Algemeen Financieel Management Strategisch Management Waardecreatie

Hoe bereid je je bedrijf voor op een verkoop?

Verkoopklaar bedrijf

Het verkoopklaar maken van een bedrijf is een complex proces dat vereist dat je verschillende aspecten van je bedrijf optimaliseert om het aantrekkelijker te maken voor potentiële kopers. Hoe dit proces werkt, komt hieronder aan bod. Daarnaast dien je uiteraard te bepalen wanneer je bedrijf in voldoende mate gereed is om verkocht te kunnen worden. Met andere woorden: waar ligt het optimum hiervoor? Hier zijn enkele indicatoren voor beschikbaar die erop wijzen dat je bedrijf klaar is om te worden verkocht. Deze worden verderop in dit artikel besproken.

Hoe maak je je bedrijf verkoopklaar?

Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om je bedrijf verkoopklaar te maken:

 1. Financiële voorbereiding:
  • Zorg voor accurate en gedetailleerde financiële gegevens, zoals winst- en verliesrekeningen, balansen en belastingaangiften.
  • Verminder eventuele schulden en verbeter de cashflowpositie van je bedrijf.
  • Identificeer en los eventuele financiële problemen op, zoals openstaande rekeningen of onbetaalde schulden.
 2. Operationele optimalisatie:
  • Zorg ervoor dat je bedrijfsprocessen goed gestroomlijnd zijn en dat je operationele efficiëntie hoog is.
  • Minimaliseer afhankelijkheid van sleutelpersonen, zodat het bedrijf minder kwetsbaar is als deze personen vertrekken.
  • Documenteer alle belangrijke procedures en beleidslijnen om een soepele overgang voor de nieuwe eigenaar te vergemakkelijken.
 3. Juridische en contractuele aspecten:
  • Controleer en update alle juridische documenten, zoals contracten met klanten, leveranciers, huurovereenkomsten en licenties.
  • Zorg ervoor dat er geen lopende juridische geschillen zijn en dat alle intellectuele eigendomsrechten goed zijn beschermd.
 4. Klanten en marktpositie:
  • Diversifieer je klantenbestand om het risico van het verliezen van grote klanten te verminderen.
  • Bewijs de sterke punten van je bedrijf in de markt, zoals een solide reputatie, positieve klantrecensies en groeipotentieel.
 5. Personeel en management:
  • Zorg voor goed opgeleid personeel en een competent managementteam dat in staat is om het bedrijf zonder problemen te leiden na de verkoop.
  • Communiceer duidelijk met je medewerkers over de verkoop en eventuele veranderingen die kunnen plaatsvinden.
 6. Verkoop- en marketinginspanningen:
  • Toon aan dat je bedrijf groeipotentieel heeft door je huidige marketingstrategieën en verkoopinspanningen te presenteren.
  • Identificeer kansen voor groei en ontwikkeling binnen de markt.
 7. Due diligence voorbereiding:
  • Anticipeer op vragen en verzoeken van potentiële kopers door alle relevante documentatie en informatie klaar te hebben voor het due diligence-proces.
 8. Professionele hulp inschakelen:
  • Overweeg om professionele adviseurs, zoals accountants, juristen en zakelijke consultants, in te schakelen om je te begeleiden bij het verkoopklaar maken van je bedrijf.

Houd er rekening mee dat het verkoopklaar maken van een bedrijf tijd kan kosten en dat het belangrijk is om strategisch en geduldig te werk te gaan.

Hoe weet je of je bedrijf verkoopklaar is?

Het bepalen of je bedrijf verkoopklaar is, is een belangrijke stap voordat je het daadwerkelijk op de markt brengt. Hier zijn enkele indicatoren die erop wijzen dat je bedrijf klaar is om te worden verkocht:

 1. Financiële stabiliteit: Je bedrijf zou een gezonde financiële staat moeten hebben met positieve cashflow, stabiele inkomsten en winstgevendheid. Potentiële kopers zullen grondig kijken naar de financiële prestaties van het bedrijf om te zien of het een rendabele investering is.
 2. Gedocumenteerde processen en systemen: Je bedrijf moet goed georganiseerde en gedocumenteerde processen en systemen hebben. Dit omvat operationele procedures, HR-beleid, boekhouding, klantenservice, enz. Een gestroomlijnde werking maakt het aantrekkelijker voor kopers, omdat ze minder risico zien in het overnemen van het bedrijf.
 3. Verminderde afhankelijkheid van de eigenaar: Als jouw bedrijf te veel afhankelijk is van jou als eigenaar, kan dat potentiële kopers afschrikken. Zorg ervoor dat het bedrijf goed kan functioneren zonder jouw directe betrokkenheid bij dagelijkse taken.
 4. Sterke klantenbasis: Een stabiel klantenbestand met herhaalde klanten en een goed opgebouwde reputatie zijn aantrekkelijke eigenschappen voor potentiële kopers.
 5. Georganiseerde boekhouding en documentatie: Zorg ervoor dat alle financiële en juridische documentatie van het bedrijf goed op orde is. Dit omvat belastingaangiften, bedrijfsregistraties, eigendomsakten, contracten, garanties en andere belangrijke documenten.
 6. Actuele activa en apparatuur: Zorg ervoor dat alle bedrijfsmiddelen in goede staat verkeren en up-to-date zijn. Verouderde apparatuur of niet-functionerende activa kunnen potentiële kopers afschrikken.
 7. Geen lopende juridische geschillen: Zorg ervoor dat er geen lopende of onopgeloste juridische geschillen zijn, omdat dit het risico voor kopers kan vergroten.
 8. Gedocumenteerde groeipotentie: Als je bedrijf groeipotentieel heeft, documenteer dan hoe dit kan worden gerealiseerd. Toekomstige groeimogelijkheden kunnen de aantrekkelijkheid van je bedrijf vergroten.
 9. Professionele waardering: Overweeg om een professionele bedrijfswaardering te laten uitvoeren om de reële waarde van je bedrijf te bepalen. Dit helpt je ook om een realistische vraagprijs te bepalen.
 10. Verkoopstrategie: Heb je een duidelijke strategie voor de verkoop van je bedrijf en weet je aan wie je het wilt verkopen? Een goed doordachte verkoopstrategie is belangrijk voor een succesvolle verkoop.

Concluderend

Als je aan deze criteria voldoet, is je bedrijf waarschijnlijk verkoopklaar. Het kan echter nooit kwaad om een professional in te schakelen, zoals een bedrijfsmakelaar of adviseur, om je te begeleiden bij het verkoopproces en ervoor te zorgen dat alles grondig wordt voorbereid. Wilt u weten hoeveel waarde u op korte termijn kunt creëren? Lees hier dan meer over waardecreatie.

Wilt u de winstgevendheid van uw organisatie verhogen?

Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul uw e-mailadres in en ontvang de video.

Mogelijk ook interessant

In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.