Opleidingskunde & HRD

De ondernemingsraad en geld uitgeven aan training

leadership

De ondernemingsraad en geld uitgeven aan training

Ondernemingsraad en geld; een lastige combinatie. Je hebt onafhankelijke rechten om geld uit te geven, maar voelt ook sociale druk… Als trainer/coach van ondernemingsraden kom ik steeds vaker tegen dat ondernemingsraden eerst kijken naar de prijs van een OR-training of ondersteuning. En daarna pas naar de inhoud. Natuurlijk moet je kijken naar de prijs, maar kijk vooral naar wat je wilt bereiken en ga dan kritisch kijken wat de beste manier is om dat te bereiken. En laat dat vooral een bewuste keuze zijn. Je wilt tenslotte de meeste waarde voor je geld.

Een vergelijking met aannamebeleid

Als organisatie kun je in deze arbeidsmarkt al snel kiezen uit verschillende sollicitanten voor een vacature. Variërend van iemand die onervaren is in de functie of iemand die al rijkelijk zijn sporen in het vak heeft verdiend.

In een gezonde organisatie zal een afgewogen keuze worden gemaakt. We zien allemaal het verband tussen een onervaren en (dus) goedkope nieuwe medewerker en iemand met veel ervaring die logischerwijs alleen met een goed salaris zijn huidige functie wil verlaten.

De keuze is tussen nu weinig betalen en wellicht straks voordeel of meer betalen en direct voordeel hebben van je investering.

Rechten en plichten

Als ondernemingsraad heb je plichten. Maar ook rechten. Je hebt de plicht om een onafhankelijke vertegenwoordiging te zijn van alle medewerkers in de organisatie. En om dat te garanderen heeft de wetgever je rechten gegeven. Best simpel eigenlijk.

Aanbestedingen en offertes vergelijken

Regelmatig hoor ik van ondernemingsraden dat de directie vraagt om drie te vergelijken offertes. Of dat er bij ondernemingsraden van de overheid wordt geëist dat er een aanbestedingstraject komt. Want ‘dat doen we in de organisatie altijd zo met grote uitgaven’.

De uitspraken van de Hoge Raad hierover zijn duidelijk: aanbesteding bij ondernemingsraadtrainingen is niet toegestaan. En de directie mag ook geen invloed uitoefenen bij de keuze van de trainer of de inhoud van de training.

Sociale en morele druk

Dan is er nog het management dat de uitgaven van de OR probeert te beperken met sociale of morele argumenten als “wij organiseren ook geen heidag” of nog zwaarder “jullie training gaat ten koste van het trainingsbudget van de gehele organisatie”. Je kunt hieraan tegemoet komen, maar doen de argumenten wel écht ter zake? Alle begeleiding die de wetgever je wil geven is er juist op gericht om je een gelijkwaardige gesprekspartner te laten zijn… Ben je dat dan in zo’n situatie?

Onafhankelijk

De onafhankelijkheid van de ondernemingsraad moet volgens de wet en uitspraken van de rechter gegarandeerd blijven. Alle regelgeving is erop gericht dat de OR geheel zelfstandig mag en kan bepalen wat de inhoud en het doel is van hun training, vergadering of gesprek.

Waarom onafhankelijk?

Omdat men (de overheid, de SER, de politiek) jou als OR-lid op eenzelfde professioneel niveau wil brengen als je gesprekspartner, de directie. Zodat je kennis hebt van zaken als gespreks- en vergadertechnieken, politiek opereren en managementvaardigheden. Dat je ervaring krijgt in het vakkundig en onderbouwd overbrengen van je standpunt of mening. Kortom: dat je serieus genomen wordt en dat men in de organisatie wat doet met wat je te vertellen hebt. Je bent tenslotte de vertegenwoordiging van alle medewerkers.
[alert type=”info” title=”Wilt u weten welke opleiding bij u past? “] Klik hier en u weet het direct

Jouw OR-budget is minstens € 15.000,- per jaar

Juist om die onafhankelijkheid verder te garanderen heeft de SER aanvullende uitspraken gedaan op de WOR-rechten. Deze leggen vast dat elke OR in Nederland recht heeft op ca. € 15.000,- voor training en begeleiding (los van het inhuren van experts voor specifieke onderwerpen).

Voor de duidelijkheid: dit is je recht, maar je kunt er uiteraard altijd voor kiezen om je recht niet (helemaal) op te eisen. Het is geheel aan jou, als onafhankelijke OR, om zelf te beslissen.

Beslis helemaal zelf!

Of je nu kiest voor goedkoop of uitgebreid, een or-trainer gaat kiezen die je zo aardig vindt of een goed bekend staand instituut: bedenk eerst wat je doel(stelling) is en kijk daarna wat de beste manier is om die te bereiken. En bedenk… ‘de training’ kan nooit een doel op zich zijn…

Zorg dat je optimaal rendement krijgt uit je investering in tijd en geld!

Auteur: Sander Vrugt 

Coach van mensen en organisaties; het helder krijgen van de passie en doelen die je belangrijk vindt voor jezelf, je team en/of je organisatie. Het vanuit die passie en doelen voldoen aan jouw behoeften en wensen 

Bron: CT2

Wilt u de winstgevendheid van uw organisatie verhogen?

Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul uw e-mailadres in en ontvang de video.

Mogelijk ook interessant

In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.