Business Controller Opleiding

hr analytics

hr analyticsBusiness controllers zijn deskundigen op het gebied van cijfers, data en rekenmethoden. Ze zien de cijfers van de financial controller en accountant binnenkomen en gaan hiermee aan de slag om organisatieprocessen beter, efficiënter en meer ‘profitable’ te maken. Business controllers zoeken continue naar mogelijkheden om zaken te verbeteren. Denk hierbij aan: winstoptimalisatie, kwaliteitsmanagement,  klanttevredenheid of risicoreductie voor de organisatie. Mensen die zich in bovenstaande herkennen, zouden kunnen overwegen om een opleiding business control te volgen. Tijdens zo’n cursus wordt er kennis bijgebracht over hoe u (als business controller) nieuwe vaardigheden opdoet en scherpere analyses kunt maken waarmee voor de toekomst van bedrijven het verschil maakt. 


Wat is een cursus business control ?

Business control is een vakgebied wat zorgt draagt voor de adequate informatievoorziening van een bedrijf om de bijbehorende organisatiedoelen te realiseren. Door bedrijfsprocessen te monitoren en controleren, ontstaat inzicht ten aanzien van mogelijke verbeteringen. De business controller helpt managementteams en directieleden bij het nemen van goed gefundeerde strategische beslissingen. Voor een goed beheer creëert een business controller vervolgens plannen, rapporten en analyses. Op financieel gebied maakt de controller balansen, begrotingen en/ of planningen. Een controller maakt vervolgens gebruik van ‘oude’ cijfers om voorspellingen voor de toekomst te doen. Indien u een cursus op dit vlak zou willen volgen, dan staan dit soort elementen te allen tijden centraal.

Welk doel dient een business controller opleiding ?

Het doel van business accounting (of het volgen van een opleiding hierover) is eenduidig. Kort gezegd gaat het om het beter leren analyseren/ vooruitzien ten aanzien van de bedrijfsstrategie. Het doel is het beter kunnen doorvertalen van cijfers en het gebruiken van de juiste instrumenten in control te blijven. Bij een Business Controller Opleiding leer je vervolgens antwoorden formuleren op vragen als: Waar laten we kansen (en dus geld) liggen? Wat is de huidige en toekomstige positie van het bedrijf en hoe komen we daar? Hoe kan ik het management zo goed mogelijk adviseren? Wanneer men hier voldoende kennis over opdoet, is het cursusdoel doorgaans bereikt.

Waarom is het belangrijk ?

De vraag die hierboven gesteld wordt, is vrij eenvoudig te beantwoorden: stilstand is achteruitgang. De laatste tijd wordt er steeds meer gevraagd van de business controller. Naast inhoudelijke financiële deskundigheid, wordt er steeds vaker een beroep gedaan op kennis van niet-financiële zaken. Controllers dienen steeds vaker strategisch te kunnen meedenken ten aanzien van de bedrijfskoers. Door de cijfers heen kunnen kijken en te kunnen duiden welke resultaten nodig zijn om de gekozen strategie succesvol te laten zijn. De nieuwe rol van de business controller verschuift zodoende meer en meer van analist naar partner. Wilt de controller van vandaag mee kunnen in de toekomst, dan is opleiding op dit vlak eigenlijk noodzaak.

Voor wie is zo’n opleiding geschikt ?

Een Business Controller Opleiding is voor professionals die zich verder willen ontwikkelen op het gebied van business control & accounting. Vaak hebben deelnemers een financiële achtergrond, meerjarige werkervaring en een HBO- of WO werkniveau.

Wat levert een controllerscursus op?

Wanneer een controllersopleiding is afgerond, is een deelnemer in staat om naast financieel advies ook te adviseren over non-financiële zaken. Er is veelal diepgaande kennis opgedaan over bedrijfsstrategie, het kunnen doorvertalen van cijfers en het gebruiken van de juiste instrumenten om in control te blijven. Na afloop van dit soort cursussen hebben deelnemers vaak meer kennis van het informatievoorzieningsproces en zijn ze over het algemeen betere business partners voor het management. 

Wat zijn de verschillen tussen diverse cursussen control & accounting ?

Er zijn veel verschillende aanbieders en even zoveel verschillende typen van een business controller opleiding. In de basis zit er niet veel verschil tussen het gedachtegoed. Alle cursussen stellen immers beter leren analyseren en adviseren ten aanzien van de bedrijfsstrategie centraal. De manier om dit te bereiken verschilt uiteraard wel van cursus tot cursus. Waar de ene opleider methode X hanteert, gaat de andere opleider uit van methode Y. Maar ook de lengte van een leergang kan per cursus enorm verschillen. Er zijn opleidingen die bijvoorbeeld een dag duren. Maar er zijn er ook van 2-3 jaar. Daarnaast kan er een kwalitatief onderscheid gemaakt (ten aanzien van de opleiders). Een groot deel van het aanbod in de markt wordt namelijk verzorgd door individuele docenten/ coaches. Dit kan uiteraard van goede kwaliteit zijn, maar dat is op voorhand geen absolute zekerheid. Een ander deel van de markt bestaat uit de zogenoemde ‘erkende opleiders’ die in elk geval een kwaliteitskeurmerk met zich meedragen. Aan u vervolgens de keuze!

Hoeveel kost het?

Een doorsnee leergang business controlling duurt drie dagen en kost ongeveer 2000 euro. Uiteraard zijn veel uitzonderingen op en varianten van beschikbaar. Er zijn leergangen die vrijwel gratis aangeboden worden (dit zijn vaak introductiecursussen van adviesbureaus) en er zijn aan de andere kant van het spectrum MBA/ Masteropleidingen die 1 tot 2 jaar duren en waarbij u een intensief en degelijk programma volgt. Qua kosten zit u hier al snel op een 10 a 20 duizend euro. Daarnaast worden leergangen op dit vakgebied regelmatig als incompany of inhouse traject aangeboden. Dit is doorgaans goedkoper voor organisaties omdat de cursuskosten worden verspreid  over meerdere mensen en er geen reiskosten worden gemaakt.


Redactie UBS Plus / Utrecht Business School

Dit artikel is geschreven door de redactie van inspiratieplatform UBS Plus. Het platform is bedoeld om professionals te inspireren en te motiveren bij het veranderen van uzelf, uw team of uw organisatie naar nieuwe gewenste situaties. UBS Plus is een initiatief van Utrecht Business School. Utrecht Business School is de business school voor management executives en business leaders in Nederland. Wij leiden onze deelnemers op tot zwaardere professionals en bereiden ze voor op een volgende stap in hun carrière. Dit doen we op de vakgebieden finance & accounting, marketing en communicatie, it en crm, bedrijfskunde, strategie, hrm, inkoop en management & leadership. Voor vragen, advies of meer informatie over Utrecht Business School contact de redactie en/ of bekijk de video hiernaast.