HRM

5 handige tips voor een lager ziekteverzuim

leadership

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft eind juni 2015 cijfers gepresenteerd waaruit blijkt dat het ziekteverzuim in Nederland is gestegen sinds 2014. Dit is voor een groot deel te wijten aan de werkzaamheden en de werkomgeving. Rugklachten (9,3%) , nek- en schouderklachten (9,2%) en klachten aan de elleboog, pols en/of hand (6,6%) zijn veelvoorkomende klachten binnen bijna iedere branche. Deze klachten kunnen langdurig aanhouden, waardoor de kans op werk gerelateerd ziekteverzuim toeneemt. Dit heeft als gevolg dat de kosten voor het bedrijf oplopen en het werkvermogen van collega’s daalt. Jorien van Santen van Jil Ergonomics geeft u vier tips om het werkverzuim van uw medewerkers te laten dalen.

  1. Gezonde werkplek
    Een specifiek op de werknemer afgestelde werkplek is één van de factoren die werkgerelateerd ziekteverzuim kan verminderen. Hierbij zijn factoren als goed afgestelde meubels, voldoende licht en een goede temperatuur van belang.
  2. Voorkomen van (werk)stress
    Stress speelt een grote invloed op ons welbevinden. Het heeft negatieve gevolgen voor onder andere de bloeddruk, gemoedstoestemming en slaap. Door (werk)stress te voorkomen, wordt de kans op hartfalen gereduceerd. Vermijd negatieve stress door sport of hobby’s uit te oefenen of cursussen hiervoor te volgen. Binnen het bedrijf waar u werkzaam bent, moet u vrij kunnen zijn om eventuele knelpunten aan te geven en hier samen naar een oplossing voor zoeken.
  3. Eet gezond en gevarieerd

Ongezond eten is een belangrijke oorzaak van heel veel klachten. De norm 200 gram groente en 200 gram fruit per dag wordt bijna nooit gehaald, en dat terwijl 48% van de Nederlands bevolking overgewicht heeft. Deze factor is makkelijk aan te pakken door gezond eten toegankelijk te maken voor werknemers. Werkfruit of snackgroente is hiervan een goed voorbeeld. Wanneer er elke dag een gratis stuk fruit of snackgroente wordt aangeboden aan de werknemers stimuleert dit tot gezonder eten en energieker door te werken.

LEES MEER / HRM OPLEIDINGEN / INSCHRIJVEN GRATIS THEMASESSIE / GRATIS HRM PROEFCOLLEGE

Wilt u de winstgevendheid van uw organisatie verhogen?

Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul uw e-mailadres in en ontvang de video.

Mogelijk ook interessant

In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.

Laat een reactie achter

Klik hier om een reactie achter te laten