Financieel Management

De traditionele accountant versus de toekomstgerichte accountant

leadership

Een accountant is een financieel en fiscaal specialist die je kan helpen bij de groei van je onderneming. Dat doet elke accountant op zijn eigen manier. Om te weten welke accountant het beste bij jou past, is het goed het verschil te kennen tussen een traditionele en een toekomstgerichte accountant.

De traditionele accountant

Van oudsher houdt een accountant zich bezig met terugkijken. Hij verwerkt administraties, maakt jaarrekeningen, doet aangiftes of controleert deze. In januari start de traditionele accountant met het opstellen van de cijfers van het vorige boekjaar. In de loop van het jaar zal hij je aan de hand van de jaarrekening door deze cijfers leiden.

Lange tijd voldeed deze werkwijze. De komst van geavanceerde software heeft de traditionele accountancy echter op zijn kop gezet. In onderzoeken wordt ook al enige tijd geroepen dat de administrateur, boekhouder of traditionele accountant ten onder zullen gaan als zij geen meerwaarde aan hun dienstverlening toevoegen. Veel van hun werkzaamheden worden namelijk overgenomen door software en telebankieren. De digitalisering zorgt er bovendien voor dat administratieve processen efficiënter en goedkoper worden. 

Meer resultaat voor hetzelfde geld

Ondanks de discussie over het bestaansrecht van traditionele accountantskantoren, is het vertrouwen van mkb- ondernemers in hun accountant blijvend hoog, zo blijkt uit recent onderzoek (2016). Slechts 4 procent is ontevreden over zijn huidige accountant en ruim driekwart zegt komend jaar zeker niet te switchen van accountant.

De grootste bedreiging lijkt het kostenplaatje. In ruil voor lagere kosten is een derde van de mkb’ers (alsnog) bereid van accountant te wisselen. De gevraagde meerwaarde zit hem dus vooral in het leveren van meer transparantie (vaste prijsafspraken), kwalitatief betere diensten en doorlopend advies. De mkb-ondernemer is bereid voor diensten te betalen, mits deze ook echt iets opleveren of toevoegen.

De toekomstgerichte accountant speelt nadrukkelijk in op deze wensen uit de markt.

De toekomstgerichte accountant

Waar accountants traditioneel bezig zijn met het verleden
(de jaarrekening en de belastingaangifte van vorig jaar) is de toekomstgerichte accountant juist nadrukkelijk bezig met de toekomst. De naam zegt het eigenlijk al. Deze accountant helpt bedrijven met groeien en biedt hiervoor diverse producten aan.

Vaste prijzen

Zijn basis dienstenpakket bestaat bijvoorbeeld uit: het afhandelen van de bedrijfsadministratie, loonadministratie, het opstellen van de jaarrekening, het doen van de belastingaangifte en de btw-aangifte. Deze keten van dataverwerking in het financieel-administratieve proces
is volledig geoptimaliseerd, waardoor de toekomstgerichte accountant zijn basisdiensten tegen vaste prijzen kan aanbieden.

In de Cloud

Hij werkt verder met software in de Cloud. Ondernemers beschikken hierdoor overal en altijd over hun online administratie en real time stuurinformatie via een dashboard. Deze digitale data is een continue informatiebron voor de accountant, die zijn kennis en kunde veel meer inzet als sparringpartner en bedrijfsadviseur. Zijn klanten profiteren hiervan op vele fronten.

Voordelen toekomstgerichte accountant

Doordat de toekomstgerichte accountant altijd over actuele cijfers beschikt, kan hij jou als ondernemer op elk gewenst moment bijstaan met een gedegen advies. Dat maakt direct ingrijpen en bijsturing mogelijk, zodat de groei van je bedrijf optimaal blijft. Je bespaart hierdoor niet alleen tijd, maar beschikt ook te allen tijde over tijdige managementinformatie. Bovendien kan hij je binnen 6 weken na afsluiting van het boekjaar al een jaarrekening aanbieden.

