Algemeen

Van training naar duurzame gedragsverandering

verander

Je zult het waarschijnlijk wel herkennen: na het volgen van een training over leiderschap ben je enorm enthousiast geworden. Echter merk je na een aantal weken dat je jezelf afvraagt of de training werkelijks verandering teweeg heeft gebracht en de uitkomst is helaas teleurstellend. Zo vreemd is dat niet, alleen het volgen van een training zal nooit voldoende zijn om een duurzame gedragsverandering te realiseren.

Een cursus of training is een krachtig instrument om medewerkers te stimuleren en enthousiasmeren om zichzelf verder te ontwikkelen. De output, de daadwerkelijke ontwikkeling, vindt pas plaats wanneer het geleerde toegepast gaat worden in de praktijk. Ik vergelijk het graag met het behalen van je autorijbewijs, doe je er een lange periode niets mee dan weet je nog wel waar de training over ging maar vind je het onwennig om toe te passen. Het aanleren van nieuwe kennis uit een training vergt veel oefening en herhaling.

Deze oefening en herhaling resulteert in nieuwe verbindingen in onze hersenen, wat een duurzame verandering teweeg brengt. Jammer genoeg is dit niet zo eenvoudig en deze video laat met een knipoog zien hoe ingewikkeld het is om nieuw gedrag aan te leren.

“Motivation is what gets you started…” 

Een cursus, training of andere leerinterventie enthousiasmeert mensenen brenft het in beweging om te veranderen, oftewel ”motivation is what gets you started”. De grafiek hiernaast laat zien waarom de motivatie die je tijdens een training opdoet niet voldoende is: er komt altijd een natuurlijk punt waarop de motivatie weer daalt. Vergelijk het maar met de goede voornemens waarmee heel veel mensen beginnen op 1 januari van elk jaar. Nog geen maand later blijkt tachtig procent van deze mensen al in het oude patroon te zijn vervallen. Maar hoe komt dit eigenlijk? Weinig tot geen aandacht voor de wijze waarop het nieuwe voornemen, het verwachte gedrag, de nieuwe gewoonte wordt gemaakt. Pas dan realiseer je immers echte verandering. Oftewel, ”habit is what keeps you going”.

“Habit is what keeps you going”

Als advies- en trainingbureau is het ons doel niet alleen om mensen te motiveren met inspirerende leermogelijkheden maar willen we onze opdrachtgevers ook echt helpen de gewenste gedragsverandering te realiseren. Het gaat dus niet alleen om het faciliteren van de ‘motivation’, maar vooral om het veranderen van de ‘habit’.

Bron: Van training naar duurzame gedragsverandering: hoe pak je dat aan?

Auteur: Marielle van den Broek

Wilt u de winstgevendheid van uw organisatie verhogen?

Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul uw e-mailadres in en ontvang de video.

Mogelijk ook interessant

In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.

Laat een reactie achter

Klik hier om een reactie achter te laten