Digitalisering & ICT

Tips voor de overstap naar de cloud: waar moet u op letten?

leadership

Denkt u na over een overstap naar de cloud?

Lange tijd was er discussie over het al dan niet maken van een overstap van on-premise naar cloud. Ook u heeft ongetwijfeld het nodige hierover gehoord en gelezen. De vraag of bedrijven naar de cloud zullen overstappen is inmiddels echter al passé: men maakt zich nu vooral druk over wanneer men de stap gaat maken, voor welke applicaties en met welke partij(en) men in zee gaat.

De voordelen van de cloud zoals betalen naar gebruik, veiligheid, schaalbaarheid en flexibiliteit zijn duidelijk. Waar bedrijven vandaag de dag vooral op blijven hangen, is het feit dat de afwegingen die worden gemaakt voornamelijk financieel gedreven zijn en daarmee te eenzijdig.

Overwegingen om over te stappen naar de cloud

    1. De overstap naar de cloud moet niet alleen worden ingegeven door financiële overwegingen als lopende contractafspraken met leveranciers en/of de levenscyclus van uw IT-middelen. Wat te denken van bijvoorbeeld de veiligheid van uw data? Door uw data onder te brengen in een datacenteromgeving, kunt u ervan uitgaan dat beproefde beveiligingsstandaarden worden toegepast en zou de cloudleverancier u de garantie moeten kunnen geven dat de data binnen de EU blijft.
    2. Goede cloudleveranciers beschikken over certificeringen en verklaringen zoals ISO27001, NEN7510, PCI DSS en ISEA3402. Zij zorgen er bovendien voor dat leveranciers en sub-verwerkers waarmee zij werken ook compliant zijn met relevante wet- en regelgeving. Een deel van uw verantwoordelijkheid voor GDPR/AVG compliancy wordt u hiermee uit handen genomen.
    3. Daarnaast worden er beschikbaarheids- en performancegaranties afgegeven. Als er op enig moment extra resources bijgeschakeld moeten worden om een afgesproken performance of beschikbaarheid te waarborgen, dan gebeurt dit op kosten van de cloudleverancier. Door de afgegeven garantie kunt u ervan uitgaan dat uw medewerkers altijd gebruik kunnen maken van de applicaties die zij nodig hebben voor het uitvoeren van hun taak.
    4. De cloudleverancier is verantwoordelijk voor het uitvoeren en testen van upgrades van de software en systemen om ervoor te zorgen dat u altijd up-to-date bent. Dit levert u niet alleen veel tijdwinst op, maar u kunt er daarnaast vanuit gaan dat u op elk moment werkt met de laatste versie van de applicaties en daarmee compliant bent aan de meest recente wet- en regelgeving.
    5. En een laatste belangrijke overweging is dat u de mogelijkheid heeft met een cloud-leverancier in zee te gaan die centraal aanspreekpunt wil zijn voor verschillende applicaties die u in de cloud heeft ondergebracht.

[alert type=”info” title=”Wilt u weten welke ICT opleiding bij u past? “] Klik hier en u weet het direct

Eenvoudig overstappen naar de cloud

Let erop dat de cloudleverancier van uw keuze een goed doordacht traject met u doorloopt bij de overstap naar de cloud. Dat betekent tijd nemen voor een goede intake en inventarisatie waarbij zowel de omgeving waarbinnen de applicaties fungeren als de inrichting van de individuele applicaties goed in kaart worden gebracht.

De ervaring leert dat een proefmigratie van de applicatiedata(base), die vervolgens functioneel kan worden getest door de klant zelf, goed werkt. En ook het onderdeel nazorg is belangrijk; alhoewel niet altijd nodig, is het goed om specialisten achter de hand te houden die gebruikers desgewenst kunnen ondersteunen op het moment dat zij voor het eerst vanuit de cloud gaan werken.

Auteur: Ronald Paauwe

Bron: Denkt u na over een overstap naar de cloud?

Wilt u de winstgevendheid van uw organisatie verhogen?

Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul uw e-mailadres in en ontvang de video.

Mogelijk ook interessant

In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.

Laat een reactie achter

Klik hier om een reactie achter te laten