Marketing Management

9 tips: zo maak je je content SEO proof

Content marketing en SEO, een gouden combinatie. Mits die content naadloos aansluit op de behoefte van de gebruiker. Maak content waar je doelgroep écht op zit te wachten, dan groeit je bereik vanzelf. SEO is hierbij een middel om goede content nog beter vindbaar te maken, niet een doel op zich. 

Het internet staat vol met prachtige infographics en video’s die nog minder aandacht krijgen dan een cactus op de vensterbank in de bedrijfskantine, schreef ik al in de LBL jaargids 2016. Want je content kan nog zo goed in elkaar zitten, wanneer je niet denkt vanuit je publiek, blijven bereik en effect beperkt.

“Zoekmachines worden dynamischer,
slimmer en menselijker”

De zoekopdrachten die wij met z’n allen intypen, worden steeds complexer. Waar we vroeger zochten op ‘restaurant’, zoeken we nu op ‘Wat is het beste sushi-restaurant van Amsterdam?’ Daarom evolueren zoekmachines naar dynamischer, slimmer en menselijker. Zo probeert Google met RankBrain een ‘menselijke touch’ aan de zoekresultaten te geven. RankBrain is een zelflerend mechanisme waarbij Google altijd het beste resultaat aan complexe zoekopdrachten wil tonen. Waar dit precies heen gaat, weet zelfs Google nog niet, zoals je hier kunt lezen.

Focus op je gebruiker als méns

Maar dit staat vast: de tijd dat we op de juiste plekken in een tekst een keyword plaatsten en daarmee onze SEO geoptimaliseerd hadden, is voorbij. Omdat zoekmachines steeds beter begrijpen wat de intentie van de gebruiker is en de content die daarop aansluit een hogere ranking geven, moet onze focus liggen op (het begrijpen van) de gebruiker. Aan de slag dus met het maken van content die jouw doelgroep écht verder helpt! Wat wil je gebruiker weten, wat heeft hij nodig en waarmee kun je hem helpen?

“Pagina’s met ‘uitputtende’ informatie
scoren hoog”

Maak pagina’s waar alle vragen rondom een onderwerp worden beantwoord. Dergelijke pagina’s met ‘uitputtende’ informatie scoren hoog. Hier komen SEO en content marketing zo mooi samen. Content marketing is er namelijk voor om die beoogde kwaliteit aan je content te geven. Inhoudelijk interessante berichten waar mensen echt iets aan hebben en die ze daarom met anderen willen delen. En Google wordt nóg blijer als die berichten mooie foto’s en video’s bevatten, veel interactiemogelijkheden bieden en op andere sites worden besproken.

Hoe zet je content marketing en SEO in als een gouden duo? 9 ‘hands on’ tips.

  • Content moet verrijking bieden of een educatie- of entertainment waarde hebben. Doe vooraf een onderzoek naar zoekvolumes (Google Keyword planner), zoektrends (Google Trends) en online doelgroepen. Zo speel je in op actuele tips en interesses en sluit je content beter aan bij de behoefte van de gebruiker.
  • Sluit aan op waar je doelgroep zich bevindt binnen de customer journey. Afhankelijk van waar iemand in zijn proces zit, ligt de focus van je content op awareness, consideration, action of loyalty. Zie ook ons eerder verschenen blog over content marketing in de vier fasen van de customer journey.
  • Gebruik semantische teksten. Dat wil zeggen dat je in een artikel over interieurontwerp ook gerelateerde woorden als ‘huis’, ‘meubels’, ‘architectuur’ en ‘thuis’ moet gebruiken. Maak het Google daarbij zo makkelijk mogelijk. Het bekende voorbeeld: als je over ‘chips’ schrijft, moet je handvatten geven of het gaat over pokerchips, eetbare chips of computerchips.
  • Zet user generated content in. Mensen willen het liefst weten hoe iemand anders, een persoon met wie zij zich kunnen identificeren, een bepaald product of een dienst ervaart. User generated content is authentiek en geloofwaardig en versterkt je imago doordat je doelgroep zélf over jou deelt. En dat maakt je weer beter vindbaar.
  • Knip je verhaal in kleinere stukjes op en deel deze ‘content stukjes’ verspreid over een bepaalde periode. Als je de aandacht kunt pakken aan het begin, zal je doelgroep actief op zoek gaan naar het volgende stukje van het verhaal. Het heeft weg van een spannende serie, die steeds met een cliffhanger eindigt, zodat je met smart op de volgende aflevering wacht.
  • Zorg voor een landingspagina die naadloos aansluit op je content. Zo’n landingspagina is de follow-up van je content marketing. Als die pagina herkenbaar is, heb je meer kans dat je bezoeker aangehaakt blijft. Iedereen die met je content in aanraking komt, kan immers een lead opleveren of klant worden. En hierbij geldt dat een pagina met minstens 2000 woorden, die antwoorden geeft op de meest gestelde vragen rondom een onderwerp, hoog scoren. Maak ‘gewoon’ de beste pagina!
  • Wees origineel. Kies voor een unieke invalshoek of voer iets dat eerder is gedaan beter uit. Contentv ormen die door de huidige algoritmes van zoekmachines goed scoren zijn onder meer: ‘how to’ content, FAQ, case studies, top-lijstjes, probleem & oplossing, tips, onderzoek en analyses.
  • Staar je niet blind op je plek binnen de zoekresultaten. Kijk niet alleen naar je ranking, maar probeer zoveel mogelijk sociale interactie los te maken. De zoekmachine is geen opzichzelfstaand kanaal meer, maar hangt samen met andere kanalen. Zoek naar een goede multichannelstrategie, waarbij je je publiek over de kanalen heen volgt met een combinatie van content marketing en SEO. SEO is de héle vindbaarheid, zowel onsite (paginatitels, keywords, enz.) als offsite (social media, links, enz.).
  • Zoek gerust hulp van buitenaf.  Soms heb je een externe partij nodig om goede en aansluitende content te maken binnen een online campagne. Je wilt immers waardevolle content voor je publiek, in combinatie met SEO, zodat je goed gevonden wordt.
Tags

Over de auteur

UBS Plus Redactie

De redactie wordt verzorgd door Michiel Noij en Nomair van Wijk.

Heeft u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar. U kunt contact opnemen met Michiel Noij en/of Nomair van Wijk via 030-2270497 (optie 6) en/of contact [at] ubsbusiness.nl

Laat een reactie achter

Klik hier om een reactie achter te laten