Digitalisering & ICT

Vijf redenen om WordPress (niet) te gebruiken

leadership

Wij bekeken de belangrijkste voors en tegens van het bekendste en meest-gebruikte website-platform ter wereld.

Wist je dat volgens de laatste cijfers op dit moment maar liefst bijna 30% van alle websites wereldwijd draait op het gratis content management systeem WordPress? En nog een stapje verder: van alle websites die draaien op basis van een cms, maakt bijna 60% gebruik van dit in oorsprong blog-platform.

Indrukwekkende cijfers die zeker ook iets zullen zeggen over de kwaliteit van WordPress. Ook iets voor jou? Wij bekeken de belangrijkste voors en tegens van het bekendste en meest-gebruikte website-platform ter wereld.

Voor: eenvoud & mogelijkheden

Wie nu op zoek is naar een goed platform voor een website, kan eigenlijk niet om WordPress heen. Zeker als je niet beschikt over een voldoende kennis en ervaring met PHP, HTML en CSS geeft de eenvoud van het systeem bijna iedereen de gelegenheid snel een prima website neer te zetten waarbij het publiceren van content bijzonder eenvoudig is.

Maar eenvoud wil in dit geval niet zeggen dat je ook weinig kanten op kan. Want WordPress biedt op het vlak van opmaak en techniek juist bijzonder veel. Zo zijn er inmiddels honderden thema’s voor handen en kan met behulp van plug-ins bijna alles worden geregeld en zijn de mogelijkheden welhaast eindeloos. Zo kun je het blogsysteem dat WordPress van oorsprong is, heel eenvoudig uitbreiden met een webshop. Met bijvoorbeeld de plug-in WooCommerce is het dan heel goed mogelijk een contentrijke website perfect te combineren met het verkopen van producten.

Voor: SEO-optimalisatie

Niemand die z’n website een beetje serieus neemt, kan vandaag de dag nog zonder voldoende aandacht voor Search Engine Optimalisatie (SEO). En laat dat nu juist één van de belangrijke pluspunten van WordPress zijn. Standaard is er al bijzonder veel op dit gebied goed geregeld en met behulp van verschillende gespecialiseerde plug-ins is er veel te optimaliseren. Voor een professionele website niet voldoende om je zoekmachine marketing-bureau de deur te wijzen, maar wel een goede basis.

De populairste en bekendste SEO-plug-in is waarschijnlijk wel WordPress SEO by Yoast dat met name sterk is gericht op het inhoudelijk monitoren en optimaliseren op basis van specifieke zoektermen in de content. Onze persoonlijk favoriet op SEO-integratie binnen WordPress is All in One SEO pack; erg compleet, eenvoudig in gebruik en zeer efficiënt.

[alert type=”info” title=”Wilt u weten welke managementopleiding bij u past? “] Klik hier en u weet het direct

Voor: flexibiliteit & up-to-date

Groot voordeel van het gebruik van WordPress is dat je niet voor langere tijd vastzit aan een webbouwer en/of -ontwikkelaar. Binnen WordPress bepaal je helemaal zelf hoe je website er uitziet en welke functionaliteit geïntegreerd is. En ben je ontevreden over de opmaak, dan activeer je gewoon een nieuw thema. Wil je nieuwe functionaliteit gaan gebruiken, dan installeer je daarvoor met een simpele klik een plug-in. Een kind kan de was doen.

En WordPress is daar bovenop ook nog eens volop in ontwikkeling; ieder jaar komen er weer meerdere grotere updates uit en worden kleinere onvolkomenheden meestal snel verholpen. Zo wordt nog dit jaar de grote 5.0 Gutenberg-update verwacht waarin een nieuwe visuele editor zal zijn geïntegreerd. Maar ook wat betreft het uitkomen van nieuwe thema’s en plug-ins is het einde nog lang niet in zicht. Je hoeft je dan ook geen zorgen te maken of je website technisch wel helemaal up-to-date is; nieuwe technieken en ontwikkelingen rondom websites zullen eigenlijk altijd binnen afzienbare tijd ook beschikbaar komen binnen WordPress.

Tegen: veiligheid

Iets waar WordPress niet in uitblinkt: de veiligheid. In de praktijk blijken hackers voortdurend bezig met het zoeken naar lekken binnen het systeem om vervolgens bijvoorbeeld hun malware te verspreiden. Zaken die je kunt doen om de risico’s zo klein mogelijk te houden:

  1. Laat je website hosten bij een betrouwbare hostingspprovider;
  2. Gebruik SSL om gegevens van je site te versleutelen;
  3. Gebruik een niet zo voor de hand liggende login-naam (geen admin) en een sterk wachtwoord;
  4. Limiteer het aantal mogelijke inlog-pogingen;
  5. Installeer en gebruik alleen betrouwbare plug-ins;
  6. installeer een goede security plugin tegen onder andere XSS-aanvallen en SQL-injecties;
  7. Zorg dat het gebruikte thema en alle plug-ins altijd up-to-date zijn;
  8. Verwijder ongebruikte thema’s en plugins;
  9. Zorg voor een goede backup voor het geval dat er toch iets mis gaat.

Tegen: snelheid

Een goede snelheid wordt steeds belangrijker voor iedere website. Niet alleen gebruikers zijn dat gevoelig voor, ook bij Google speelt de laadtijd een steeds grotere rol bij het bepalen van de rankings in de zoekresultaten. En helaas blinken WordPress-websites niet altijd uit in snelheid. Vaak wordt dit veroorzaakt doordat het gebruikte thema niet erg netjes is geprogrammeerd. Ook een valkuil: het toepassen van veel te grote hoge resolutie afbeeldingen. Dit laatste is goed op te lossen met behulp van een afbeeldingen-optimalisatie plug-in. En de algemene snelheid kan een flinke boost krijgen door een caching-plugin te gebruiken.

Maar ja, dan lopen we direct aan tegen misschien wel de grootste boosdoener bij een trage WP-website: te veel plug-ins. Wees dus altijd kritisch als je weer iets leuks tegenkomt en weeg af of de functionaliteit opweegt tegen de eventuele vertraging. Bovenal is er echter één aspect waarbij je voor de snelheid goed moet stilstaan: zorg voor goede hosting en breng je website niet zo maar onder bij een willekeurige bulkhoster.

Bron: webwereld.nl

Wilt u de winstgevendheid van uw organisatie verhogen?

Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul uw e-mailadres in en ontvang de video.

Mogelijk ook interessant

In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.

Laat een reactie achter

Klik hier om een reactie achter te laten