Financieel Management

Eindelijk iets te kiezen in financiering: debt fondsen

leadership

Eindelijk iets te kiezen in financiering..

Debt fondsen zijn een goed alternatief voor de aloude bankfinanciering. Maar aan een overeenkomst met één van de ongeveer zeventig direct lenders die Europa rijk is, zitten wel haken en ogen. Dat moet de CFO wel beseffen als hij met één van hen in zee gaat. Wie zich dat realiseert, heeft een prachtige, nieuwe mogelijkheid in zijn financieringsportfolio, al dan niet in combinatie met de bancaire financiering.

Normaalste zaak van de wereld

Waar debt fondsen in de Nederlandse markt nog een relatief nieuw fenomeen zijn, zijn transacties van de vaak pan-Europees opgezette fondsen in Groot-Brittannië de normaalste zaak van de wereld. Toch neemt ook hier de belangstelling hand over hand toe: van twee unitranches drie jaar geleden, naar ongeveer tien van dit soort deals in Nederland vorig jaar. Verwachting is dat we dit jaar over dat aantal heengaan. Voor een CFO is het welhaast onmogelijk alle Europese aanbieders te kennen, maar het is wel belangrijk om de juiste partij, passend bij het doel van de financiering, te selecteren. Direct lenders zijn er namelijk in alle soorten en maten. De één laat zich alleen in met grote deals, de ander zoekt juist naar kleinere transacties. Weer een ander heeft de fashionbranche als specialiteit gekozen, om maar enkele voorbeelden te noemen.

[alert type=”info” title=”Wilt u ook direct weten welke Finance opleiding bij u past? “] Kijk hier voor de diverse Finance opleidingen

 

Verdiepen in de tegenpartij

Het is voor een CFO in elk geval zaak om zich te verdiepen in de tegenpartij. Wie heeft hij aan tafel? Daarbij is het goed te weten dat direct lenders fundamenteel anders in elkaar zitten dan banken. Waar Nederlandse banken over het algemeen vooral relatiegedreven zijn, zijn direct lenders Angelsaksisch van aard en dus zakelijker. Het is daarom verstandig vrijwaringen in te bouwen in de financieringsovereenkomst, nog voordat die daadwerkelijk nodig is. Denk aan een overname waarvan u verwacht dat deze pas over drie jaar echt in beeld komt. Die zou al bij de totstandkoming van de unitranche in het contract moeten worden meegenomen. Direct lenders zijn een prachtig middel om snel vaart te maken, maar als de overeenkomst er eenmaal ligt, is het moeilijk deze aan te passen

Vrijheidsgraden inbouwen

Wie voor zichzelf vrijheidsgraden inbouwt, maakt bij voorbaat ruimte voor dergelijke transacties in het contract. Daarmee profiteert u ten volle van deze relatief nieuwe financieringsvorm. Er zitten namelijk veel voordelen aan een financiering door een debt fonds. U hoeft maar met één partij te onderhandelen. Die partij is bereid een groot ticket te verschaffen. Voor een dergelijk groot bedrag is het moeilijk onderhandelen met een syndicaat van bijvoorbeeld dertien banken. Het nadeel is ook dat er een eenheidsworst kan uitkomen die prima is voor de banken, maar die niet past in de vaart die gezocht wordt binnen bedrijfsgroei. Eén direct lender kan immers een tailor made-oplossing neerleggen. Zonder dat er, na het afsluiten, al te veel bemoeienis van de financier is. Daar staat wel tegenover dat zo’n financiering in het algemeen duurder is, alhoewel daar door de concurrentie ook verandering in komt.

 

Meer keuze dan alleen bankfinanciering

Suit Supply, maar ook zeer recent Duo-Med, JVH Gaming en Varova Fashion gingen u voor. De CFO’s daar beseften dat ze meer keuze hadden dan alleen de bankfinanciering. Zij willen hard groeien, zonder meteen te hoeven aflossen. Financieringsgrenzen vervagen en dat maakt dat CFO’s kunnen profiteren van deze nieuwe vorm op de Europese kapitaalmarkt. Er is eindelijk iets te kiezen. Het is nu ook aan de Nederlandse CFO om daar de vruchten van te plukken. Er is eigenlijk één maar: onderzoek goed met wie u in zee gaat. Dat om de spreekwoordelijke kat in de zak te voorkomen.

Auteur: Daan Bouwman, debt advisor en partner bij Nielen Schuman

Wilt u de winstgevendheid van uw organisatie verhogen?

Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul uw e-mailadres in en ontvang de video.

Mogelijk ook interessant

In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.

Laat een reactie achter

Klik hier om een reactie achter te laten