HRM Management & Leadership

Actieve werkcultuur vergt geduld en volharding

leadership

Een van de grootste bedreigingen van gezondheid op de werkplek is momenteel het vele zitten. Eén op de drie Europese werknemers lijdt dagelijks aan pijn, zoals rugpijn, nekpijn en vermoeidheid, als gevolg van het urenlang achter een computerscherm zitten. 60% van de werknemers claimt dat hun productiviteit en prestaties zijn aangetast en 32% heeft hierdoor gemiddeld twee weken niet kunnen werken.

Dit kost bedrijven in Europa ongeveer € 73 miljard per jaar. Om dit probleem aan te pakken, dienen er grondige veranderingen plaats te vinden op de werkvloer. We weten echter allemaal hoe moeilijk het is om veranderingen door te voeren. Gedragsverandering is een lang proces, maar er zijn manieren waarop HR dit kan bewerkstelligen.

Verzuim omlaag, productiviteit omhoog
Er zijn een aantal simpele veranderingen die je kunt aanmoedigen. Of je dit doet door personeel te vragen elke 20 minuten op te staan en te bewegen (een kopje koffie halen), of door ze eraan te herinneren om minimaal twee uur per dag staand te werken, er moet wat gebeuren. Het is tijd om enkele normen te trotseren en nieuwe gewoontes in te voeren. Door dit te doen zal er minder personeel lijden aan lichamelijke problemen, zal het verzuim omlaag gaan en de productiviteit toenemen. Werknemers zullen tevens een hoger energieniveau hebben en een betere concentratie behouden. Genoeg redenen om als HR het voortouw te nemen. Maar hoe krijg je werknemers hierin mee?

Werkgever moet voortouw nemen
Het is niet moeilijk om werknemers te overtuigen van de gezondheidsvoordelen, maar als we weten dat iets goed voor ons is, betekent dit niet dat we het direct zullen omarmen. Daarnaast hebben mensen tijd nodig om van een nieuwe gedraging een gewoonte te maken. Dat zit nou eenmaal in de aard van de mens. 68% van de werknemers wenst actiever en meer in beweging te zijn tijdens de werkdag, blijkt uit recent onderzoek door Loudhouse in opdracht van Fellowes. Daarnaast vindt 73% van de werknemers dat de aanpak van gezondheid op de werkplek proactief en preventief moet zijn en geen quick fix. Ze zijn dus wel bereid om te veranderen, dit moet alleen wel juist aangepakt worden en ook echt resultaat bieden. Opvallend is dat ze willen dat de werkgever het voortouw neemt.

 

Geef het goede voorbeeld
Een actieve werkcultuur begint bij het overtuigen van managers om zich ook in te zetten voor verandering en het goede voorbeeld aan de rest van de werknemers te geven. Pas als zij het nut zien van de gedragsverandering kunnen zij het voortouw nemen en het beleid doortrekken naar de rest van de organisatie. Hierdoor zal de gedragsverandering meer draagvlak krijgen en sneller standhouden. Vervolgens zijn geduld en volharding sleutelbegrippen wanneer het gaat om het zien van resultaten. Uit ander onderzoek is gebleken dat het gemiddeld drie maanden kost om een nieuwe gewoonte eigen te maken.

[alert type=”info” title=”Wilt u weten welke managementopleiding bij u past? “] Klik hier en u weet het direct

Heb dus geduld. Ook na die maanden is het van belang om beweging te blijven stimuleren en ervoor te zorgen dat de motivatie niet afzwakt zodat men niet vervalt in het oude gedrag, want dan ben je terug bij af.
Ga dus aan de slag met het stimuleren van gezondere gewoontes op de werkvloer. Wees hierbij open naar de medewerkers en communiceer de voordelen. Door de hele organisatie te betrekken in de veranderingen, krijg je letterlijk en figuurlijk meer mensen op de been en streef je met z’n allen naar een actievere en gezondere werkplek, ook op de lange termijn.

Auteur: Andrea Cantong 

Bron: HRbase

 

Wilt u de winstgevendheid van uw organisatie verhogen?

Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul uw e-mailadres in en ontvang de video.

Mogelijk ook interessant

In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.

Laat een reactie achter

Klik hier om een reactie achter te laten