Innovatiemanagement

Van nanotimmerman tot zonneboer: de economie van de toekomst

leadership

Waar kunnen ondernemers gaten vullen die bestaande bedrijven missen? Trendwatcher Marcel Bullinga deelt zijn visie op de economie van de toekomst, van nieuwe scholen tot privacy-dashboards en zonneboeren.

1. Sociale Robots

47 procent van alle banen zullen worden vervangen door de combinatie van slimme software, robots en 3d-printers. Dat gaat honderden miljoen banen kosten, maar zal ook nieuwe opleveren. De markt voor sociale robots is dus oneindig. Groeimarkt: industriele en medische toepassingen.  Daarnaast huis-, tuin- en keuken-toepassingen voor individuele consumenten en freelance makers. Maak niet de vergissing domme robots te ontwerpen! Ze moeten per definitie 2.0 zijn: autonoom, verbonden en zelflerend. O ja, en zonder programmeur te installeren en te bedienen.

2. Zonneboer

In 2027 is 30 procent van alle energie alternatief, dat wil zeggen niet-fossiel. De zonneboer staat symbool voor het zelf opwekken van energie, in eigen wijk, min of meer transportloos dus, wat onze afhankelijkheid van Putin en oliedictators vermindert. Het staat ook symbool voor de vervaging van branches, waar niet alleen boeren, maar eigenlijk iedereen energieleverancier kan worden. Er ontstaat behoefte aan intermediairs die dit proces faciliteren. Blijf weg van windenergie; ga voor de zon. Vermijd de term zonnepaneel, die technologie is typisch iets van nu. In de toekomst gaat het om zonne-oogsters. Nieuw te ontwikkelen energiebronnen blijven in eigendom van het bedrijf, niet van de klant.

3. Smart City Bouwers

Er komen tientallen megasteden bij die beslist niet zullen zijn zoals onze huidige steden: die zijn dom, niet gekoppeld, fossiel, autorijk en uitnodigend tot zwaar belastend transport van voedsel, energie en halfproducten. Er is behoefte aan holistische ontwerpers, die samen met 3D-printbedrijven de huizen en gebouwen in de steden uitprinten.

LEES MEER   / BUSINESS INNOVATIE OPLEIDINGEN / INSCHRIJVEN GRATIS WEBINAR BUSINESS INNOVATION

Wilt u de winstgevendheid van uw organisatie verhogen?

Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul uw e-mailadres in en ontvang de video.

Mogelijk ook interessant

In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.