Financieel Management

Snelle groei vaak beperkt door de cashflow

leadership

Auteur: Nico Inberg

Bron: Graydon

Groei kost geld. Een onderneming die nieuwe producten wil introduceren, nieuwe markten wil aanboren of gewoon werkkapitaal nodig heeft, heeft financiering nodig. De eigen middelen schieten vaak tekort, zodat er externe financiers moeten worden ingeschakeld. En dat is niet zo eenvoudig. Hoe voorkomt u dat de kapitaalbehoefte de groei van uw bedrijf in de weg staat?

Cashflow: Kasstroom in het Nederlands. Een term uit de bedrijfseconomie waarmee de in – en uitstroom van liquide middelen van een onderneming bedoeld wordt. Snelgroeiende bedrijven moeten veel kosten maken om de groei van de onderneming te financieren. De kost gaat voor de baat uit waardoor er meestal een flink financieringsgat ontstaat. Dit is in het begin vaak nog op te vangen met eigen geld, of dat van familie en vrienden, maar wanneer het serieus wordt, is er meer geld nodig.

Waarom is cashflow zo belangrijk?
Het eerste waar een financier naar kijkt, is de cashflow: hoeveel geld komt erin en hoeveel gaat eruit? Uit de cashflow worden immers de lopende verplichtingen betaald. De rente en aflossing op een lening moet u voldoen, net als de overige maandelijks terugkerende kosten. Goed inzicht en verbetering van uw cashflow is daarom cruciaal voor uw onderneming. Om uw cashflow te verbeteren kunt u een aantal dingen doen. Hier volgen 5 tips waarmee u meer geld in uw bedrijf houdt.

Vijf tips voor een betere cashflow

1. Zorg dat uw debiteurenbeheer op orde is
Het allerbelangrijkst is te zorgen dat uw klanten op tijd betalen. Elke cent die binnenkomt, zorgt voor een positievere cashflow. Het draait dus voornamelijk om debiteurenbeheer, ook wel credit management genoemd. Maak goede afspraken met uw afnemers, al tijdens het verkoopproces. Daarmee voorkomt u dat facturen laat of niet op tijd betaald worden. Een actief beheer van het debiteurenbestand voorkomt dat u als financier van uw klanten optreedt.

Lees ook de 100 aandachtspunten voor debiteurenbeheerders of tips voor het verbeteren van telefonisch incasseren en het omgaan met de top 10 debiteurensmoezen.

2. Maak een cashflow planning
Maak een planning met de best mogelijke prognoses van toekomstige inkomsten en uitgaven. Er zijn softwareprogramma’s voor op de markt, maar dit kan natuurlijk ook gewoon in Excel. Het belangrijkste is dat u hierdoor inzicht krijgt in de maandelijkse inkomsten en uitgaven waardoor bijvoorbeeld grote aankopen die een gat slaan in het werkkapitaal beter getimed kunnen worden. Lees ook het blog: waar moet ik op letten bij cashflowforecasting.

3. Behoud een goed contact met de bank 
Door een goed contact te onderhouden met de huisbankier stelt u hem niet voor onaangename verrassingen. Vaak is de bank wel geneigd mee te denken over alternatieve financieringen als ze goed op de hoogte zijn van uw situatie. Er zit ook een hoop ervaring bij de bank waarmee u uw voordeel kunt doen. Zie de bank dus niet als de vijand maar als een partij die kennis en kunde in huis heeft om in uw financieringsbehoefte te voorzien. Banken hebben niet altijd een goede pers de laatste jaren maar dat wil niet zeggen dat ze geen belangrijke functie hebben als financiers van het MKB.

[alert type=”info” title=”Wilt u weten welke Finance opleiding bij u past? “] Klik hier en u weet het direct

4. Let op uw eigen betalingsgedrag 
Het is van het grootste belang dat uw afnemers op tijd betalen. Van uw kant moet u ook goed opletten op uw eigen betalingsgedrag. Maak een prioriteitenlijstje van de meest strategische betalingen zoals lonen en belastingen. Maak alleen gebruik van betalingskortingen als u het geld al kunt missen. Als u een belangrijke klant bent van een leverancier kunt u daar wellicht betere betalingscondities afspreken.

5. Gebruik uw kasgeld niet voor persoonlijke doeleinden
Wellicht een onnodige tip: ga geen persoonlijke spullen aanschaffen met geld uit de ondernemingskas. Het geeft een vertekend beeld van de financiële situatie en daarnaast een verkeerd signaal naar uw medewerkers.

Houd het overzicht
Het allerbelangrijkst is dat u een goed overzicht heeft over uw betalingsbalans. Weet wanneer en hoeveel er aan geld in- en uitgaat zodat u niet voor negatieve verrassingen komt te staan.

Wilt u de winstgevendheid van uw organisatie verhogen?

Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul uw e-mailadres in en ontvang de video.

Mogelijk ook interessant

In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.

Laat een reactie achter

Klik hier om een reactie achter te laten