Algemeen

Trends en ontwikkelingen: de financiële sector in 2030

leadership

De economische crisis heeft de financiële sector hard geraakt. De ene bank na de andere verzekeraar voert momenteel rigoureuze reorganisaties uit. Wat betekent dit voor de werkgelegenheid in de sector, wie heeft in de toekomst nog een baan in de branche en hoe belangrijk wordt IT voor financials? Hays vroeg het professionals uit de sector en keek in de toekomst met futuroloog Marcel Bullinga. De verwachtingen en visies voor de toekomst zijn gebundeld in het onderzoek: ‘Baan van de Toekomst: de financiële sector in 2030’.

Professionals in de financiële sector verwachten dat de branche in 2030 totaal is getransformeerd. 88% gelooft dat al het betalingsverkeer dan realtime zal plaatsvinden, artificial intelligence en big data vormen volgens 64% de basis van iedere beslissing in de financiële sector van de toekomst en 61% denkt dat banken in 2030 IT-bedrijven zijn. Dat zijn enkele opvallende conclusies uit het onderzoek ‘Baan van de Toekomst: de financiële sector in 2030’.

Banen zullen veranderen of verdwijnen, vooral door technologische ontwikkelingen, zo denkt een groot deel van de ondervraagden. Bijna de helft (45%) meent dat IT-specialisten de rol van de administrateur zullen overnemen en 40% van de respondenten denkt dat de functie die hij of zij momenteel bekleedt in 2030 niet meer bestaat.

Bankieren zonder bankiers

Hoe het ook precies uitpakt, de financiële sector zal de komende jaren snel en ingrijpend veranderen. Dat is de stellige overtuiging van futuroloog Marcel Bullinga. Hij keek naar de belangrijkste trends en ontwikkelingen en schetste op verzoek van Hays de toekomst voor de komende vijftien jaar. “De rol van banken wordt kleiner”, voorspelt Bullinga. “Sommige scenario’s schatten dat banken in 2030 een derde van hun waarde hebben verloren aan startups die slimme technologie gebruiken. Op dit moment wordt 98% van de financiële apps ontwikkeld door andere bedrijven dan banken. Er ontstaat momenteel een doe-het-zelf-samenleving die in toenemende mate draait op peer-2-peer geld. Het nieuwe motto luidt: bankieren zonder bankiers. Daarnaast zullen spelers als Apple en Google toetreden tot de financiële markt.”

Finance betekent steeds vaker IT

Die nieuwe toetreders zullen de versmelting tussen finance en IT nog verder versnellen. Niet alleen de grote spelers als Google en Apple, maar ook Fintech-startups jagen innovatie aan. De financiële afdeling is de laatste jaren medeverantwoordelijk geworden voor de groei van bedrijven. Om deze groeidoelen te realiseren in een snel veranderende wereld van big data, digitalisering en mobiele consumenten, heeft de financeprofessional de hulp nodig van zijn IT-collega. Alleen door de inzet van slimme IT-oplossingen blijven organisaties in de toekomst in staat om bedrijfsprocessen efficiënt te organiseren en klanten direct te bedienen. Dat betekent integratie van IToplossingen in financiële processen en producten.

Superprofessionals

De slimme IT’ers en finance professionals die dit samen regelen, zijn in de nabije toekomst steeds minder vaak in dienst van een bedrijf, maar werken voor een netwerk, betoogt Bullinga. “Het komende decennium zal onze arbeidsmarkt spectaculair veranderen. Meer robotjobs, minder vaste banen en meer ZZP’ers.” Volgens de futuroloog is dit goed nieuws voor flexibele en proactieve ‘superprofessionals’. “Wie bereid is om mee te bewegen en te innoveren kan ook snel groeien.”

Maar wat betekent dit nu voor de functies in de financiële sector? ‘Zachte’ kerncompetenties, kennis en sociale vaardigheden worden in ieder geval steeds belangrijker. Bullinga: “Het gaat erom wat je als mens kunt toevoegen aan alle technologie.” Dat leidt ook tot de transformatie van functies in de sector, legt de futuroloog uit. “De CFO van de toekomst kijkt holistisch naar finance. Niet apart naar bijvoorbeeld pensioenen of hypotheken, maar naar de complete financiële huishouding, zoals de klant die ervaart. Die CFO gaat ook breder sturen binnen de eigen organisatie: niet alleen financieel, maar ook op aanverwante gebieden zoals IT. Daar moet hij belangrijke keuzes maken die grote impact hebben op het businessmodel van het bedrijf. En de CFO is daarmee een belangrijke aanjager van de samenwerking tussen finance en IT.”

Deze ontwikkeling geldt op een ander niveau ook voor de controller, volgens Bullinga. “De controller gaat meer business dan financial control doen. De consultants van de toekomst zijn straks nog meer dan nu de professionals die goed kunnen spreken in het openbaar en beschikken over ‘zachtere’ competenties zoals aanpassingsvermogen, kritisch redeneren en gevoel voor technologische ontwikkelingen.”

Intellectueel en interessant

Zo blijft er op gebied van finance en IT nog veel te doen voor goed opgeleide finance professionals in de toekomst, verwacht ook Diederick Kavelaars, manager Finance & Banking bij Hays. “Natuurlijk zullen banen verdwijnen bij bedrijfsonderdelen die eenvoudig geautomatiseerd kunnen worden, zoals billing, maar ik verwacht dat deze mensen op een andere manier worden ingezet. Een deel van de financiële professionals krijgt door automatisering en de opkomst van Artificial Intelligence juist intellectueel uitdagender en interessanter werk. Bijvoorbeeld op het gebied van zorgvuldige en  adequate interpretatie, daar is in de nabije toekomst waarschijnlijk meer behoefte aan dan nu het geval is.”

Bron: Trends en ontwikkelingen: de financiële sector in 2030

Auteur: Hays

Wilt u de winstgevendheid van uw organisatie verhogen?

Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul uw e-mailadres in en ontvang de video.

Mogelijk ook interessant

In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.