Grote veranderingen voor bedrijfssoftware
Bedrijfssucces draait om de combinatie van een uitstekende klantservice en het efficiënt en zo snel mogelijk leveren van wat de klant wil. Met de opkomst van het ‘Everything as a Service’ model en de globale trend van bezit naar gebruik, moeten bedrijven hun manier van werken aanpassen aan de manier waarop ze omgaan met processen, mensen en systemen. Bedrijfssoftware, zowel voor de leverancier als de gebruiker, is daardoor in de afgelopen vijf jaar drastisch veranderd. Bedrijven zullen zich bewust moeten worden van de mogelijkheden die bots, digitale assistenten, Internet of Things (IoT) hen kunnen bieden. Kunstmatige intelligentie en machine learning om efficiënter en productiever te worden zal die verandering verder accelereren.
[sidebar name=”In-post advertisement “]
Organisaties moeten zich tegelijkertijd voorbereiden op ontwrichtende innovaties die hun oorsprong hebben in de deeleconomie en peer-to-peer (P2P-) netwerken en hun transactieprocessen daarop aanpassen. Dat is een flinke uitdaging, want nog maar weinig bedrijven weten de waarde van bijvoorbeeld de veelbesproken blockchain toe te passen, laat staan dat ze klaar zijn voor de impact van nu nog onbekende technologieën.
Dit zijn de belangrijkste trends voor 2018 op het gebied van bedrijfssoftware:
Alle software in de cloud, mobiliteit en IoT
Over de cloud, mobility en IoT wordt al jaren veel gesproken als moderne, disruptieve technologieën. Door veranderingen in demografie brokkelen langzaam de laatste barrières af, want millennials zijn opgegroeid met deze technologieën en verwachten die ook in de werkomgeving te kunnen gebruiken. Software as a Service (SaaS) wordt daardoor zo veel gebruikt, dat het de norm wordt: alle software wordt straks geleverd via de cloud, onafhankelijk van het apparaat.
Ontvlechting van SaaS en digitale marktplaatsen
We hebben de ondergang van grote monolithische applicaties van dichtbij meegemaakt en in 2018 zullen we organisaties steeds meer kleinere ‘microservices’ zien omarmen. Deze kleinschaligere applicaties werken naadloos samen met de bedrijfssoftware en komen voort uit digitale ecosystemen en online marktplaatsen, vergelijkbaar met de app stores van Apple en Android. Organisaties integreren deze microservices in een eigen digitale marktplaats, waar werknemers kunnen kiezen uit een grote diversiteit aan applicaties om mee te werken.
Kunstmatige intelligentie en het onderwijzen van bots
De opmars van kunstmatige intelligentie in bedrijfssoftware, vaak in combinatie met een spraakgestuurde interface, is al zichtbaar bij chatbots, zoals Wanda van Unit4. Zo zijn Microsoft en Google allebei bezig om meer kunstmatige intelligentie in hun apps te verwerken, zodat mensen efficiënter kunnen werken. Door machine learning te gebruiken om slimme inzichten te krijgen uit gigantische hoeveelheden verzamelde data, kunnen apps ons op bepaalde momenten van de dag voorstellen om bestanden te openen of om vergaderingen te organiseren, gebaseerd op de taken en gewoonten van gebruikers.
Daarnaast leiden voorspellende analyses al tot ongekende automatiseringsniveaus binnen SaaS, stroomlijnen ze het gebruikersproces en verhogen ze de efficiëntie en nauwkeurigheid. Op de verkoop- en marketingafdelingen hoeven werknemers zo minder tijd te besteden aan het verzamelen en invoeren van gegevens, waardoor ze meer tijd overhouden om zich bezig te houden met de verkoop en marketing.
Hoewel deze toekomst in sommige domeinen al realiteit is, zijn de huidige bots en digitale assistenten nog redelijk naïef en onwetend. Door het leren ‘on the job’ met machine learning analytics-technologieën worden ze de komende jaren veel nuttiger in het bedrijf.
