HRM

Strategische rol voor HR bij digitale transformatie

leadership

Veranderingen binnen een bedrijf vereisen veel flexibiliteit en steun van de medewerkers. HR weet dat als geen ander. Vaak draaien deze veranderingen om zaken als nieuw beleid dat wordt ingevoerd of een nieuw programma dat binnen het bedrijf wordt uitgerold – duidelijk omschreven veranderingen dus. Maar wat kan HR doen als deze veranderingen veel groter zijn, zoals het geval is bij digitale transformatie?

Het overstappen op digitale bedrijfsmodellen zorgt voor een fundamentele verandering in de belangrijkste organisatieprocessen en de manier waarop medewerkers hun dagelijkse werkzaamheden uitvoeren. Het verstoort alle dagelijkse routine. Veel Europese organisaties worden nu geconfronteerd met de uitdagingen die digitale transformatie mee zich meebrengt.

Een onderzoek van IDC, getiteld: Future business: Unleashing your talent, gesponsord door Cornerstone OnDemand, laat zien hoe digitale transformatie HR beïnvloedt en wat HR en lijnmanagers van deze veranderingen vinden. Uit de studie blijkt dat culturele weerstand tegen verandering de belangrijkste barrière is voor digitale transformatie, niet geheel verrassend gevolgd door verouderde IT-systemen en het onvermogen belangrijke medewerkers  te behouden.

De studie laat ook zien dat in snel groeiende organisaties HR en lijnmanagers veel meer en intensiever samenwerken. Daarnaast vindt er binnen deze organisaties betere afstemming plaats tussen HR en IT. Dit laat zien dat HR een strategisch rol kan innemen bij het overwinnen van de barrières die digitale transformatie tegenhouden. Digitaal is immers de toekomst, of bedrijven er klaar voor zijn of niet. Hieronder staan een aantal tips hoe HR kan samenwerken met het hoger management om veranderingen te realiseren en werknemers betrokken te houden. 

COMMUNICEER EN INTERACTEER

Een effectieve culturele verandering vereist dat er frequent en effectief binnen de organisatie wordt gecommuniceerd. Zorg ervoor dat de communicatie niet alleen bestaat uit zenden, aankondigingen of bekendmakingen zijn veel te statisch. Als je de transformatie wil bevorderen is het raadzaam alle beschikbare kanalen te gebruiken. Faciliteer zoveel mogelijk interactie via open gesprekken en houd de dialoog gaande.

ZORG VOOR BETROKKENHEID

Betrek het managementteam bij de culturele verandering binnen de organisatie. Het HR-team kan niet alleen de culturele veranderingen doorvoeren en heeft hierbij de steun van de directie nodig. Zo kan HR het begrip vergroten bij de stakeholders binnen alle lagen van de organisatie, waaronder ook de werknemers, en zo de digitale transformatie tot een succes maken.

STIPPEL DE ROUTE UIT – EN STEL HEM BIJ

Analyseer en deel succesverhalen, voorbeelden en duidelijke roadmaps voor digitale transformatie die leiden tot een cultuurverandering. Tegelijkertijd is het van belang dat je de cultuurverandering binnen de organisatie monitort, aanpast en volgt. Dit geeft binnen de organisatie een duidelijk beeld hoe de digitale transformatie kan en moet verlopen, en hopelijk voorkom je gaandeweg eventuele barrières.

BETREK EN BEHOUD

Het behoud van talent is cruciaal tijdens digitale transformatie. Ontwerp en implementeer daarom een uitgebreide strategie die het hoogopgeleide en waardevolle talent betrokken houdt bij de langetermijnvisie van het bedrijf. Zij zullen helpen van de digitale transformatie een succes te maken.

VRAAG OM FEEDBACK

Naast een plan om talent te behouden, moet je regelmatig aandacht besteden aan de tevredenheid van werknemers en peilen wat zij van het bedrijf vinden, zodat werknemers gelukkig kunnen zijn in hun werk en trots kunnen zijn op het bedrijf. Employer branding is van groot belang bij het werven en behouden van talent. Een paar slechte recensies op Glassdoor kunnen van grote invloed zijn op het imago, waardoor veelbelovend talent wellicht niet bij jouw bedrijf solliciteert.

[alert type=”info” title=”HRM 2.0 hoe kun je vandaag de dag toppersoneel binnenhalen en behouden”] Lees het artikel

Digitale transformatie blijft een topprioriteit binnen Europese organisaties, en het is aan de HR-teams om de veranderingen mogelijk te maken. Het onderzoek van IDC en Cornerstone OnDemand laat zien dat een meerderheid van de HR- en lijnmanagers een belangrijke rol voor zichzelf ziet weggelegd in het realiseren van digitale transformatie. Zorg ervoor dat HR nauw samenwerkt met lijnmanagers en eindbeslissers op het gebied van communicatie, het opstellen van een succesplan, mensen vaardigheden bijbrengen en het evalueren van de voortgang.

Auteur: Redactie AllesoverHR

AllesoverHR.nl – Je dagelijkse portie HR

Wilt u de winstgevendheid van uw organisatie verhogen?

Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul uw e-mailadres in en ontvang de video.

Mogelijk ook interessant

In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.

Laat een reactie achter

Klik hier om een reactie achter te laten