HRM

Wat betekent het combineren van verschillende banen voor HR?

leadership

Wat betekent het combineren van verschillende banen voor HR?

Steeds meer medewerkers combineren diverse banen. Dit gaat gepaard met belemmeringen voor zowel de werkgever als de werknemer. Hoogleraar Jaap Paauwe vindt dat HR hier meer op moet inspelen.

Diverse banen niet zonder belemmeringen

Het combineren van banen gaat echter niet zonder belemmeringen, zo constateert de SER in het advies ‘De vele kanten van banen combineren‘. Werknemers werken meer uren dan Arbeidstijdenwet (ATW)  toestaat, bedrijfsartsen werken niet goed samen en werken bij de concurrent is niet toegestaan. Hier blijft het niet bij. Ook de reiskosten zijn beperkter en het is moeilijk om afspraken te maken.

Ook de werkgever loopt tegen een aantal obstakels. Het is moeilijker om de werknemer in te zetten en er is geen goed zicht op de andere werktijden. Hiernaast gaat er meer tijd zitten in administratie over onder andere verzekeringen, belastingen en pensioenregelingen.

De rol van HR

Jaap Paauwe, HR-professor aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, denkt dat het aantal baancombineerders zal blijven stijgen. Dit heeft volgens hem grote gevolgen voor de manier waarop we omgaan met talentmanagement. Paauwe: ‘De rol van HR-medewerkers verandert. De focus moet van binnen het bedrijf naar buiten het bedrijf.’ Zo verwacht hij dat HR-professionals zich meer moeten richten op talenten die elders werken. Het actief zoeken naar en contact behouden met potentiële werknemers wordt hierdoor belangrijker. ‘De HR-medewerker wordt een ‘connector’, iemand die verbindt over de muren van zijn bedrijf.’

[alert type=”info” title=”Wilt u weten welke HRM opleiding bij u past?”] Klik hier en u weet het direct

Afwisseling in banen

Op dit moment zijn er 600.000 mensen die banen combineren. Volgens het CBS is er al een geruime tijd een lichte groei van mensen die banen combineren. Ze zoeken afwisseling in het werk, stomen zich klaar voor hun eigen bedrijf of willen simpelweg meer verdienen. Het zijn vooral jongeren en hoger opgeleiden die om deze redenen relatief vaker banen combineren.

Bron: Wat betekent het combineren van verschillende banen voor HR?

Auteur: Sacha Luijkx

Wilt u de winstgevendheid van uw organisatie verhogen?

Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul uw e-mailadres in en ontvang de video.

Mogelijk ook interessant

In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.

Laat een reactie achter

Klik hier om een reactie achter te laten