HRM Opleidingskunde & HRD

Stress, een kans of gevaar?

leadership

Voor één derde van het werk gerelateerde ziekteverzuim in ons land is volgens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid één oorzaak aan te wijzen: werk stress.

Top 10 feiten over stress
1. Uitval door stress is in 5 jaar tijd 8 keer zo hoog geworden
2. Stress kost onze samenleving 1.8 miljard op jaarbasis
3. Stress is de belangrijkste veroorzaker van psychisch verzuim
4. Verzuim door stress komt vaker voor bij vrouwen (38 procent) dan bij mannen (26 procent).
5. De gemiddelde verzuimduur bij psychisch verzuim is 180 dagen.
6. Vroegtijdig ingrijpen bij psychisch verzuim vermindert de verzuimduur met 25%.
7. 61 % van de kort frequente verzuimers (af en toe een dagje ziek) blijft ook een volgende jaar kort frequent verzuimen.
8. Kort frequent verzuim leidt in 50% van de gevallen na 4 jaar tot langdurig verzuim.
9. 90% van de ondernemers weet niet wat verzuim hen kost.
10. Psychisch verzuim kost per geval al snel 50.000 euro (bron: ArboNed).

 

Stress, een kans of gevaar?
In het chinees heeft het woord crisis een dubbele betekenis, namelijk kans en gevaar. Langdurige stress kan leiden tot een persoonlijke crisis, waarbij je lichaam vraagt om aandacht en balans tussen ontspanning en inspanning. Gezonde stress hebben we als mens echter nodig om de flow in ons werk te laten ontstaan. Teveel stress leidt op de lange termijn tot gezondheidsklachten en dit kost het bedrijfsleven een hoop geld en bezorgt werknemers een hoop leed.
Interessant is dat we als werknemer de manier hoe we met stress omgaan kunnen beïnvloeden. Teveel aan stress kun je ook zien als een signaalfunctie van het menselijk lichaam om ernaar te luisteren en om te zorgen voor een betere work life balance. Hier bewust bij stilstaan vraagt lef van ieder individu en biedt tegelijkertijd een kans om te leren van de situatie waar je mee te maken hebt.

[alert type=”info” title=”Wilt u weten welke opleiding bij u past? “] Klik hier en u weet het direct

Preventie als kans.
Als organisatie preventief bezig zijn met gezondheid leidt tot meer ontspanning en kan voorkomen dat de balans kwijtraakt. Door bijvoorbeeld een paar keer per week te sporten, regelmatig te bewegen op de werkvloer, gezond eten, time-out momenten creëren gedurende de dag en sociale momenten met vrienden en collega’s. Hier als organisatie praktisch over nadenken hoe je gezondheid preventief kunt stimuleren biedt voor de lange termijn meer plezier en tevens gezonde werknemers die minder verzuimen. Zo bereiken we een win win situatie waar iedereen blij mee is.

Auteur: Evert Heintz is Flow Specialist en Bergbeklimmer en inspireert mens en organisatie om vanuit vitaliteit in het dagelijkse werk te staan om de FLOW binnen een organisatie bewust te stimuleren. Zijn bijna doodervaring, waarbij hij 15 meter val in een gletsjerspleet viel,  gebruikt hij als metafoor dat we als mens meer kunnen dan dat we vaak denken. Zowel mentaal, fysiek, emotioneel als intuïtief.
Heintz is auteur van het fascinerende boek ‘Een leven lang FLOW’ 

 

Wilt u de winstgevendheid van uw organisatie verhogen?

Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul uw e-mailadres in en ontvang de video.

Mogelijk ook interessant

In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.

Laat een reactie achter

Klik hier om een reactie achter te laten