[alert type=”info” title=”Leestip: CRM cursus”] Lees het artikel
Business Outcome Management en ‘Data as a Service’ (DaaS)
Steeds meer organisaties gebruiken SaaS en het volume van gegevens in de cloud groeit enorm. Dat betekent dat bedrijven snel zullen afstappen van de gebruikelijke kostenmodellen en sneller kijken naar modellen die daadwerkelijk bijdragen aan de bedrijfsresultaten. Hoe presteert een organisatie ten opzichte van concurrenten, waar zitten de verschillen, waar kunnen microservices extra waarde toevoegen en wordt die extra waarde ook echt gerealiseerd? DaaS maakte de belofte waar om slimmer te worden in het begrijpen van processen en in het maken van beslissingen over strategische planningen in de komende jaren.
Veiligheid
Met de recente WannaCry- en Petya-aanvallen nog vers in het geheugen is beveiliging een van de belangrijkste thema’s voor bedrijven in 2018. Het staat op een gedeelde eerste plek met privacy, mede door de intrede van de GDPR-wetgeving. De veronderstelling dat interne systemen veiliger zijn dan een cloud omgeving verandert omdat de beveiliging van de cloud verbetert en internationale wetgeving op het gebied van cyberbeveiliging strenger wordt. De beveiligingsfuncties in de cloud-omgeving zijn veel geavanceerder en de meeste beveiligingsmogelijkheden zijn software defined, eenvoudig te implementeren en te beheren.
SaaS-ontwikkelaars zijn en blijven de stuwende kracht achter het verbeteren van online beveiliging. Het is niet langer voldoende om het netwerk te beveiligen; het is noodzakelijk dat ontwikkelaars codes schrijven om beveiligingsdreigingen te detecteren en te identificeren, om hun systemen te beveiligen en om hen te helpen om ze te herstellen bij calamiteiten.
Het uitbouwen van bedrijfssoftware-architectuur
In het verleden werd de markt voor bedrijfssoftware gedomineerd door een relatief klein aantal bedrijven met een sterke positie in de SaaS-sector. Zij leverden vooral horizontale oplossingen in de vorm van platformen zonder interoperabiliteit met andere systemen, maar met een select gezelschap van partners. We zien nu dat dergelijke platformen zich steeds meer openstellen en er meer kansen ontstaan voor systemen die integreren met een grote diversiteit aan aanvullende diensten. Een mooi voorbeeld daarvan is de focus van Microsoft op het bieden van een platform met geïntegreerde machine learning, slimme IoT-toepassingen en beveiliging wat door leveranciers kan worden gebruikt bij het bouwen van oplossingen voor hun klanten. Stel je eens een toekomstig SaaS-model voor waarin een blanco browser, iPhone of Android-apparaat toegang heeft tot de juiste software voor de behoeften van de werknemer op dat moment, volledig op maat gemaakt.
De combinatie van Application Programming Interfaces (API’s) met platform-ecosystemen is een sterke integratie-strategie die resulteert in een sterke groei in SaaS en co-marketingmogelijkheden tussen leveranciers van aanvullende oplossingen.
Wie het eerst komt…
Het lijdt geen twijfel dat het een spannende tijd is voor bedrijfssoftware die nog niet op het juiste niveau is van innovatie en digitale vooruitgang. Het is spannend dat de bovenstaande ontwikkelingen bedrijfssoftware in een nieuw licht plaatsen, die iedereen kan begrijpen en waar iedereen enthousiast van wordt. De organisaties die als eerste stappen ondernemen om hun bedrijven te transformeren om klaar te zijn voor de deeleconomie door gebruik te maken van slimme toepassingen, krijgen hiermee de kans om beter te presteren dan de concurrentie.
Door: Erick Bos, Director Cloud Excellence bij Unit4
Wilt u de winstgevendheid van uw organisatie verhogen?
Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul uw e-mailadres in en ontvang de video.Mogelijk ook interessant
In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.
Laat een reactie achter