Opleidingskunde & HRD

Wat zijn de voordelen van online videotrainingen?

Video blog

Bijna iedereen kent de frases ‘Stilstand is achteruitgang’ en ‘Innovatie is de toekomst’. Deze clichés worden te pas en te onpas ingezet. Natuurlijk zijn ze meer dan eens waar gebleken. Bedrijven moeten hun producten blijven ontwikkelen om concurrentie voor te blijven. Dat kan alleen als je personeel zich ook blijft ontwikkelen.

Veel hedendaagse managers bieden hun werknemers de mogelijkheid om deel te nemen aan relevante opleidingen en trainingen. Voorheen gebeurde dat altijd op locatie. Trainers werden ingevlogen om een cursus te geven bij het bedrijf. Of de werknemers bezochten een trainingsinstituut. Leuk, leerzaam, maar omslachtig. Tegenwoordig maken fysieke trainingen steeds vaker plaats voor online varianten. Daar zijn heel veel redenen voor te noemen.

Voordelen voor een bedrijf

Heb jij een bedrijf met personeel en wil je graag investeren in hun kwaliteiten en talenten? Dan zijn online videotrainingen een leuke en effectieve manier om je personeel te scholen. Er zijn vier grote voordelen om dit online te doen, in vergelijking met ouderwetse scholingsmethoden. Dat zijn:

1. Online videotraining is vaak goedkoper

Internetverbindingen zijn de laatste jaren in verhouding steeds goedkoper geworden. De connectie is stabiel en snel. Dat geeft een goede basis voor online videotrainingen. De kosten voor het streamen van online video zijn nihil in vergelijking tot de kosten die je maakt om een trainer in te huren op een afgehuurde locatie, of reiskosten en overnachtingskosten van je personeel als de training elders wordt gegeven. Een video kan niet alleen eenvoudig worden teruggekeken, maar ook gratis gedeeld worden met anderen, waar ook ter wereld. Dat is een minder grote aanslag op het scholingsbudget voor je personeel, waardoor je meer opleidingsaanvragen goed kan keuren…

2. Online training is flexibel

In vergelijking met een fysieke training, is een online variant veel flexibeler. Bij online trainingen on-demand kan je werknemer de training doen op het moment dat het hem en de afdeling uitkomt. Een online videotraining kan desnoods gepauzeerd worden, en later worden opgepakt. Al is het dan minder effectief.

3. Het personeel is beter gemotiveerd, het verloop daalt

Veel mensen vinden het belangrijk dat ze aan hun persoonlijke ontwikkeling kunnen werken. Door het aanbieden van relevante trainingen, die naar eigen inzicht en planning gevolgd kunnen worden, maak je je personeel enthousiast en meer gemotiveerd om aan het werk te gaan. Dat verhoogt hun productiviteit. Een enthousiaste medewerker zal minder snel op zoek gaan naar een nieuwe uitdaging bij een ander bedrijf. Dat is goed voor de continuïteit van jouw bedrijf.

4. Customized videotrainingen

Bedrijven kunnen er voor kiezen om de videotrainingen te personaliseren, door de casussen uit het bedrijf erin te verwerken. Vooral voor grote bedrijven kan dit erg rendabel zijn. Tegelijkertijd weet je zeker dat alle belangrijke dingen aan bod komen. Een fysieke trainer zal bewust of onbewust elke training een andere invulling geven. Bij online trainingen zal de kernboodschap nooit verloren gaan.

Voordelen voor de trainers

Heb jij zelf een verhaal te vertellen en zoek je naar een manier om het te broadcasten? Ook dan is online videotraining erg geschikt. De volgende vier redenen vertellen je waarom:

1. Praten gaat sneller dan typen

Het is voor de aanbieder van de online training vaak sneller om een training in te spreken, dan om het verhaal helemaal uit te schrijven. Dat drukt de kosten voor het maken van de training. Inhoudelijk kun je daardoor ook dieper op de stof ingaan in dezelfde tijd. Je hebt de keuze je cursus in te korten, in plaats van 4 schriftelijke lessen, geeft je nu 2 videotrainingen. Of je maakt de keuze om in dezelfde vier lessen meer lesstof te behandelen.

