En opeens zit je aan de verkeerde kant van de streep. Niks geen vernieuwer, laat staan een idealist, maar een conservatief die het management de hand boven het hoofd houdt en medewerkers niet meer gunt dan wat regeldingetjes op microniveau.

Ik heb het over de kritiek die mijn recent verschenen boek Minimal management bij sommigen opriep. ‘Halfbakken! Helemaal geredeneerd vanuit het management. Maakt de weg vrij voor een dominante topman (m/v).’ Dat laatste steekt kennelijk het meest, want de verwijzingen naar de bijbel en de Griekse mythologie vlogen me om de oren.

Ik geef toe dat ik niet helemaal voorbereid was op deze kritiek. Natuurlijk weet ik dat sommigen ‘de laatste manager’ van harte zullen uitzwaaien. En natuurlijk weet ik ook dat ikzelf niet als een grijze muis bekend sta. Maar ik keek vooral naar al die bestuurders die minimal management veel te ver vinden gaan en zich in bochten wringen om onder de dwingende argumenten uit de komen.

Hoe moeilijk kan het zijn? Een organisatie kan heel succesvol worden gerund met een minimum aan management, regels en staf en een maximum aan vrijheid en eigen verantwoordelijkheid van medewerkers. Dit minimal management is een principiële keuze en niet het zoveelste managementtrucje. Het gaat namelijk uit van het gegeven dat de overgrote meerderheid van de medewerkers met toewijding en verantwoordelijkheidsgevoel zijn werk doet. Omdat ze volwassen zijn. En omdat ze volwassen zijn, is er weinig reden om ze de hele dag met managers en regels lastig te vallen.

Minimal management vraagt wel wat van de medewerkers en het management. Ik schreef er zoals gezegd een boek over en op deze site publiceerde ik er al vier columns over. (Zie de gerelateerde items bij deze column.)

Het ongeloof en de tegenstand van veel bestuurders vloeien naar mijn overtuiging meestal voort uit de angst dat de mensen er zonder nauwkeurige sturing een potje van maken. Een stelling zonder bewijs, maar wel met een lange historie en misschien zit daar ook wel het grootste probleem. Die stelling is een soort standaardopvatting die je als bestuurder hebt of je eigen maakt, gewoon omdat het zo hoort.

Wie als ik de blijde boodschap van minimal management wil verspreiden, ontmoet dus eerder sceptische bestuurders dan radicalen die van geen blijdschap willen weten. Ik heb er in mijn boek wel een hoofdstukje aan ‘zero management’ gewijd, maar te kort, merk ik.

LEES MEER   / BUSINESS INNOVATIE OPLEIDINGEN / INSCHRIJVEN GRATIS WEBINAR BUSINESS INNOVATION