Algemeen Management & Leadership Verandermanagement

Vijf disciplines van Peter Senge

reflectietips

De “vijf disciplines” duiden op de kernbegrippen voorgesteld in Peter Senge’s werk “The Fifth Discipline”, uitgebracht in 1990. Dit boek richt zich op het idee van organisaties die blijven leren en floreren in voortdurend veranderende omgevingen. Deze vijf disciplines worden gezien als methoden om organisaties effectiever te maken door te concentreren op leren, aanpassingsvermogen, en begrip van onderliggende patronen en dynamiek. Onderstaand een beknopte uiteenzetting van de vijf disciplines.

Visuele weergave van dedisciplines van Peter Senge
 1. Persoonlijk meesterschap benadrukt de voortdurende ontwikkeling van individuele vaardigheden en capaciteiten, zowel professioneel als persoonlijk
 2. Mentale modellen omvatten diepgewortelde overtuigingen en percepties die onze gedachten en acties sturen. Het is van cruciaal belang om deze modellen te onderzoeken en begrijpen hoe ze onze waarnemingen en besluitvorming beïnvloeden.
 3. Een gedeelde visie is een gemeenschappelijk begrepen beeld van een gewenste toekomst, wat de coördinatie en inspanningen binnen een organisatie kan versterken.
 4. Teamleren verwijst naar het vermogen van een team om gezamenlijk te leren en zich aan te passen, door kennis te delen en te integreren.
 5. Systeemdenken benadrukt het begrip van organisaties als complexe systemen, waarbij individuele elementen met elkaar verbonden zijn en invloed op elkaar uitoefenen. Het draait om het begrijpen van oorzaak-en-gevolgrelaties en het identificeren van hefboomwerkingen voor positieve veranderingen.

Aan de slag met de vijf disciplines van Peter Senge?

Wanneer je werkt maakt van model, dan is het raadzaam om enkele kanttekeningen die bij het model geplaatst kunnen worden in overweging te nemen:

 • Implementatie vereist tijd en toewijding, omdat verandering binnen organisaties zelden snel en gemakkelijk is
 • Het omarmen van de disciplines vereist vaak een verandering in de heersende organisatiecultuur, wat weerstand kan oproepen
 • Sterk leiderschap en betrokkenheid op alle niveaus zijn essentieel voor succesvolle implementatie
 • Weerstand tegen verandering en de meetbaarheid van resultaten zijn mogelijke obstakels
 • Het vinden van balans tussen operationeel werk en tijd voor leren en verbetering kan uitdagend zijn
 • Maatwerk is nodig, aangezien elke organisatie uniek is en de disciplines moeten worden aangepast aan de specifieke behoeften en context
 • Veranderingen in leiderschap en medewerkers kunnen de voortgang en consistentie van de toepassing beïnvloeden.

LITERATUUR
Senge, P. M. (2014). The fifth discipline fieldbook: Strategies and tools for building a learning organization. Crown Business.

Wilt u de winstgevendheid van uw organisatie verhogen?

Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul uw e-mailadres in en ontvang de video.

Mogelijk ook interessant

In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.

Laat een reactie achter

Klik hier om een reactie achter te laten