Marketing Management

Video in contentmarketing is onmisbaar

leadership

Nog maar enkele jaren terug waren bedrijven die video’s gebruikten in hun marketing de uitzondering op de regel. Meestal was video alleen weggelegd voor de grotere budgetten. Maar dat is in 2015 en 2016 radicaal veranderd. Video’s in alle vormen worden gemeengoed en vloggen is een heel normaal werkwoord geworden. Sterker nog: wie in 2017 geen video inzet, wordt een achterblijver.

Video realiseert bijzondere resultaten

Om het belang van video voor je contentmarketing aan te tonen, volgen hier wat effecten van video:

  • Mensen blijven langer op je website
    Dat is goed voor je positie in Google en je blijft langer en beter in het hoofd van je bezoeker.
  • Video’s hebben een verhaallijn en verhalen worden tot 22 keer beter onthouden dan feiten.
  • Productvideo’s vergroten je verkoop
    Plaats een video van je product of dienst op een verkooppagina en de conversie van die pagina stijgt vaak met tientallen procenten
  • Het brein verwerkt beeld 60.000 keer sneller dan tekst
    Je brengt meer over in minder tijd.
  • Het klikpercentage in je nieuwsbrief stijgt
    Voeg video toe aan je mails of nieuwsbrieven en het doorklikpercentage kan tot wel 50% stijgen
  • Met video creëer je veel meer interactie op social media, tot wel drie keer zoveel

Veel feiten, cijfers en statistieken over de effecten van video’s in marketing vind je in dit artikel. Handig voor als je binnen je organisatie iemand moet overtuigen van het positieve effect van video.

Video inzetten als marketinginstrument

Video kan diverse toepassingen hebben binnen je marketing:

  1. Uitdragen van je merkidentiteit
  2. Video’s over je product of dienst om de verkoop te bevorderen
  3. Behulpzame video’s met tips en/of instructies

1. Uitdragen van je merkidentiteit

Mensen zijn dol op verhalen en dat is de reden dat verhalen over je bedrijf het goed doen. Breng bijvoorbeeld in beeld waarom je bedrijf of organisatie ontstaan is. Wat was daarvoor de aanleiding? Of vertel wat de mensen binnen je organisatie beweegt. Waarom werken ze graag voor je? Hoe willen zij de klanten of doelgroep van dienst zijn en wat vinden ze het leukst aan hun werk? 

Afhankelijk van de merkwaarden die belangrijk zijn in je communicatie kies je passende onderwerpen en kleur je de manier in waarop je die onderwerpen in beeld brengt.

2. Vergroten conversie met een productvideo

Plaats een productvideo op een verkooppagina en je zult zien dat de verkoop op die pagina stijgt. Voorwaarde is wel dat de video iets toevoegt dus vermijd productvideo’s die vooral herkauwen wat al in de tekst staat. Waarde toevoegen kan op verschillende manieren:

  • Laat verschillende varianten of kleuren van je product bij elkaar zien.
    Zo ziet de klant direct welke opties er zijn, zonder te hoeven klikken.
  • Laat een gebruiker of klant kort aan het woord in je video met diens positieve ervaring.
  • Geef een korte demonstratie van de voordelen van je product of dienst.
    De voordelen zien werkt beter dan over de voordelen lezen.
  • Laat verschillende situaties of plekken zien waar het product van pas of mooi uitkomt.
    Bied inspiratie door echte situaties in beeld te brengen.
  • Vat je dienst kort samen
    Bij meer complexe diensten die een uitgebreide beschrijving vergen kun je de bezoeker van de landingspagina veel tijd besparen door de belangrijkste punten in een minuut toe te lichten. Dat is aantrekkelijker dan 300 woorden gebruiken om je punt te maken.

Adverteren op social media met video werkt ook bijzonder goed. Onderstaande, eenvoudig gemonteerde Facebook video advertentie zorgde ervoor dat dit bedrijf van 6 naar 49 boekingen per week ging. Een extra omzet van ruim $10.000 tegen een $115 investering voor de advertentie. Zie daar de verkooppower van video

3. Wees je doelgroep behulpzaam met een video

Voor jou als verkoper of bedenker zal je product geen geheimen hebben, maar voor een nieuwe klant is dat echt anders. Maak daarom enkele instructievideo’s over verschillende aspecten van je product of dienst. Hoe zet je het in elkaar of maak je het gebruiksklaar? Geef gebruikstips en laat zien hoe je het maximale eruit haalt. Geef onderhoudstips als dat relevant is. Of laat zien hoe anderen je product gebruiken en welke voordelen zij eruit halen.

