HRM

Waar is de passie van de professionals gebleven?

leadership

Drie voorwaarden om de passie aan professionals terug te geven

Met fonkelende ogen buigt ze voorover om haar woorden kracht bij te zetten “snap je dat nou??”. Eerlijk gezegd snap ik het op inhoud niet helemaal, maar één ding is me wel helder: haar manager begrijpt haar niet. Psychologe en met hart en ziel betrokken bij haar cliënten, maar kan niet de kwaliteit van zorg bieden volgens haar eigen standaard. Dus is ze nu op zoek naar een nieuwe werkgever. Een organisatie waar ze wel begrijpen dat het om cliënten draait en niet om status, politiek en macht.

De afgelopen jaren ben ik ze vaker tegengekomen: professionals die hun werkgever verlaten. Gemangeld in een politiek proces, machtsspelletjes, systemen die veel tijd kosten en het werk vooral in de weg zitten. Ze willen gewoon hun werk doen en dat werk willen ze goed doen.

Het zijn professionals in de zorg, de hulpverlening, onderwijs. Betrokken bij hun werk, begaan met hun patiënten, cliënten, leerlingen, klanten en een passie voor de inhoud. Ze maken een nieuwe start, als het lukt om in een andere organisatie aan de slag te komen. Waar ze vaak weer tegen dezelfde dingen aanlopen. Of ze berusten uiteindelijk, passen zich aan of gaan meestribbelen zoals Weggemans dat zo mooi uitdrukt. Hun ogen staan dof als ze praten over hun werk: onnodige administratie, onbegrijpelijk beleid, vergaderen om het vergaderen, frustratie, wat nodig is wordt niet gerealiseerd, zoveelste nieuwe manager.

Overigens geldt dit ook voor managers en staf. Gestruikeld over de bureaucratie, het niet kunnen realiseren van idealen of visie. Weggegaan, berust of doen mee om zichzelf te handhaven . Waar is hun passie?

Nu is het in tijden van bezuinigingen natuurlijk best handig als mensen uit zichzelf opstappen. Het is echter wel de vraag wie houd je dan over? En is dat dan een garantie voor een goede dienstverlening? De dienstverlening die je wilt, die toekomstbestendig is en aansluit bij de steeds hogere eisen van de klant? En de andere kant, mensen die werken zonder passie maar berustend of met frustratie. Hoe is het met het risico op fouten maken, risico op verzuim, op ‘laat ik vooral goed voor mezelf zorgen, daar heb ik ondertussen wel recht op’?

LEES MEER HRM OPLEIDINGEN / INSCHRIJVEN GRATIS HRM WEBINARDOWNLOAD GRATIS WHITE PAPER

Wilt u de winstgevendheid van uw organisatie verhogen?

Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul uw e-mailadres in en ontvang de video.

Mogelijk ook interessant

In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.

Laat een reactie achter

Klik hier om een reactie achter te laten