Financieel Management

5 tips om zo efficiënt mogelijk je boekhouding op orde te krijgen

leadership

Te lang met je boekhouding bezig zijn, daar zit niemand op te wachten. Maar wat nou als dit karwei een stuk sneller kan? Dit kan wanneer je online je boekhouding doet. Met elektronisch kun je processen efficiënter laten verlopen door je zaken goed te ordenen en te registreren. Ook koppel je eenvoudig online programma’s aan elkaar, zodat je processen kunt automatiseren. Met deze 5 tips om zo efficiënt mogelijk je boekhouding op orde te krijgen, wordt deze karwei een fluitje van een cent.

Tip 1: Doe online je boekhouding

Wil je je boekhoudactiviteiten versnellen? Dan is de eerste stap om je boekhouding online te doen (als je dit nog niet doet). Zoals eerder benoemd, neemt een boekhoudprogramma een hoop werk uit handen. Als ondernemer heb je een strak schema en wil je alles vloeiend laten verlopen. Je hebt een aantal taken die je moet uitvoeren en succesvol te worden en te blijven. Handmatig je boekhouding bijhouden staat vaak niet bovenaan je prioriteitenlijst en is daarnaast tijdrovend. Boekhoudsoftware is door de hoge automatiseringsgraad een uitkomst.

Tip 2: Orden je boekhouding

Een boekhoudprogramma geeft je de mogelijkheid om je financiën doeltreffend te ordenen. Een goede registratie van je boekhouding geeft je een beter inzicht in je gegevens en verzekert je van de nauwkeurigheid ervan. Ook kun je vertrouwen op dit systeem, omdat het je gegevens veilig bewaard. Het programma maakt namelijk dagelijks een back-up van al je data. Het is belangrijk om je boekhouding goed te bewaren. Niet alleen voor je eigen registratie, maar ook voor de fiscale bewaarplicht. Dit betekent dat je als ondernemer de wettelijke plicht hebt om een overzicht van je administratie gedurende 7 jaar te bewaren. Dit mag digitaal, dus met een online boekhoudprogramma voldoe je automatisch aan die bewaarplicht. En wil je later overstappen? Download je boekhouding en upload deze weer in je nieuwe boekhoudpakket.

Tip 3: Koppel je boekhouding

Om je alles rondom je boekhouding te versnellen, kun je het  boekhoudprogramma koppelen aan andere systemen. Bijvoorbeeld door een koppeling te leggen tussen de bank, een incassobureau of de Belastingdienst. Met de verbinding tussen boekhoudsoftware en de Belastingdienst, doe je in slechts enkele stappen je BTW-aangifte. Door deze systemen direct met elkaar te verbinden, sla je een aantal stappen over en versnel je op deze wijze jouw boekhoudprocessen.

Tip 4: Automatiseer je activiteiten

Door het integreren van verschillende programma’s aan je boekhoudsysteem voer je activiteiten op doordat deze geautomatiseerd worden. Zo kun je eenvoudig facturen opstellen en versturen op basis van bestaande gegevens uit je klanten- en leveranciersbestand en staan de facturen meteen in je boekhouding. Geen dubbel werk met invoeren meer dus. En heb je de mogelijkheid om met één druk op de knop je boekhouding te importeren.

[alert type=”info” title=”Leestip: Utrecht Business Finance helpt ondernemers succesvol aan een bedrijfsfinanciering “] Lees het artikel

Tip 5: Doe je boekhouding via je smartphone

Naast een online boekhoudsysteem op je pc, kun je ook een mobiele versie gebruiken. Steeds meer online boekhoudsoftware heeft een (gratis) mobiele app beschikbaar. Deze app kun je gebruiken op je tablet of smartphone. Bij sommige aanbieders kun je het programma zelfs op je smartwatch gebruiken. Maak je gebruik van deze mobiele variant, dan hoef je je niet te laten beperken door de locatie of het tijdstip. Je kunt altijd en overal moeiteloos ermee aan de slag gaan, of je nou even gegevens in wilt zien of wat bij wilt werken. Met een boekhouding app kun je direct inkoopfacturen uploaden en versturen. Je maakt even een foto van de inkoopfactuur of het bonnetje en je hebt het meteen opgeslagen en geordend. Je kunt alles snel weer terugvinden en het scheelt het je een hoop papierwerk. Dit maakt je boekhouding dus een stuk efficiënter en effectiever.

Dit artikel verscheen eerder op Ik onderneem ‘t en kunt u hier vinden. Het bedrijf Onderneem ‘t (www.onderneemhetgewoonl.nl) verzorgen we naast trainingen voor ondernemers ook trainingen in het kader van ondernemendheid/zelfregie voor bedrijven. Hierover bloggen zij ook via Ik onderneemt ‘t.

Wilt u de winstgevendheid van uw organisatie verhogen?

Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul uw e-mailadres in en ontvang de video.

Mogelijk ook interessant

In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.

Laat een reactie achter

Klik hier om een reactie achter te laten