Laat je niet weerhouden door je budget

Natuurlijk staat een gelikt geproduceerde video super professioneel. Maar gelukkig is ‘geliktheid’ geen harde eis meer en heb je geen groot budget meer nodig om met video aan de slag te gaan. Met wat technische hulpmiddelen en een uitgedachte strategie en script kun je ook low-budget video’s maken die professioneel ogen. Let daarbij op de volgende zaken:

  • Geluid: zorg voor een goede microfoon
  • Licht: vermijd schaduwen en zorg voor helder (dag)licht
  • Stabiliteit: handgeschoten kan soms, maar gebruik liever een statief
  • Verschillende soorten shots: van veraf tot dichtbij
  • Passende achtergrond die niet afleidt of juist iets toevoegt
  • Rust in de overgang: met editen kun je helemaal los, maar beperk de special effects
  • Wel handig: voeg ondertitels toe. Zeker op social media kijken veel mensen video zonder geluid

Bedenk vooraf welk doel je video moet hebben en schrijf het op: ‘na het zien van de video gaat de kijker ..xx. doen’. Zo stuur je de video de goede kant op en dwaal je niet af.

Maak liefst korte video’s, als het kan van 1 à 1,5 minuut. Heb je veel te vertellen of te laten zien, maak dan liever meerdere korte video’s dan één lange. Formuleer verschillende subdoelen en houd het per subdoel zo kort en bondig mogelijk. Worden ze toch nog te lang? Kijk of je het hoofddoel nog verder op kan knippen.

Social media expert Mari Smith geeft je in onderstaande video meer van deze tips.

Lange video’s hebben een eigen doel

Mogen lange video’s dan echt niet? Natuurlijk wel! Mits die lengte functioneel is. Bijvoorbeeld omdat je kennis wilt overdragen. In dat geval kun je zeker video’s van 20 tot 40 minuten maken. Een script is in dat geval wel heel handig, zo niet noodzakelijk. Zorg ook voor een goede edits achteraf om de haperingen en versprekingen eruit te halen. En maak vooraf duidelijk wat je doel is en welke kennis je gaat overbrengen. Zo weet de kijker welk ‘lekkers’ er ook na 10 minuten nog op hem/haar wacht.

Maak eventueel ook een hand-out bij de video die men na het kijken kan downloaden om het geleerde echt bij de hand kan houden.

Live video

Voor wie durft is live video een uitkomst. Bedenk wel dat het bij live video draait om interactie, dus denk vooraf na hoe je die interactie op een betekenisvolle manier kunt realiseren. Nodig mensen uit tot het stellen van vragen en ga daar op in. Monologen zullen bij live video niet het gewenste effect hebben, tenzij je bijvoorbeeld kennis deelt of demonstraties geeft. Kijkers kunnen dan direct vragen stellen.

Kiezen tussen tekst of video

Dat roept de vraag op of je moet kiezen tussen tekst en video in contentmarketing en zo ja welke van de twee dan de voorkeur verdient. Waarschijnlijk hoef je niet te kiezen. Het is eerder een vraag van de juiste verhoudingen tussen de twee, de kenmerken van je aanbod en je doelgroep en natuurlijk de doelstellingen die je wilt realiseren. 

Vaak werkt een combinatie van tekst en video heel goed, bijvoorbeeld als je:

  • Een aansprekend verhaal wilt vertellen
  • Sfeer wilt delen
  • Kennis wilt overbrengen
  • Iets wilt demonstreren
  • Iets heel snel duidelijk wilt maken
  • Mensen wilt aanzetten tot een specifieke actie (zoals iets aanschaffen)

Door te kiezen voor een combinatie wed je op twee paarden. Je tekst kun je goed optimaliseren voor Google. Met beeld voeg je extra elementen toe die helpen bij de doelen die hierboven staan en spreek je bovendien de groep mensen aan die liever visueel informatie tot zich neemt. De truc is dan om in je contentmarketing strategie en planning aan te geven welke onderwerpen je zowel via tekst als via (bewegend) beeld gaat inzetten en hoe die twee elkaar kunnen versterken.

Auteur: Linda Krijns

Wil je aan de slag met (financiële) waardecreatie en/of het verhogen van je organisatiewaarde?

Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul jouw e-mailadres in en ontvang de video.

Mogelijk ook interessant

In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.

Laat een reactie achter

Klik hier om een reactie achter te laten