Digitalisering & ICT

Zes handige tips voor een sterke Multi Cloud strategie

leadership

Zes handige tips voor een sterke Multi Cloud strategie

In mijn vorige blog schreef ik over de onduidelijkheid die vaak heerst rondom Hybrid Cloud en Multi Cloud en beschreef daarin wat de Hybrid Cloud precies inhoudt. In deze blog wil ik dieper ingaan op de andere variant die we steeds vaker tegenkomen: de Multi Cloud. Ook geef ik zes handige tips voor een sterke Multi Cloud strategie.

Multi Cloud

Laten we beginnen met een korte uitleg over wat Multi Cloud inhoudt. Met de term bedoelen we dat een organisatie meerdere Public Cloud platformen gebruikt. Bijvoorbeeld als een organisatie zowel Microsoft Azure als Amazon Web Services (AWS) of IBM Bluemix (SoftLayer) gebruikt, waarop (een deel van) de infrastructuur draait. Een belangrijk verschil met de Hybrid Cloud, is dat men bij een Multi Cloud alleen gebruik maakt van Public Cloud platformen.

De Multi Cloud wordt steeds vaker genoemd als strategische oplossing voor complexe vraagstukken. Volgens Gartner en Forrester blijft het marktaandeel van Multi Cloud alleen maar groeien in. IDC rapporteert zelfs dat in 2017 meer dan 85 procent van de enterprises een Multi Cloud strategie gebruikt.

[sidebar name=”In-post advertisement “]

Pioniers in de Public Cloud

In mijn functie als Innovation Strategist, kom ik Multi Cloud vooral tegen bij bedrijven die al ver zijn met de adoptie van nieuwe (Cloud) technologieën. Bedrijven die hun eerste stappen rondom Public Cloud zetten doen vaak nog zaken met één Cloud Service Provider, maar bedrijven die vooroplopen met technologische ontwikkelingen gebruiken veelal meerdere clouds.

Deze bedrijven weten als geen ander de voordelen van de Public Cloud te omarmen. Ze gebruiken apps vanuit de cloud, oftewel SaaS diensten, en blijven zo ver mogelijk weg bij infrastructurele zaken en hardware waarover men zelf beheer moet voeren. Liever nemen ze diensten af waarbij dat allemaal al geregeld is.

De voordelen van de Public Cloud

De voordelen die de Public Cloud met zich meebrengt zijn voor de meeste mensen duidelijk. Vooral schaalbaarheid, flexibiliteit, beschikbaarheid, security en geografische spreiding van datacenters worden gezien als belangrijke pluspunten. Ook de shift naar een Pay-as-You-Use model (Capex-Opex) wordt ervaren als een groot voordeel.

Steeds meer bedrijven willen het up-and-running houden van complexe infrastructuren als dienst afnemen. Een ander groot voordeel van de Public Cloud is de ongelooflijk snelle ontwikkeling die op de verschillende platformen plaatsvindt. Dat is voor een IT-afdeling in een eigen datacenter haast niet meer bij te benen.

Langzaam maar zeker dringt ook het besef door dat de onderwerpen security en compliance geen struikelblok meer zijn voor Public Cloud providers. Sterker nog: op die gebieden zijn ze zelfs al verder dan menig private datacenter.

De keerzijde: lock-in

De Public Cloud heeft ook een keerzijde. Public Cloud leveranciers zoeken nieuwe manieren om klanten aan zich te binden. Dat leidt in sommige gevallen tot lock-in. Platformen bieden dan niet alleen de voor de hand liggende diensten zoals IaaS, PaaS en SaaS, maar bijvoorbeeld ook functionaliteiten als monitoring, billing, automation en Orchestration. Bedrijven kijken tegenwoordig kritisch naar dit soort platformen en realiseren zich dat ze de workloads liever via een onafhankelijk platform beheren. Alleen weten ze soms niet welke Public Cloud ze het beste kunnen kiezen en willen ook niet all-in gaan op één enkele Cloud Service Provider.

Een Multi Cloud strategie biedt uitkomst

Door gebruik te maken van verschillende Cloud Service Providers heeft u altijd de vrijheid om te switchen naar een andere provider. U legt zogezegd niet al uw eieren in één mandje. Per workload bepaalt u welke provider daar het beste bij past. Loopt uw Big Data query het beste op AWS? Kies daar dan voor. Wilt u Microsoft workloads graag op een Microsoft Native platform laten draaien? Kies dan gerust voor Azure.

Een Multi Cloud strategie neemt, naast ongewenste lock-in, ook de angst voor downtime weg. Een storing kan enorme gevolgen met zich meebrengen op het moment dat een organisatie volledig afhankelijk is van één enkele provider. Een Multi Cloud strategie voorkomt dit, omdat kritieke onderdelen van de infrastructuur bij meerdere providers zijn ondergebracht. Dit noemt men “Risk-Mitigation” of “resiliency”.

