HRM

De 5 belangrijkste kenmerken van talentvolle kandidaten van nu

leadership

De 5 belangrijkste kenmerken van talentvolle kandidaten

Talent vormt het fundament van een succesvolle organisatie. Wanneer je organisatie groeit is het daarom belangrijk om te kunnen beschikken over voldoende talentvolle kandidaten om je vacatures mee in te vullen. Wat zijn de kenmerken van talentvolle kandidaten waar de recruiter op moet letten? Ik presenteer vandaag vijf kenmerken.

Talent vormt het fundament van een succesvolle organisatie. Wanneer je organisatie groeit is het daarom belangrijk om te kunnen beschikken over voldoende talentvolle kandidaten om je vacatures mee in te vullen. Dit laatste punt blijkt in de praktijk vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Om de talentvolle kandidaat wordt gestreden, zeker in sectoren waar de arbeidsmarkt krap is. Denk hierbij aan de techniek en ICT. Voor je het weet steelt je directe concurrent een kandidaat weg. Blijf je met gaten in je personeelsbestand zitten, dan lijdt de productiviteit van je organisatie daaronder.

Hoe herken je een uitzonderlijke kandidaat? Vandaag focus ik op het sollicitatiegesprek en het spotten van talent. De uitzonderlijke kandidaat heeft vaak verschillende kenmerken die hem/haar onderscheiden. Er zijn daarom verschillende zaken waar je als recruiter op kan letten tijdens een gesprek. De ene keer hoef je hier niks voor te doen en komt dit vanzelf naar boven, een andere keer moet je er actief op sturen. Wat zijn de kenmerken van talentvolle kandidaten waar de recruiter op moet letten? Ik presenteer vandaag vijf kenmerken.

1. Talent is ambitieus
De talentvolle kandidaat weet wat hij/zij wil en is bereid hier hard voor te werken. Talent geeft om resultaten en werkt daarom graag met lange-termijn doelen. Deze combinatie is extreem waardevol voor organisaties die dit goed weten te begeleiden. Hoe herken je ambitie tijdens een gesprek? Er zijn verschillende mogelijkheden. De ambitieuze kandidaat zal benieuwd zijn naar de opbouw van de organisatie, de aard van het werk, op zoek zijn naar verantwoordelijkheid, en vragen naar doorgroeimogelijkheden. Dus let op deze punten. Als recruiter kan je hier ook actief naar zoeken tijdens een gesprek. Stel bijvoorbeeld een vraag over waar de kandidaat zich over vijf jaar ziet in jouw organisatie. Komen ze met een verhaal waarin zij hun ambitie, doelen en meerwaarde overtuigend weten over te brengen, dan weet je dat je beet hebt.

2. Talent is veelzijdig
Talentvolle kandidaten hebben verschillende punten waarin ze excelleren. De kandidaat is dus niet alleen heel goed in zijn/haar werk, maar bijvoorbeeld ook in staat om tegelijkertijd een team van collega’s aan te sturen. Dit is waardevol voor organisaties omdat deze kandidaten meerdere rollen kunnen aannemen en makkelijk doorgroeien in een organisatie. Dit geeft ze een meerwaarde over kandidaten met een ‘beperkte’ skillset. De veelzijdigheid van een kandidaat is op verschillende manieren te herkennen. Een divers, maar relevant, CV is hier één van: kijk bijvoorbeeld naar nevenactiviteiten tijdens de studie, vrijwilligerswerk of zelfs hobby’s. Als recruiter kan je tijdens het gesprek vragen naar taken en verantwoordelijkheden in voorgaande functies, dit geeft vaak al een goed beeld van de skillset die een kandidaat heeft.

3. Talent is flexibel
Moderne organisaties krijgen te maken met complexe problemen, instabiliteit en snel veranderende vraagstukken. Dit vraagt om een speciaal slag werknemers die makkelijk kunnen meebewegen met deze verandering en uitdagingen durven aan te pakken. Een talentvolle kandidaat is daarom flexibel, staat open voor verandering en is het liefst ook nog in staat om collega’s bij het veranderingsproces mee te nemen. Waar kan je naar vragen als recruiter? Een manier is om de kandidaat te ‘verrassen’ met een vooraf bedacht vraagstuk en te vragen hoe zij dit zouden oplossen. Je kan ook specifiek vragen om een aantal voorbeelden van uitdagende en complexe vraagstukken voorgaande functies en hoe de kandidaat hier mee om ging. Kunnen ze meerdere relevante voorbeelden geven en ook nog goed beargumenteren hoe ze deze vraagstukken hebben opgelost, dan is dat een goeie indicator van flexibiliteit en probleemoplossend denken.

[alert type=”info” title=”Wilt u weten welke HRM opleiding bij u past?”] Klik hier en u weet het direct

4. Talent is communicatief vaardig
Afhangend van de functie is het een vereiste dat de kandidaat communicatief vaardig is. Zeker wanneer er binnen een functie moet worden samengewerkt, of er veel contact is met klanten. Dit gaat niet alleen om schriftelijke vaardigheden, maar ook verbaal. De talentvolle kandidaat kan voldoen aan deze eisen. Een eerste impressie is hier vaak al heel belangrijk, hoe komt de kandidaat over tijdens de gesprekken? Hou hierbij rekening met nervositeit, een eerste gesprek kan intimiderend zijn voor sommigen. Bij twijfel kan je overwegen om een extra gesprek in te plannen. Om de schriftelijke vaardigheden te toetsen kan je kijken naar het mailcontact of vragen om een uitgebreide motivatiebrief.

5. Talent is zelfverzekerd
Het hebben van een gezonde dosis zelfvertrouwen is geen slecht iets, er vanuit gaande dat dit niet overloopt in arrogant gedrag. Soms is dit verschil maar klein. Talent kan dit onderscheid te maken: ze weten wat hun sterke kanten zijn, maar kunnen het ook toegeven wanneer ze fout zitten. En kunnen door hun zelfvertrouwen goed omgaan met suggesties en kritiek van anderen. Dit is een waardevolle eigenschap in omgevingen waar veel wordt samengewerkt (bijvoorbeeld wanneer werkzaamheden op projectbasis plaatsvinden). Vraag de kandidaat, om hier meer over te ontdekken, naar hun minder sterke kanten (Ja, ik weet het: cliché). De kandidaat met zelfvertrouwen kan zijn/haar zwakheden benoemen en beargumenteren hoe ze hiermee omgaan bij hun werkzaamheden.

Auteur: Edwin Noordeloos, Managing partner, Yoores Recruitment Solutions

Bron: 5 kenmerken van talentvolle kandidaten

Wilt u de winstgevendheid van uw organisatie verhogen?

Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul uw e-mailadres in en ontvang de video.

Mogelijk ook interessant

In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.

Laat een reactie achter

Klik hier om een reactie achter te laten