2. Een videoboodschap blijft beter hangen

In termen van leren, wijst onderzoek uit dat de meeste mensen beter leren door naar een videoboodschap te kijken, dan hetzelfde verhaal te moeten lezen. Veel mensen kunnen zich beter concentreren op een video, dan op een tekst, waardoor de lesstof beter blijft hangen. Videotrainingen zijn ook eenvoudiger en goedkoper up-to-date te houden, waardoor ze langer interessant zijn voor de afnemers van het lesmateriaal. [alert type=”info” title=”Leestip: Drie waardevolle tips bij het inzetten van e-learning “] Lees het artikel

3. Je hebt een groter bereik

Internet heeft als voordeel dat je een grote groep potentiële afnemers kan aanboren. Met de goede online strategie, zal je naamsbekendheid groeien, waardoor meerdere mensen jou trainingen zien. Door goede linkbuilding marketing, stijgt je zichtbaarheid op het net, waardoor je meer trainingen verkoopt. Daarnaast hoef je zelf niet bij elke training aanwezig te zijn, dat scheelt jou tijd, die je kunt steken in het beantwoorden van de vragen die je via chat of mail hebt ontvangen.

4. Het vergroot je dynamiek

Een geschreven training is vaak heel statisch en daardoor saai. Door online trainingen te maken, kan je veel meer creativiteit kwijt. Door met grappige, indringende en energieke links, muziek en filmpjes te werken, ontstaat er een speels geheel, wat veel aantrekkelijker is voor de deelnemer. Dat geldt zeker voor de Live trainingen. En laten we eerlijk zijn, online videotrainingen zijn gewoon veel leuker om te maken en te volgen.

Auteur: Jeroen de Raaf is eigenaar van Workshoplive. Er zit een groot verschil in hoe mensen thuis (privé) online leren en hoe organisaties het aanbieden. Thuis kiest men ervoor om een filmpje te kijken via bijvoorbeeld Youtube of Lynda.com, binnen organisaties kiest men nog te vaak voor tekst in mail of e-learning. We zien wel een verandering dat steeds meer organisaties ervoor kiezen om video te gebruiken om medewerkers te trainen of te informeren. Workshoplive biedt hiervoor een e-learning platform (met een focus op video) maar ook de technische begeleiding bij het maken van videocontent. Wij zijn de one-stop shop voor video-learning. Wil je meer weten neem dan contact op met Jeroen de Raaf via 06-24357844 of jeroen@workshoplive.nl

Workshoplive biedt Live trainingen en trainingen On-demand

Bij Workshoplive geloven we heilig in de kracht van online videotraining. En dan vooral in trainingen die met publiek en in een informele setting worden opgenomen. De trainer richt zich niet puur en alleen op de camera, maar praat tegen de aanwezige deelnemers. Dat maakt het veel leuker en toegankelijker voor iedereen. Datum, locatie en tijd staan voor deze trainingen vast. Deelnemers kunnen ervoor kiezen om naar de studio te komen, of vanachter hun laptop de training te volgen en actief deel te nemen door middel van een chatfunctie. De vragen die door externe deelnemers via de chat worden gesteld, worden vervolgens door de moderator aan de trainer voorgelegd. Dat verhoogt de interactie en de betrokkenheid van alle deelnemers. De Live trainingen worden opgenomen, waarna ze als Training on-demand aangeboden worden. De on-demand trainingen biedt deelnemers de mogelijkheid om op elk gewenst moment en vanaf elke locatie in te loggen.

Wilt u de winstgevendheid van uw organisatie verhogen?

Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul uw e-mailadres in en ontvang de video.

Mogelijk ook interessant

In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.

Laat een reactie achter

Klik hier om een reactie achter te laten