Algemeen

Nederlandse Digital Nomads laten kansen liggen door in Nederland te blijven wonen

Als Nederlandse Digital Nomad geniet u van de vrijheid en flexibiliteit om de wereld te verkennen terwijl u uw werk uitvoert. Maar er is één aspect dat bij velen een gevoel van onrecht teweeg brengt: langdurig buiten Nederland zijn, echter wel structureel belasting betalen alsmede betalen voor allerlei voorzieningen waar geenszins gebruik van kan worden gemaakt.
Voorgenoemde kan dan ook een aanzienlijke impact hebben op uw inkomsten, uw vermogen, maar ook kan het een struikelblok vormen voor gewenste economische groei.
Toch kiezen vele Nederlandse Digital Nomads ervoor om in Nederland fiscaal geregistreerd te blijven en laten daarmee aanzienlijke fiscale kansen elders laten liggen.
In dit artikel worden dan ook redenen verkend waarom een fiscale residentie buiten Nederland zinvol kan zijn voor Nederlandse Digital Nomads.

Belastingvoordelen

Een van de belangrijkste redenen waarom Digital Nomads hun fiscale residentie buiten Nederland zouden moeten overwegen, zijn de potentiële belastingvoordelen. Nederland staat bekend om zijn relatief hoge belastingtarieven voor inwoners, vooral op inkomsten uit arbeid. Door te kiezen voor een fiscale residentie in een land met gunstigere belastingtarieven, kunnen Digital Nomads de belastingdruk aanzienlijk verminderen en meer van hun verdiende geld overhouden.

Geen belasting op wereldwijd inkomen

In Nederland worden inwoners belast op hun wereldwijde inkomen, ongeacht waar het wordt verdiend. Dit kan een nadeel zijn voor Digital Nomads die hun inkomsten uit verschillende landen genereren. Door te kiezen voor een fiscale residentie buiten Nederland, kunnen Digital Nomads belasting betalen op inkomsten die binnen dat land worden gegenereerd en kunnen ze  worden vrijgesteld van belasting op inkomsten die buiten dat land worden verdiend.

Lagere kosten ten aanzien van levensonderhoud

Er zijn legio landen op te sommen waarbij de kosten van levensonderhoud aanzienlijk lager zijn ten opzichte van Nederland.
Dit betekent dan ook dat Digital Nomads hun geld efficiënter en effectiever kunnen besteden. Lagere uitgaven voor basisbehoeften zoals huisvesting, voedsel en transport, kan leiden tot meer financiële ruimte om te investeren in hun bedrijf of om te genieten van hun reiservaring.

Vereenvoudigde belastingaangifte

Het belastingstelsel kan in sommige landen eenvoudiger en duidelijker zijn dan in Nederland, waardoor de administratieve lasten voor Digital Nomads enorm kunnen worden verminderd. Op deze manier meer kan aandacht worden geschonken aan het benutten van kansen die noodzakelijk zijn bij het zelfstandigondernemerschap.  

Kansen voor groei en investeringen

Sommige landen bieden gunstige zakelijke omgevingen en mogelijkheden voor investeringen en groei. Als Digital Nomads hun bedrijf willen uitbreiden of investeren in bijvoorbeeld andere activa, dan kan een fiscale residentie buiten Nederland hen toegang geven tot bloeiende economie(en) met veelbelovende kansen.

Het is belangrijk op te merken dat fiscale planning een complex onderwerp is. Het is daarom raadzaam om professioneel advies in te winnen voordat u belangrijke beslissingen neemt over uw fiscale residentie. Elk individu heeft unieke omstandigheden en doelen, en wat werkt voor de ene persoon hoeft niet per se ideaal te zijn voor een ander. Weten hoe UBS voor u, als Digital Nomad, waarde kan realiseren? Vul dan de quickscan in en ontvang ons (vrijblijvende) advies.

Wilt u de winstgevendheid van uw organisatie verhogen?

Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul uw e-mailadres in en ontvang de video.

Mogelijk ook interessant

In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.

Laat een reactie achter

Klik hier om een reactie achter te laten