Financieel Management

In 5 stappen uw zakelijke cashflow verbeteren

leadership

Auteur: Sander Verhulst

Bron: Graydon

Ook uw zakelijke cashflow verbeteren? Nog even voor de zekerheid de definitie: cashflow is de netto hoeveelheid geld die in en uit een bedrijf stroomt. In tegenstelling tot de omzet, waarin ook vorderingen zijn opgenomen, geeft de cashflow dus simpelweg de beschikbare hoeveelheid liquide middelen weer. Cashflow speelt een cruciale rol in het voortbestaan van bedrijven, omdat organisaties met een goede cashflow probleemloos hun kosten en salarissen van werknemers kunnen betalen. In welke vijf stappen kunt u uw cashflow verbeteren?

Het belang van een goede cashflow

Cash komt een bedrijf binnen via verkoop of leningen en stroomt het bedrijf weer uit als betalingen, bijvoorbeeld van lonen, leveringen of de rente op leningen. Een bedrijf kan een goede omzet hebben, maar zonder voldoende cashflow kan het nog steeds insolvent worden. Dat betekent dat het alsnog moet stoppen of aanvullende financiering moet aantrekken. Er is echter een aantal manieren om de cashflow verbeteren.

Stap 1. Vertraag uitgaande kasstromen

Een van de snelste manieren om de netto cashflow (het verschil tussen inkomend en uitgaand geld in een bepaalde periode) te optimaliseren, is de hoeveelheid geld die uw bedrijf uitstroomt te verminderen. U kunt dit doen door uw betalingstermijn voor te betalen facturen te verlengen. Als een leverancier bijvoorbeeld binnen 30 dagen betaald wil worden, gebruik dan deze volledige termijn om uw cashflow te verbeteren en betaal niet onnodig vroeg. Als u een goede relatie met uw leveranciers heeft, kunt u zelfs onderhandelen over langere betalingstermijnen. Wel is het advies om u altijd te houden aan de betalingstermijnen. Laat betalen zorgt voor een slechte relatie en negatieve financiële PR.

Stap 2. Vergroot inkomende kasstromen

Als u moeite heeft uw financiële verplichtingen na te komen of als u om een andere reden meer liquiditeit nodig heeft, kunt u stappen ondernemen om uw inkomende kasstromen te vergroten. Een manier om dit te doen, is door de verkoop van activa. U kunt bijvoorbeeld de focus van uw bedrijf op uw kernactiviteiten leggen, waardoor wellicht machines of onderdelen van uw bedrijf vrijkomen die u kunt verkopen (omdat u ze in de toekomst toch niet meer gebruikt). Als alternatief kunt u ook proberen een rekening-courantkrediet te krijgen om uw financiële zekerheid te verbeteren.

Stap 3. Verlaag uw DSO

Het verbeteren van uw Days Sales Outstanding (DSO) is dé sleutel tot beter cashflow management. De DSO is de gemiddelde tijd tussen het verzenden en betaald krijgen van uw facturen. Niet alleen verbetert een lage DSO uw cashflow en liquiditeit, het wordt ook gebruikt als maatstaf voor uw operationele efficiëntie. Een goede DSO is daardoor aantrekkelijker voor banken, kredietverstrekkers en investeerders. Zorg ervoor dat u betalingsvoorwaarden op maat voor uw klanten aanbiedt en werk met een ​​effectief proces voor het innen van rekeningen. Jaag dus achter openstaande facturen aan vanaf de dag waarop ze betaald hadden moeten zijn en wees niet te aardig voor late betalers. Het werken met digitale facturen en een geautomatiseerd facturatiesysteem kan betalingen ook versnellen. Daarnaast kunt u uw klanten motiveren door het aanbieden van prikkels (zoals een korting) voor vervroegde betaling en kosten voor een te late betaling.

Stap 4. Gedegen customer due diligence proces

De beste manier om betalingsachterstanden te voorkomen is te werken met een ​​effectief due diligence proces om klanten en prospects te screenen. Vooral kleine bedrijven zijn kwetsbaar voor late betalers, zeker als ze een klein aantal klanten hebben. Om de kredietwaardigheid van uw klanten en prospects te bepalen, kunt u bijvoorbeeld informatie opvragen bij een deskundig kredietinformatiebureau als Graydon. Hoe aantrekkelijk een klant of prospect ook mag lijken, als zijn betalingscultuur de stabiliteit van uw bedrijf in gevaar kan brengen, is het niet de moeite waard er zaken mee te doen.

Stap 5. Voorspel uw inkomsten en uitgaven

Een aantal cashflow problemen kan worden voorkomen door effectieve forecasting. Probeer eens een forecast te maken van 12 maanden en monitor deze vervolgens wekelijks. Het ontdekken van cyclische of seizoensgebonden veranderingen in inkomsten en uitgaven kan u helpen een nauwkeurigere financiële begroting voor de komende jaren op te stellen. En als laatste bonustip: houd altijd een noodkrediet aan. U weet nooit wanneer u het nodig heeft.

[alert type=”info” title=”Leestip: Business Controlling & Accounting “] Lees het artikel

Wilt u de winstgevendheid van uw organisatie verhogen?

Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul uw e-mailadres in en ontvang de video.

Mogelijk ook interessant

In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.