van YouTube advertenties. Voor het adverteren binnen YouTube zijn er verschillende mogelijkheden. De meest gebruikte YouTube advertenties zijn: TrueView InStream-advertenties, Bumperadvertenties, TrueView-advertenties met video discovery. Om te weten welke vorm van adverteren het meest past bij jouw video en jouw organisatie, is het belangrijk om te weten wat iedere vorm precies inhoudt. Daarom speciaal voor jou hieronder een overzicht.

TrueView InStream-advertenties:

De  TrueView InStream-advertentie verschijnt vóór, tijdens of na een video op YouTube. De kijker kan er na 5 seconden voor kiezen om de advertentie weg te klikken. Het is dan belangrijk dat je de aandacht van de kijker binnen 5 seconden weet te grijpen.  Er worden door YouTube voor deze advertentie alléén kosten gerekend wanneer de kijker 30 seconden (of de hele video wanneer deze korter is) van de advertentie heeft gekeken óf wanneer er interactie is.  Met interactie wordt er bedoeld dat de kijker doorgeklikt heeft naar de website of een call-to-action button in de advertentie heeft aangeklikt. Alleen het publiek dat geïnteresseerd is zal je video afkijken, dit werkt kostenbesparend.

Bumperadvertenties:

Een bumperadvertentie is een korte video-advertentie van maximaal 6 seconden. Deze wordt afgespeeld vóór, tijdens of na een video op YouTube. Het is niet mogelijk om bumperadvertentie weg te klikken.  Als bedrijf betaal je dan ook voor het aantal views. Er wordt gerekend vanuit CPM-biedingen (de kosten per duizend views). Een bumperadvertentie is een goede manier om je publiek te bereiken met een korte en eenvoudige boodschap.  belangrijkste doelen van bumperadvertenties zijn het vergroten van de klantenkring en de merkbekendheid.

TrueView-advertenties met video discovery:

een TrueView-advertentie met video discovery verschijnt in de zoekresultaten op YouTube, naast gerelateerde video’s of op de mobiele hompage van YouTube. Met deze advertentiesoort wordt er een miniatuurafbeelding uit je video weergegeven met daarbij een stukje tekst. Deze miniatuurafbeelding spoort je publiek aan om erop te klikken. Na het klikken opent de volledige video. Alleen wanneer er op de miniatuurafbeelding wordt geklikt worden er kosten gerekend. TrueView-advertenties met video discovery worden ingezet om een video te promoten op plaatsen waar mensen op YouTube ontdekkingen doen[5].

In twee stappen naar effectieve video marketing

1.      Je doelgroep aanspreken

Om er voor te zorgen dat jouw doelgroep jouw video weet te vinden zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Het doelgericht aanspreken van jouw publiek noemen we ‘targeten’. Er zijn verschillende targetingsmethodes. Zo kun je er voor zorgen dat jouw video voornamelijk gevonden wordt binnen een bepaalde demografische groep of een bepaalde locatie. Ook kun je targeten op basis van de interesses van je publiek. Een andere effectieve manier van targeten is SEO-technisch targeten. Je zorgt er dan voor dat jouw video gevonden wordt op bepaalde zoekwoorden. Als laatste tips van vandaag vertellen we je over remarketing. Met video remarketing target je op bezoekers die al eerder interesse hebben getoond in je bedrijf. Mensen die bijvoorbeeld je advertentie al bekeken hebben maar hier niks mee hebben gedaan hebben, krijgen hem nog een keer te zien[6]. Daarnaast kun je mensen die op je website zijn geweest, opnieuw bereiken via remarketing.

Als je het goed doet kun je met behulp van video marketing een groot en veelzijdig publiek bereiken. Door het brede scale aan mogelijkheden is er voor iedere videosoort en iedere organisatie de juiste video marketing techniek.

