HRM

Investeringen in personeelsbeleid geen prioriteit voor werkgevers

leadership

Werkgevers gaven in 2013 minder vaak prioriteit aan investeringen in het personeelsbeleid dan in 2011. Hierbij kan gedacht worden aan scholing en arbeidsvoorwaarden. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

In 2011 gaf nog 72 procent van de werkgevers prioriteit aan deze thema’s. In 2013 was dit gedaald tot 63 procent. Ook nam de prioriteit voor het aantrekken van niet-westerse migranten af van 12 naar 9 procent en daarnaast nam ook de prioriteit af om meer vrouwen aan de top te hebben  van 18 naar 14 procent.

Scholing

De investeringen van werkgevers in scholing zijn niet toegenomen. Het aandeel bedrijven met werknemers dat een cursus of opleiding volgde, lag in de periode 1994 tot 2012 steeds tussen de 70 en 80 procent.

Ongeveer 32 procent van de werkgevers geeft aan dat werknemers er zelf op moeten letten dat zij de nodige cursussen en opleidingen doen. Binnen de overheid geeft 56% van de werkgevers dit aan. Ruim 20 procent van de werkgevers geeft aan dat werkgerelateerde opleidingen en cursussen buiten werktijd moeten worden gevolgd.

Van-werk-naar-werk-activiteiten

Het aandeel bedrijven dat met ontslag bedreigd personeel naar ander werk begeleidt (ook wel van-werk-naar-werk activiteiten genoemd) nam af van 35 procent in 2007 naar 27 procent in 2013. Tegelijkertijd nam het aandeel bedrijven dat bezig is met een inkrimping van het personeelsbestand toe.

LEES MEER / HRM OPLEIDINGEN / INSCHRIJVEN GRATIS WEBINAR HR ANALYTICS (ROI VAN OPLEIDINGEN) 

Wilt u de winstgevendheid van uw organisatie verhogen?

Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul uw e-mailadres in en ontvang de video.

Mogelijk ook interessant

In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.