Opleidingskunde & HRD

in transitie zijn van onbewust onbekwaam naar onbewust bekwaam

leadership

In transitie zijn van onbewust onbekwaam naar onbewust bekwaam

Bij transitie denken veel mensen aan overgang. En bij overgang aan vrouwen in een bepaalde leeftijdsgroep… Maar die vrouwen zijn echt niet de enigen die in ‘de’ of ‘een’ overgang zitten; we zitten allemaal – mannen én vrouwen – altijd wel in een bepaalde overgang. Alleen beseffen we het niet altijd op tijd. We houden liever vast aan makkelijke en bekende patronen.

Patronen

In ons leven ontwikkelen we patronen om het ons makkelijk te maken. We hebben dan ook heel ‘luie hersenen’. Als we ergens eenmaal een manier voor hebben gevonden die makkelijk is, dan doen we dat de volgende keer op precies dezelfde manier. Met hoogstens een kleine aanpassing die het nog makkelijker maakt.

En vervolgens passen we die oplossing telkens opnieuw toe. En opnieuw. En opnieuw. In een eindeloze repetitie. Het wordt een prachtig patroon dat als een rivier steeds verder inslijt in het landschap van onze gewoonten. Want waarom iets veranderen als het werkt? Een moeilijke oplossing zullen we niet snel herhalen.

Van onbewust onbekwaam naar onbewust bekwaam

Vergelijk het met het halen van je rijbewijs. Als je heel jong bent, heb je nog niet in de gaten dat je geen auto kunt rijden. Je bent dan onbewust onbekwaam.

In je pubertijd wil je heel graag autorijden, maar weet je dat je het nog niet kunt. Je bent dan zeer bewust onbekwaam. En als je je rijbewijs eenmaal hebt, dan ben je heel bewust aan het schakelen en de pedalen aan het bedienen; bewust bekwaam dus!

Pas enkele jaren na het behalen van je rijbewijs weet je eigenlijk niet eens meer heel direct te vertellen met welke voet je nu schakelt en met welke voet je moet remmen. Dat weten je voeten als vanzelf. Je bent onbewust bekwaam en rijdt zó met je auto weg, zonder erover na te denken!

En dan werkt het patroon niet meer…

Uit onszelf zullen we nooit zomaar een patroon veranderen; daarvoor zijn invloeden van buitenaf nodig. In het voorbeeld van hiervoor: je koopt een auto met automaat ter vervanging van je handgeschakelde auto.

In eerste instantie gaan we stug door met het oude patroon. Het werkte toch altijd? We snappen eigenlijk niet eens waarom het niet (meer) werkt. We blijven onze neus stoten en voelen ons ongemakkelijk. Totdat we het besef krijgen dat we het oude patroon in een nieuwe situatie proberen toe te passen. We nemen achter het stuur plaats, starten de auto en krijgen de auto niet in de eerste versnelling…

In dit voorbeeld is het redelijk makkelijk om te beseffen wat het nieuwe patroon moet worden; in het dagelijkse leven kan het nogal eens een zoektocht zijn. Je valt weer in de fase ‘bewust onbekwaam’ en gaat op zoek naar de makkelijke manier voor de nieuwe situatie.

In transitie

[alert type=”info” title=”Wilt u weten welke opleiding bij u past? “] Klik hier en u weet het direct In die transitie komen we dan heel bewust; we weten wat niet werkt maar hebben nog geen idee wat wel werkt. En zelfs als je het nieuwe patroon bijna te pakken hebt, zul je in stressvolle situaties als vanouds het oude patroon oppakken, hoewel je weet dat het niet werkt… hét kenmerk dat je het nieuwe patroon bijna te pakken hebt.

Maar hoe kom je dan tot een nieuw patroon?

Heel simpel; gebruik het model uit de blog “maak een keuze”, maar vervang ‘keuze’ voor ‘herkenbare patronen’.

Auteur: Sander Vrugt

Coach van mensen en organisaties; het helder krijgen van de passie en doelen die je belangrijk vindt voor jezelf, je team en/of je organisatie. Het vanuit die passie en doelen voldoen aan jouw behoeften en wensen.

Bron CoachSander

Wilt u de winstgevendheid van uw organisatie verhogen?

Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul uw e-mailadres in en ontvang de video.

Mogelijk ook interessant

In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.

Laat een reactie achter

Klik hier om een reactie achter te laten