2.   Inzetten van de juiste advertentiesoort

Welke advertentiesoort je het beste kunt inzetten voor een zo optimaal mogelijke Video Marketing campagne heeft alles te maken met customer journey. De customer journey die een klant doorloopt bestaat uit drie verschillende fases. Hier kan echter nog een vierde fase CARE aan toegevoegd worden. Maar deze valt buitende Video Marketing campagne en wordt daarom buiten beschouwing gelaten.

De drie fases binnen een video marketing campagne zijn de SEE, THINK en DO fase

Om ervoor te zorgen dat je doelgroep de gehele customer journey doorloopt dien je ze in elke fase de juiste boodschap mee te geven. We bespreken elke van de fases hieronder

1.  De customer journey start bij de SEE-fase.

In deze fase probeer je brand awareness te creëren bij je klant. Je wilt ervoor zorgen dat je klant zich bewust wordt van jouw merk. Dit doe je aan de hand van een bumperadvertentie. In 6 seconden probeer je de aandacht en interesse van je publiek te trekken. Als bedrijf is het belangrijk om goed na te denken over deze boodschap: wat ga je vertellen? Hoe zorg je dat je publiek geïnteresseerd raakt in jouw bedrijf?

2.  De tweede fase van de customer journey is de THINK-fase.

Na het zien van de bumperadvertentie heb je brand awareness gecreëerd. Nu is het zaak om meer informatie over jouw merk te geven, dit is tevens wat je publiek wil. Hiervoor werkt een TrueView campagne het best. De THINK-fase is eigenlijk een remarketing fase, je gaat je namelijk focussen op het publiek dat eerder al jouw bumperadvertentie heeft gezien. Het goede gevoel dat ze bij de bumperadvertentie hebben gekregen probeer je nu te versterken.  Door middel van een TrueView campagne trek je weer de aandacht van je publiek. Vaak wordt tijdens deze fase ook verwezen naar een volledige uitleganimatie of uitlegfilm op bijvoorbeeld je website zodat je je boodschap goed kunt uitleggen aan je publiek.

3.  De laatste fase in de customer journey is de DO-fase.

In deze fase zet je weer een remarketing campagne op. Je gaat namelijk de mensen van de THINK-fase een laatste trigger geven om over te gaan op actie. Dit kun je het beste doen met behulp van een nieuwe bumperadvertentie. Deze werkt als goede reminder voor je publiek. Dit wordt ook wel de echo-fase genoemd, je helpt je publiek namelijk nog een keer aan je boodschap herinneren.

In de SEE-fase probeer je je publiek te teasen en brand awareness te creëren. In de THINK-fase probeer je dit te versterken. Je gaat je publiek wat meer informeren door middel van een TrueView campagne met daarnaast een volledige uitleganimatie of -film. In de DO-fase probeer je je publiek nog een laatste trigger te geven en help je ze nog een keer herinneren aan je boodschap.

Wanneer je deze 3 fases goed uitdenkt en goed uitwerkt ben je al een heel eind op weg met je video marketing campagne. Waar je echter wel goed op moet letten is dat je als bedrijf zijnde je klanten hebt in alle 3 de fases. Het kan namelijk niet zo zijn dat wanneer één klant naar de volgende fase gaat, dit betekent dat al je klanten dat doen. Daarom moet je bij video marketing goed targeten op je publiek. Probeer te kijken in welke fase van het proces je klant zich bevindt en pas hier de juiste advertentiesoort op toe[7].

Met bovenstaande tips ben je al een heel eind op weg met video marketing voor jouw video of animatie. Wil je het maximale uit je video halen? Vraag dan hulp aan een Video Marketing Expert.

Auteur: Sabine Snijders, Video Marketing Consultant, Cooler Media 

Wilt u de winstgevendheid van uw organisatie verhogen?

Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul uw e-mailadres in en ontvang de video.

Mogelijk ook interessant

In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.

Laat een reactie achter

Klik hier om een reactie achter te laten