HRM

6 HR-tips voor een geïnspireerde bedrijfscultuur

leadership

Hoe zet je een verlieslijdende organisatie om in een gezonde, bezielde club waar iedereen wil werken? Zes inspirerende HR-voorbeelden laten zien hoe het anders kan. In 2007 was het Parktheater in Eindhoven een verlieslijdende club die een miljoen in de min stond. Vier jaar later was die min vervangen door een plus, en werd het onder andere verkozen tot Beste Werkgever van Brabant in de categorie non-profit (2011) en werd het samen met tien andere organisaties ‘Het slimste bedrijf van Nederland’ (2012).

Giel Pastoor – huidige directeur van het Parktheater en ‘beweegstrateeg’, zoals hij zichzelf noemt – wist de organisatie met ruim honderd medewerkers in drie jaar tijd op zijn kop te zetten en om te vormen tot een inspirerende, succesvolle en gezonde organisatie met een bijzondere bedrijfscultuur. Pastoor slaagde erin om bestaande heilige huisjes omver te schoppen en het personeel weer uit te dagen en te bezielen.

Hoe zet je zo’n prestatie neer? Ruud Thelosen, docent HRM bij Fontys Hogeschool, beschrijft  een aantal inspirerende voorbeelden uit het HR-beleid van het Parktheater om tot zo’n bezielde organisatie te komen.

1. Schaf het managementteam af

Het meest opvallende is de omvorming van een hiërarchische organisatiestructuur naar een platte bloembladenstructuur. Pastoor schafte het managementteam simpelweg af omdat het vernieuwing en inspiratie eerder tegenhield dan bevorderde. Ook werden de meeste vergaderingen afgeschaft – door Pastoor beschouwd als verspilling van tijd. In de huidige kantoortuin is ruimte volop om elkaar te ontmoeten en te spreken dat hoeft dus niet meer op vooraf afgesproken tijden. Je zou kunnen zeggen dat Pastoor de Nederlandse Ricardo Semler is die ook wars is van verstikkende regels en hiërarchische structuren.

TIP: Kunt u zonder managementteam? Lees de whitepaper Naar een leiderloos leven.

2. Laat personeel klanten ontmoeten

De ‘beweegstrateeg’ koos als logo voor het Parktheater een getekend hart met als onderschrift ‘Raak Elkaar’. Naast dat dit de intentie is van kunst, was deze spreuk ook bedoeld als boodschap voor het personeel dat de gasten en het publiek moet durven aanspreken, ontmoeten en inspireren.
Zo riep Pastoor speciale Meet & Greet bijeenkomsten in het leven voor het personeel, waar zij het publiek konden ontmoeten en begon daarnaast een Parktheater Academy waar artiesten uit diverse culturele gebieden het personeel komen vertellen waar het om draait tijdens de show. Zo is het gehele personeel zelf meer bekend met de kunstvormen- en uitingen en kan daarover vertellen aan gasten. Zo vertelde Claudia de Breij hoe zij als artiest de ontvangst rondom een optreden ervaart. Dat leverde veel bruikbare tips op voor verbetering.

LEES MEER / HRM OPLEIDINGEN / INSCHRIJVEN GRATIS HRM WEBINARDOWNLOAD GRATIS WHITE PAPER

Wilt u de winstgevendheid van uw organisatie verhogen?

Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul uw e-mailadres in en ontvang de video.

Mogelijk ook interessant

In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.

Laat een reactie achter

Klik hier om een reactie achter te laten