HRM

Agile HR; meer ruimte voor ontwikkeling, zonder rompslomp

leadership

Agile HR; meer ruimte voor ontwikkeling, zonder rompslomp

Met de groei van ons bedrijf ontstond er ook de wens om Human Resources te professionaliseren en updaten. De aanleiding? Het ontbreken van constante aandacht voor dit vakgebied hier. Nog een belangrijk punt; van de beoordelingssystematiek werd niemand hier meer vrolijk. Dus nadat er was geroepen “dit is de laatste keer dat we deze formulieren gebruiken” kwam ook automatisch de start voor verandering. Graag neem ik je mee in onze zoektocht.

In onze zoektocht naar een nieuwe manier van evalueren kwam ik al snel uit bij de term ‘Agile HR’. In eerste instantie dacht ik aan goede marketing, door Human Resource te koppelen aan agile. De letterlijke vertaling van agile is: behendig, rap, lenig en vlug. Niet bepaald termen die in mij opkomen als ik denk aan HR of Personeel & Organisatie. Maar mijn nieuwsgierigheid was gewekt, dus ik ging op zoek naar de betekenis.

Wat is agile HR eigenlijk?

Binnen de software ontwikkeling bestaat Agile werken al meer dan 15 jaar. Binnen Ambrero werken we ook agile aan onze projecten dus dat is bekend terrein. Maar wat betekent dit in het vakgebied van HR? Al snel kwam ik uit bij Agile HR Manifestoen diverse artikelen over de toepassing hiervan binnen dit vakgebied. Tegenwoordig staat vakmanschap (weer) centraal en wordt de medewerker gezien als een uniek mens. Die intrinsiek gemotiveerd is en zich graag ontwikkelt. Een medewerker die betrokken is bij een gezamenlijk bedrijfsdoel, mits deze zinnig is. HR kan hierin ondersteunen door de mens centraal te stellen en een werkomgeving te creëren waar ze de ruimte krijgen om hun vak uit te oefenen. Hé, dat klinkt bekend!

Deze methode sluit aan bij onze bedrijfscultuur, manier van werken en visie op software ontwikkeling. Waarom?

 

  • Team van professionals (vakmanschap)
  • Platte organisatiestructuur en zelfsturende teams
  • Ontwikkeling van ons team én bedrijf is een speerpunt
  • Agile werkwijze bij onze softwareprojecten
  • We zijn ambitieus en lopen graag voorop

Onze eerste stappen in het nieuwe HR landschap

Allereerst heb ik de huidige situatie binnen ons bedrijf op het gebied van HR beschreven. En daarnaast de situatie waar we naar toe willen en de prioriteiten hierin, namelijk:

  • Evaluatie van prestaties en persoonlijke groei
  • Bouwen aan een focus op continue leren en een leercultuur op alle niveaus
  • Leren en aanmoedigen dat medewerkers elkaar directe feedback geven

Maar wat is dan de volgende stap? Het inschakelen van advies en begeleiding door een Agile HR professional! En die vonden we in de persoon van Esther Visser, HR vernieuwer van het eerste uur en tevens een heel leuk en open mens! Zij zorgde vanaf het eerste contact voor een heldere visie op agile HR en voor inspiratie. Dit deed ze aan de hand van concrete voorbeelden van organisaties die ons voor gingen. Zoals een bedrijf dat ervoor koos om de verdeling van de jaarlijkse bonus over te laten aan de mensen in het team. Met als uitgangspunt dat zij gezamenlijk het beste konden bepalen wie er een extra beloning verdiende en waarom. Dat is nog eens een andere kijk op zaken!

“Geef mensen regelruimte en vertrouwen om hun talenten te ontwikkelen en je zult versteld staan van hoeveel tevreden en betrokken klanten dit oplevert!” – Esther Visser

[alert type=”info” title=”Wilt u weten welke HRM opleiding bij u past?”] Klik hier en u weet het direct

De start van ons agile HR traject

Het centraal stellen van de mens, betekent ook het betrekken van alle collega’s in dit traject. Om draagvlak te creëren en om te horen wat zij belangrijk vinden op het gebied van HR wat bijdraagt aan de invulling van de visie op werken bij Ambrero.

“Ambrero is een organisatie waar je prettig werkt en waarin ontwikkeling van en met elkaar centraal staat. We stimuleren persoonlijke groei en vakmanschap en geven elkaar feedback – zonder rompslomp. We hebben daarbij aandacht voor elkaars kracht en verschillen. Kortom: gelukkig team & gelukkige klanten.”

Hoe gaan we hier samen mee aan de slag? Door kleine stapjes te nemen waarbij we de ruimte houden voor nieuwe inzichten, door te experimenteren en te leren. Zonder hele plannen uit te werken en processen te beschrijven. Kortom, we hanteren een agile aanpak. Duh!!

Inmiddels hebben we een kick-off, onder leiding van Esther, met het hele team achter de rug. Hierin hebben we allemaal aangegeven wat voor ons bijdraagt aan een gelukkig team. Ook hebben we gezamenlijk de input geprioriteerd en er is een scrumteam samengesteld. Een vijftal enthousiaste collega’s, waaronder ik zelf, die momenteel de user-stories uitwerken; ‘wat willen de medewerkers van Ambrero, evenals wat wil de directie, en waarom.’

Kortom; we zijn van start gegaan met onze invulling van Agile HR! Ik hou jullie op de hoogte van onze vorderingen.

bron: Agile HR; meer ruimte voor ontwikkeling, zonder rompslomp

Auteur: Elisa Kossen
Marketing- en communicatiespecialist

Wilt u de winstgevendheid van uw organisatie verhogen?

Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul uw e-mailadres in en ontvang de video.

Mogelijk ook interessant

In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.

Laat een reactie achter

Klik hier om een reactie achter te laten