HRM

De robot: HR’s beste vriend

leadership

Is HR nog echt mensenwerk of nemen robots ook ons werk over? Robotisering kan zorgen voor verdere innovatie binnen HR, maar de toverformule zit ‘m in de combinatie: de impact van mensenwerk door gebruik te maken van hoogwaardige technologie.

Binnen HR is het gebruik van intelligente robots een niche die enorme waarde kan toevoegen. De selectie van cv’s wordt soms volledig aan robots of computergestuurde programma’s overgelaten. Deze robots maken gebruik van een lijst algoritmes die is opgesteld op basis van data over de vereisten van een succesvolle kandidaat. In sommige gevallen gaat deze ‘selectie’ nog verder en kan de informatie over potentiële kandidaten worden vergroot via openbare databronnen.
Watson
Een mooi voorbeeld van technologische mogelijkheden is de Watson-technology van IBM. IBM stelt met Watson een robot voor die alle informatie aan elkaar kan verbinden. Dus dat wat we in de cloud bewaren, wat we in gesprekken overbrengen, wat we twitteren en ga zo maar door. Door al deze informatie te combineren, zou Watson te allen tijde de antwoorden op vragen die ons werk kunnen versnellen of verbeteren, kunnen bieden.

Ook helpt het apparaat op individueel niveau te prioriteren en maakt het bijvoorbeeld afspraken tussen twee mensen als er in een gesprek wordt gezegd: “Laten we een afspraak maken.”

Chatten via portal
Een ander voorbeeld is de technologie waarbij door middel van chatten via de online personeelsportal van een organisatie vragen kunnen worden gesteld over arbeidsvoorwaarden, vakantiedagen of andere aangelegenheden. Praktisch, snel en 24 uur per dag – zonder wachttijden. De eerste ervaringen met deze robots leren ons dat bijna foutloos opereren, lastig is. Het probleem is dat de vraagsteller zijn of haar vraag niet altijd duidelijk weet te verwoorden, waardoor toch niet het juiste antwoord volgt.

Mensenwerk
Natuurlijk blijft HR mensenwerk. I-HR zorgt dat we ons werk nog beter kunnen doen. Het vraagt en faciliteert dat de HR-functie zich moet blijven ontwikkelen. De HR-businesspartner blijft; het ontwikkelen van een innovatieve people-agenda die de strategie-executie versnelt, is immers van onmiskenbaar belang en zal (de komende lange tijd nog) niet weggerobotiseerd worden. Ook coachen en adviseren van leiders op het gebied van talent, performance of organisatie blijft de taak van HR en dus mensenwerk.

[alert type=”info” title=”Leestip: 6 HR-tips voor een geïnspireerde bedrijfscultuur “] Lees het artikel

Nog sterker aan tafel
De afgelopen jaren is veel geïnvesteerd in HR-metrics. Hoewel er nog een flinke weg is te bewandelen, zien we ook dat metrics hun toegevoegde waarde hebben bewezen en dat ze inmiddels onmisbaar zijn voor een HR-businesspartner om een goede people-agenda op te stellen.

Robots die geprogrammeerd zijn op basis van sterke HR-analytics worden de beste vriend van de HR-businesspartner en zullen ervoor zorgen dat we als HR nog meer databased werken.

Auteur: Maarten van Beek

 

Wilt u de winstgevendheid van uw organisatie verhogen?

Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul uw e-mailadres in en ontvang de video.

Mogelijk ook interessant

In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.

Laat een reactie achter

Klik hier om een reactie achter te laten