Wat je nog meer kunt verwachten

Ondernemers ervaren de snelle oplevering van de basisdiensten én de vaste prijzen hiervoor als grote pluspunten bij een toekomstgerichte accountant. Maar ook met de hoeveelheid aanvullende diensten die een toekomstgerichte accountant voor hetzelfde geld biedt, scoort hij punten.

Meer dan de cijfers

Bij een toekomstgerichte accountant gaat de dienstverlening over meer zaken dan alleen de cijfers. Doordat je als ondernemer op elk gewenst moment beschikt over stuurinformatie en een online dashboard functioneert jouw accountant veel meer als bedrijfscoach en staat hij nadrukkelijk aan je zijde. Hij kijkt naar de manier waarop je als ondernemer je organisatie hebt ingericht en waar dat wel of niet goed functioneert in de processen. Hij bekijkt ook de ontwikkeling van de markt of sector en de mogelijke strategische keuzes die daaruit voortvloeien. Hij helpt je om makkelijker keuzes te maken.

Sparren, besluiten nemen en monitoren

Als een volwaardig gesprekspartner denkt hij mee over het geven van sturing en leiding aan je bedrijf, organisatie of medewerkers. Hij functioneert hierbij ook als sparringpartner. Hij denkt kritisch mee bij operationele, strategische en financiële vraagstukken. Hij geeft ook onafhankelijk advies over business opportunity’s en zelfs over meer persoonlijke en privé gerelateerde onderwerpen en zaken. Alles wat een ondernemer ‘kopzorgen’ kan geven, is een aandachtspunt voor de toekomstgerichte accountant. Daarnaast monitort hij constant jouw bedrijf, waarmee de toegevoegde waarde van jullie samenwerking compleet is.

Basisdiensten

Ondernemers geven de voorkeur aan de dienstverlening van de toekomstgerichte accountant boven die van een traditionele accountant. Dat is natuurlijk niet vreemd. Ze krijgen hier meer waar voor hun geld. Toch leeft ten onrechte nog weleens het idee dat een compleet pakket basisdiensten duurder is dan de keuze voor één losse dienst bij een traditionele accountant. Dankzij de geautomatiseerde keten van dataverwerking is dit niet het geval. Lees hier meer over de belofte van een toekomstgerichte accountant.

Bespaar tijd en geld

Waar ondernemers bij een traditionele accountant voor losse diensten betalen en de aanvullende dienstverlening moeten missen of daar fors voor bij moeten betalen, ontvangen zij bij een toekomstgerichte accountant voor een vast bedrag een volledig pakket basisdiensten én het voordeel van een online dashboard en overal en altijd actuele stuurinformatie. Verder bespaar je als ondernemer kostbare tijd en kosten op je boekhoudprogramma. Per saldo ben je stukken beter uit.

[alert type=”info” title=”Leestip: Utrecht Business Finance helpt ondernemers succesvol aan een bedrijfsfinanciering “] Lees het artikel

Auteur: Koen De Jong, Koen de Jong (43), toekomstgerichte accountant en eigenaar bij De Jong Accountants en Adviseurs. Een accountantskantoor in Vught dat sinds 1985 bestaat. Onze dienstverlening is sindsdien fors uitgebreid. Net als onze trouwe klantenkring. Ondernemers profiteren van onze ruime ervaring en frisse blik op de toekomst. Bij De Jong leveren we namelijk niet alleen cijfers op, we zorgen dat cijfers iets opleveren. Actueel inzicht om op te sturen, strategisch advies om op te vertrouwen. We lossen graag een gericht probleem op; nog liever ondersteunen we ondernemers over de volle breedte. Altijd in de vorm die het beste past en tegen vaste kosten die vooraf volkomen helder zijn. Onder aan de streep telt het resultaat, daarboven de persoonlijke relatie. Samen groeien we verder. Verwacht meer.

Wil je aan de slag met (financiële) waardecreatie en/of het verhogen van je organisatiewaarde?

Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul jouw e-mailadres in en ontvang de video.

Mogelijk ook interessant

In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.

Laat een reactie achter

Klik hier om een reactie achter te laten