Business Development Innovatiemanagement

Voorinterview Key Note Speaker: Tim Knotnerus (AM Pharma)

leadership

Opnieuw toont een groot buitenlands bedrijf interesse in een veelbelovend biotechbedrijf uit Nederland. Het Amerikaanse farmaconcern Pfizer neemt een minderheidsbelang in AM Pharma, een klein bedrijf uit Bunnik dat werkt aan een medicijn tegen acuut nierfalen. De investering dient als aanloop naar een mogelijke overname van AM Pharma voor een bedrag van meer dan een half miljard euro. Dat hebben de twee bedrijven maandag na het sluiten van de Amerikaanse beurzen bekendgemaakt.

Pfizer betaalt AM Pharma in eerste instantie $87,5 mln. Daarmee krijgen de Amerikanen niet alleen een minderheidsbelang, maar ook het exclusieve recht om het Nederlandse bedrijf in 2016 in zijn geheel over te nemen. Volgend jaar is cruciaal voor AM Pharma. Dan maakt het bedrijf de resultaten bekend van een belangrijk onderzoek naar de werking van het geneesmiddel recAP. Indien die resultaten goed zijn, wil Pfizer AM Pharma kopen voor een bedrag dat kan oplopen tot $512,5 mln. Hierdoor komt het totaal op $600 mln, oftewel ruim €537 mln. Dat zou een van de grootste investeringen ooit zijn in een Nederlandse biotechbedrijf.

Hoewel het nog een jaar duurt voordat duidelijk wordt of Pfizer AM Pharma ook daadwerkelijk inlijft, toont de investering aan dat Nederlandse biotechbedrijven bij internationale partijen op de radar staan. Zo is het Leidse biotechbedrijf Prosensain november vorig jaar voor $680 mln overgenomen door het Amerikaanse Biomarin. Ook Galapagos geldt als een overnameprooi, vooral vanwege het reumamedicijn waaraan het Nederlands-Belgische biotechbedrijf werkt.

De deal laat ook zien dat Pfizer hoge verwachtingen heeft van het geneesmiddel van AM Pharma. Wereldwijd kampen zo’n twee tot drie miljoen mensen met acuut nierfalen, dat bijvoorbeeld kan ontstaan na een zware operatie. Volgens het biotechbedrijf kan recAP jaarlijks zo’n $2 mrd opleveren. Dit klinkt een groot farmaceutisch concern als Pfizer als muziek in de oren. Pfizer kampt net als andere grote farmaceutische bedrijven met aflopende patenten en heeft de omzet sinds 2010 met bijna een kwart zien dalen. De nieuwe geneesmiddelen die kleinere biotechbedrijven ontwikkelen, zijn nodig voor de weg omhoog. Vorig jaar was zo’n 50% van de geneesmiddelen die Pfizer heeft geïntroduceerd afkomstig van externe partijen.

Aan AM Pharma nu de taak om te bewijzen dat de hooggespannen verwachtingen terecht zijn. Tot nu toe is het geneesmiddel getest in het laboratorium, bij dieren en bij een groep van vijftig gezonde vrijwilligers. Het onderzoek dat nu loopt, moet laten zien of het middel ook bij patiënten werkt. Het belangrijkste onderzoek, de zogenaamde fase drie studie, gaat daarna van start. Pas als deze resultaten bekend zijn, besluiten de geneesmiddelenautoriteiten of het middel wordt toegelaten. Dit kan nog wel zo’n drie jaar duren.

LEES MEER OVER DEZE UNIEKE MASTERCLASS / GA DIRECT NAAR PROGRAMMA.

Wilt u de winstgevendheid van uw organisatie verhogen?

Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul uw e-mailadres in en ontvang de video.

Mogelijk ook interessant

In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.

Laat een reactie achter

Klik hier om een reactie achter te laten