Inkoopmanagement

Integriteit bij overheidsinkopen stijgt, aandacht blijft noodzakelijk

leadership

Er is recent een aantal negatieve berichten omtrent inkopen en aanbesteden bij diverse overheidsorganisaties in het nieuws geweest. Aeves probeert dit nieuws te duiden en heeft een online enquête uitgevoerd. De enquête heeft 217 reacties opgeleverd, voornamelijk van inkopers en aanbesteders van overheidsorganisaties. Wat blijkt?

Het integriteitsbesef is met de jaren toegenomen en er bestaat een hoog plichtsbesef bij de huidige overheidsinkopers. Inkopers zijn echter nog regelmatig getuige van fraude. Er bestaat binnen overheidsinkoop geen alom geaccepteerde definitie van fraude, integriteit, rechtmatigheid en doelmatigheid. Dat maakt het lastiger om er een objectieve, zakelijke discussie over te voeren.

De belangrijkste randvoorwaarden voor integer handelen worden versterkt met een integriteitsbeleid en de aandacht voor het onderwerp op de agenda. Een belangrijk verbeterpunt is om hier breed draagvlak voor te krijgen binnen de overheidsorganisatie zodat een overheidsinkoper niet onder druk gezet wordt om hier van af te wijken.

Media
AdDe media toont brede interesse in het onderwerp ‘integriteit’, zo heeft Aeves ondervonden met deze enquête. Op 15 november is er een artikel in de Volkskrant verschenen gesproken wordt over ‘enveloppen onder de tafel’ of ‘snoepreisjes’. Deze termen zijn niet feitelijk uit het onderzoek afkomstig, doch illustratief gebruikt door de journalist.

De resultaten van deze enquête laten zien dat overheidsinkopers het onderwerp integriteit in toenemende mate belangrijk vinden en elkaar hier ook op aanspreken. Overheidsinkopers geven zelf aan dat het glas ‘half vol is’. Op sommige onderdelen is er nog ruimte voor verbetering. Er hangt echter een prijskaartje aan de kwaliteit van het inkoopproces.

Aeves ondersteunt en adviseert organisaties op het gebied van inkoop. Het thema integriteit leidt tot een gevoel van onrust onder overheidsinkopers in de uitvoering van hun vak. Rechtmatigheid is een groot goed, maar als we niet uitkijken zal aanhoudende negativiteit rond dit thema alleen leiden tot meer regels en meer risico mijdend gedrag in plaats van toename van creativiteit, doelmatigheid en innovatief inkopen.

[alert type=”info” title=”Leestip:  Vier belangrijke inkoopmodellen voor gemeenten en overheden “] Lees het artikel.

Download het volledige artikel naar aanleiding van deze enquête:http://www.aeves.com/wp-content/uploads/2014/11/Aeves-artikel-integriteit-overheidsinkopen-nov.-20142.pdf

Wim Nieland is directeur publiek bij adviesbureau Aeves. Aeves adviseert, levert interim oplossingen en voert executive search diensten uit voor alle commerciële functies binnen uw organisatie (inkoop, sales, marketing en communicatie). In december 2014 won Aeves de Gouden FD Gazelle Award als snelst groeiend bedrijf van Nederland.

Wilt u de winstgevendheid van uw organisatie verhogen?

Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul uw e-mailadres in en ontvang de video.

Mogelijk ook interessant

In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.

Laat een reactie achter

Klik hier om een reactie achter te laten