Digitalisering & ICT Verandermanagement

FUN-kit voor veranderaars

Nicole (Agile Portfoliomanagement Officer) en Lorraine (Agile Coach) zijn consultants bij Mobilee en werken momenteel allebei aan een digitaal transformatietraject bij dezelfde hightech multinational. Voor zowel Nicole als Lorraine staat aandacht voor mensen en het samen met mensen naar resultaat toe werken centraal in hun werk. Tevens zetten zij ‘FUNctionaliteit’ in binnen hun verandertrajecten.

Nicole van Loef

Nicole: “Hoe ik opdrachten aanpak? Het klinkt misschien té simpel, begin gewoon. Ga kennismaken met de opdrachtgever en de directe collega’s. Probeer een goed beeld te krijgen van de uitdaging en de organisatie waarin je je bevindt. Bekijk alle aspecten, en neem hierin ook zeker de cultuur mee. Waar ligt de behoefte vanuit de klantorganisatie? In welke richting moet de oplossing gezocht worden? Wat is het ambitieniveau? Wat is er al? Wat moet er nog gebeuren? Langzaam vormt zich vanuit de vele puzzelstukjes een beeld.

Vanuit dit startpunt ga je werken. Niets is in beton gegoten. Steeds houd je het beoogde einddoel voor ogen. Blijf evalueren of je de juiste dingen aan het doen bent en of deze tot het gewenste resultaat leiden. Voor een duurzame verandering helpt het om hier de FUN factor in mee te nemen. Blijvende verandering ligt in de verankeringen van de (nieuwe) denk- en/of werkwijze bij de werknemers, niet in het vastleggen van de structuur op papier. Zorg ook dat je nooit zelf het anker van de verandering bent en dat anderen ook de nieuwe denk- en werkwijze adopteren.

Het centraal stellen van de mens is voor Mobilee-consultants cruciaal. Nicole legt uit: “Binnen de opdrachten die ik doe kijk ik altijd naar de collega’s als totaal persoon en neem ik hen mee in de verandering. Iemand vanuit zijn/haar eigen perspectief laten ervaren wat de nieuwe werkwijze is, werkt daarin veel beter dan erover vertellen.”

Lorraine: “Ik zie deze mindset als een belangrijk onderdeel van elke (digitale) transformatie, ongeacht welk raamwerk, theorie of model verder wordt gebruikt om die verandering te kaderen. Bij transformaties word ik vaak als Agile coach voor een team of meerdere teams ingezet. Ik help de teams, Product Owners en Scrum Masters bij de (scaled) Agile manier van werken. Ook focus ik op het leiderschap in de betreffende organisatie. In deze rol ontkom je er niet aan om organisatorische vraagstukken onder de loep te nemen. Zo kijk ik systemisch naar mijn opdracht en de betreffende organisatie om oog te houden op het grotere geheel.”

WAT WIJ BEDOELEN MET DE FUN IN FUNCTIONEEL

Een veel gebruikte uitdrukking binnen verandermanagement is:

“Mensen willen best veranderen, maar niet veranderd worden”.

Lorraine Ho

Lorraine: “Als veranderaars zetten Nicole en ik elke dag onze creativiteit, wendbaarheid en innovatieve vermogen in, waarbij FUN een centraal element is: we integreren positiviteit, blijheid en vrolijkheid in ons werk om voor meer verbinding te zorgen. Plezier maken, ook in groepsverband, verbindt immers mensen. Het geeft energie en energie is wat we nodig hebben bij digitale transformaties, aangezien dit vaker wel dan niet nogal taaie trajecten zijn. FUN is voor ons niet iets extra’s bovenop of naast je werk: het is integraal onderdeel ervan. Simpel voorbeeld: het bewust glimlachen naar een collega. Mensen zijn gewend te spiegelen, dus grote kans dat je een grote glimlach terugkrijgt: goed voor een positieve boost! Daarnaast heb je natuurlijk een hele kit aan activiteiten die je als veranderaar kunt inzetten en die FUN in hun kern hebben.”

Nicole: “Denk bijvoorbeeld aan een FUNctionele check-in die je aan het begin van een meeting, workshop of training inzet. Of aan energizers en brain teasers tijdens deze sessies. Er wordt gelachen, de energie gaat stromen en er komen steeds meer goede ideeën. Vanuit daar kun je verder.”

Om je te helpen om jouw werkleven FUNctioneler te maken, geven Lorraine en Nicole een aantal voorbeelden hoe dit in je werk toe te passen. Probeer ze eens uit en gooi zeker nog je eigen FUN-sausje er overheen!

Wilt u de winstgevendheid van uw organisatie verhogen?

Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul uw e-mailadres in en ontvang de video.

Mogelijk ook interessant

In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.

Laat een reactie achter

Klik hier om een reactie achter te laten