[alert type=”info” title=”Leestip: Zo kom je tot een gedegen IT-strategie “] Lees het artikel

Zes tips voor een sterke Multi Cloud strategie

Een Multi Cloud strategie brengt veel interessante voordelen met zich mee. Het is echter belangrijk om een goed beeld te hebben van wat er allemaal bij komt kijken. Ik geef u graag zes handige tips:

1. Omarm de cloud

Helaas zien we nog te vaak dat men de cloud behandelt als een eigen datacenter. De cloudgedachte van de provider wordt niet volledig omarmt en men bouwt in plaats daarvan na wat er in het eigen datacenter stond. Het is beter om per cloud dienst te bekijken wat de voordelen zijn en de architectuur daarop aan te passen. Alleen dan haalt u het meeste uit de Multi Cloud.

2. Investeer in DevOps

Het is geen toeval dat bedrijven die bezig zijn met de Multi Cloud, vaak al een DevOps strategie hebben omarmd, waarbij de functionaliteit is losgetrokken van het onderliggende platform. Door middel van een code kan het met scripts, middleware of andere software op verschillende infrastructuren draaien. Deze vorm van development en beheer sluit daardoor naadloos aan bij een Multi Cloud strategie.

3. Gebruik een Cloud Management Platform (CMP)

Een van de grootste uitdagingen bij het werken met meerdere Cloud Service Providers, is het centraal managen van de workloads. Vaak wordt het platform van een provider gebruikt om logs te bekijken, worden billing portals gebruikt om de kosten inzichtelijk te maken en worden andere tools gebruikt voor provisioning van de workloads. Dit maakt het geheel onnodig complex.

Een Cloud Management Platform (CMP) biedt al deze functionaliteiten. Zo houdt u overzicht in de workloads en logs en behoudt u tegelijkertijd de flexibiliteit om workloads naar een andere Cloud Service Provider te verplaatsen. Bijkomend voordeel: bij een eventuele outage van een Cloud Service Provider, beschikt u over een extern CMP platform waarmee u snel workloads in andere clouds kunt onderbrengen.

Door het gebruik van een devops strategie, waarin de functionaliteit losgetrokken wordt van het platform, in combinatie met een goede Cloud Service Provider, is er ook direct een Exit strategie. Mocht u van een provider afscheid willen nemen, dan kunt u de workloads migreren naar een ander platform.

4. Neem een partner in de arm

Bij een Multi Cloud strategie krijgt u te maken met administratieve afhandeling bij meerdere Cloud Service Providers. Een CMP kan helpen om de kosten inzichtelijk te maken. Voor het afsluiten en managen van contracten kunt u echter het beste een partner in de arm nemen. COMPAREX kan bijvoorbeeld, naast het afsluiten van contracten, onafhankelijk advies uitbrengen over de verschillende contractvormen of op technisch niveau adviseren welke workload op welke plaats het beste tot zijn recht komt.

5. Ken de requirements

Voordat er keuzes worden gemaakt, is het belangrijk om inzichtelijk te krijgen wat de requirements van de verschillende workloads zijn. Ook is het goed om met verschillende afdelingen in uw bedrijf te praten over de wensen en eisen die zij hebben. Het komt helaas nog te vaak voor dat afdelingen noodgedwongen naar een bepaalde cloud worden geleid, terwijl ze beter af waren geweest met een andere provider. Afdelingen moeten zelf aangeven waar ze het liefst mee werken.

6. Investeer in training

Last but not least: zorg ervoor dat medewerkers goed voorbereid zijn op een Multi Cloud strategie. Ook afdelingen die zelf beslissingen zullen nemen over waar een workload gaat draaien (zoals een development afdeling), dienen goed getraind te worden. Het is belangrijk om iedereen op de hoogte te brengen en te houden van de mogelijkheden van de Multi Cloud. Alleen dan komt de strategie het beste tot zijn recht.

Wij helpen u graag met het bepalen van een Multi Cloud strategie

Hierbij maken we inzichtelijk hoe de huidige infrastructuur in elkaar steekt, welke workloads waar geplaatst kunnen worden, wat de requirements zijn en welke Cloud Service Providers het beste aansluiten op uw organisatie. Wij bieden uiteraard ook de mogelijkheid om contracten met partijen als Google, Microsoft en Amazon via ons af te sluiten. Verder nemen we graag de financiële afhandeling en het contractmanagement voor onze rekening.

Daarnaast bieden we Managed Services aan, zoals de Cloud Consumption Monitor (CCM) en Hybrid Cloud Management (HCM). Hiermee maken we de kosten van verschillende clouddiensten inzichtelijk en geven op basis daarvan een onafhankelijk advies over de workloads.

Wilt u nog een stap verder in het afnemen van diensten in plaats van zelf beheren? Met Unified Cloud Management (UCM) bieden we een complete service voor het hosten en beheren van Office 365. Met UCM neemt u een volledige Software as a Service dienst af, zodat u zich kunt focussen op wat u belangrijk vindt.

Wilt u meer informatie?

Bent u benieuwd naar de haalbaarheid van een Multi Cloud strategie in uw organisatie? Of heeft u vragen over de dienstverlening die wij bieden?

Neem dan gerust contact op, wij helpen u graag verder !

Door Daniël Perrier, Innovation Strategist 

 

Wilt u de winstgevendheid van uw organisatie verhogen?

Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul uw e-mailadres in en ontvang de video.

Mogelijk ook interessant

In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.

Laat een reactie achter

Klik hier om een reactie achter te laten