HR Analytics

hr analytics

hr analyticsHR Analytics is de toepassing van datamining, statistiek, analyse en modellering op gegevens over werknemers, met als doel de productiviteit te verbeteren. HR Analytics wordt ook wel talent analyse genoemd, of people analytics. Het helpt de human resource manager om beslissingen te nemen op basis van gegevens over werknemers, en het helpt om werknemers aan te trekken, te houden en te trainen. HR Analytics heeft grote impact op de bedrijfsprestaties als het efficiënt wordt toegepast.


Wat is een HR analytics cursus?

Binnen het thema HR Analytics worden HR data met andere bedrijfsdata gekoppeld, geanalyseerd en geïnterpreteerd. Denk hierbij aan de koppeling met data op het gebied van finance, verkoop en enquêtes. Aan de hand van deze data-analyse worden vernieuwende inzichten ontwikkeld. Met deze inzichten kan de impact van investeringen in menselijk kapitaal geïdentificeerd en gekwantificeerd worden. Op basis van HR Analytics kunnen organisatie-uitkomsten worden voorspeld op basis van HR-data gecombineerd met andere organisatiedata. Om de HR-strategie adequaat te kunnen managen en bij te sturen, dient een goede oorzaak-gevolg-relatie gelegd te kunnen worden tussen investeringen in HR en de uiteindelijke business-impact. Dit leer je onder andere tijdens een cursus HR Analytics!

Welk doel dient een cursus?

Door middel van een cursus HR Analytics kan de impact van HR-investments en HR-processen beter in kaart worden gebracht. Het effectief toepassen ervan blijkt voor veel HR-professionals echter een behoorlijke uitdaging te zijn. Desalniettemin wordt HR in toenemende mate om financiële verantwoording gevraagd. Om hier goed aan te kunnen voldoen dient u op de hoogte te zijn van de essentials van financiële ratio’s en de Balanced Scorecard. Een cursus HR Analytics geeft een goede theoretische basis en reikt u de juiste financiële instrumenten aan.

Waarom is een cursus belangrijk?

Door HR Analytics kan de impact van personele en HR interventies op de resultaten van de organisatie gemeten en zelfs voorspeld worden. Steeds meer HR afdelingen maken inmiddels dan ook de vervolgstap van HR metrics naar HR Analytics. Goede toepassing van HR Analytics kan een wezenlijke bijdrage leveren aan de omzet- en winstdoelstellingen van de organisatie! Daarnaast kan het in hoge mate bijdragen aan het (door)ontwikkelen van een goed gefundeerde bedrijfsstrategie.

Voor wie is een cursus geschikt?

Een opleiding HR Analytics is doorgaans bedoeld voor professionals die hun skills willen verbeteren op het gebied van HR-management, People analytics, HR-processen en -investeringsbeleid.. Doorgaans hebben cursisten een HRM-achtergrond, meerjarige relevante werkervaring en HBO of WO- denkniveau.

Wat levert een cursus zoal op?

Na afloop van een cursus HR Analytics heeft u doorgaans meer inzicht in het fact-based bekijken van investeringen in HR. U bent in staat om zelf analyses te maken die de impact van HR op de ondernemingsdoelen in kaart brengen. Op basis van ken- en stuurgetallen, financiële basisratio’s en andere metrics kunt u actieve sturing geven aan het HR-beleid, bent u een stevige gesprekspartner van de directie en bent u in staat om medeverantwoordelijkheid te nemen voor het behalen van strategische bedrijfsdoelen. U verkrijgt tot slot de laatste inzichten in HR intelligence, metrics en HR analytics.

Wat zijn de verschillen tussen diverse cursussen?

Er zijn aardig wat cursussen en leergangen over HR Analytics. Ze verschillen vaak enorm qua prijs, inhoud, lengte, etcetera. Het is zodoende lastig om hier iets eenduidigs over te vermelden. Wanneer we echter inzoomen op specifieke cursussen die in een bepaalde prijsklasse vallen en qua lengte, inhoud en locatie overeenkomen, kunnen we conclusies getrokken worden. Veel verschillen hebben te maken met de erkenning van de opleider. Hoe bekender de opleider hoe duurder de programma’s in de regel zijn. Dit is niet perse negatief. Vaak hebben de betere opleiders de betere docenten waardoor de kwaliteit ook vaak hoger is bij dit soort instellingen.

Hoeveel kost een opleiding?

Omdat er veel verschillen zijn qua typen opleidingen, is er ook niet makkelijk iets te zeggen over de kosten. Sommige zijn duur, andere goedkoop en alles daar tussenin. Wanneer we echter uitgaan van een gemiddelde cursus van een dag of drie, kunnen we wel een antwoord geven waar u wat aan heeft. Een cursus van een drie dagen kost ongeveer 1500 euro. Staan er echte toppers in het programma, dan zal de cursus welicht neigen naar de 2000 euro. Uiteraard zijn hier weer tal van uitzonderingen op. Daarnaast is er veel incompany-aanbod op het gebied van marketing. Dit soort trajecten zijn in de regel vaak goedkoper omdat de cursuskosten worden berekend per dagdeel en niet in een bedrag per deelnemer.


Redactie UBS Plus / Utrecht Business School

Dit artikel is geschreven door de redactie van inspiratieplatform UBS Plus. Het platform is bedoeld om professionals te inspireren en te motiveren bij het veranderen van uzelf, uw team of uw organisatie naar nieuwe gewenste situaties. UBS Plus is een initiatief van Utrecht Business School. Utrecht Business School is de business school voor management executives en business leaders in Nederland. Wij leiden onze deelnemers op tot zwaardere professionals en bereiden ze voor op een volgende stap in hun carrière. Dit doen we op de vakgebieden finance & accounting, marketing en communicatie, it en crm, bedrijfskunde, strategie, hrm, inkoop en management & leadership. Voor vragen, advies of meer informatie over Utrecht Business School contact de redactie en/ of bekijk de video hiernaast.