HRM

Hoe verminder je werkstress bij medewerkers?

leadership

Een paar jaar geleden was ik als externe adviseur verantwoordelijk voor het binnenhalen van mijn eigen opdrachten. Dat ging goed, totdat er een nieuw ICT-systeem kwam. Ik moest gaan werken met standaard offerteteksten. Daar kon ik niet mee uit de voeten. Hierdoor kon ik mijn opdrachtgevers naar mijn idee niet meer goed van dienst zijn. Ik kreeg er stress van.

We hebben allemaal wel eens te maken met werkstress. Dat is niet erg, zo lang het niet structureel is. Bij veel werknemers lijkt dat helaas wel het geval. Meer dan een miljoen Nederlanders hebben burn-out (achtige) klachten. Ruim 1/3 van het ziekteverzuim is hiertoe te herleiden. Dan gaat het om ruim 7,5 miljoen verzuimdagen per jaar, oftewel ruim 20 duizend fte ter waarde van twee miljard euro.

De hoeveelheid werk is meestal niet de belangrijkste oorzaak van werkstress. Mensen zijn ijverige wezens. We kunnen een heleboel werk verzetten. Maar alleen als er we ook energie van krijgen.

Drie energiebronnen helpen mensen om goed om te gaan met hoge taakeisen.

  • Allereerst autonomie. Daarmee bedoel ik de regelruimte die mensen hebben om het werk op hun manier uit te voeren. Die liep bij mij sterk terug toen ik opeens verplichte teksten moest gebruiken.
  • Daarnaast competentie: voldoende kennis en vaardigheden om een taak te kunnen doen.
  • En: verbinding. Trots zijn op de organisatie waar je werkt en steun ervaren van je leidinggevende en collega’s.

[alert type=”info” title=”HRM 2.0 hoe kun je vandaag de dag toppersoneel binnenhalen en behouden”] Lees het artikel

 

Auteur: Cristel van de Ven

Bron: Hrbase

Wilt u de winstgevendheid van uw organisatie verhogen?

Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul uw e-mailadres in en ontvang de video.

Mogelijk ook interessant

In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.

Laat een reactie achter

Klik hier om een reactie achter te laten