Business Development Innovatiemanagement

Een goede cultuur binnen je bedrijf heb je zelf in de hand

leadership

We willen allemaal bij een geweldig bedrijf werken met een cultuur waarin we worden gewaardeerd en uitgedaagd om ons beste werk te doen. Maar hoewel we genoeg meekrijgen van de inspirerende cultuur bij bedrijven als Airbnb, Netflix en Google – hebben we alleen niet allemaal het geluk om bij een vergelijkbaar bedrijf te werken. Wat kan jij dan zelf doen om de cultuur binnen jouw bedrijf beter te maken?

Hoewel een volledige cultuurverandering niet iets is wat je in je eentje kan bereiken, ben je nog wel steeds onderdeel van de cultuur en heb je er zo toch invloed op. Met deze stappen breng je de bal aan het rollen: 

1. Accepteer niet dat iemand jullie bedrijf naar beneden haalt

Het is zo makkelijk om te klagen wat er niet goed gaat binnen een bedrijf. Iedereen kent wel de collega die tijdens de koffiepauze haarfijn aan het uitleggen is waarom de nieuwe strategie die net is gepresenteerd zeker weten gaat mislukken.

Er zijn hier twee dingen belangrijk om te beseffen: ten eerste gaat het bij geen enkel bedrijf continue van een leien dakje. Ook niet bij Airbnb of Netflix. Sterker: juist daar niet, want zij proberen continue te innoveren en dat doe je door veel fouten te maken. Maar nog veel belangrijker: er is niets ergers voor een motiverende en energieke bedrijfscultuur dan klagende mensen.

Wanneer mensen niets anders doen dan klagen, maak er een punt van. Spreek je uit naar die persoon en vraag vriendelijk of ze willen ophouden met klagen. Vertel elke keer dat ze klagen, er ergens op de wereld een puppy dood gaat. Als ze door blijven gaan, haal het management erbij.

2. Praat je bedrijf omhoog

Doe alsof jullie er al zijn. Alsof je bij het beste bedrijf op aarde werkt. Focus op de dingen die goed gaan. Deel dit vaak met anderen binnen- en buiten jullie bedrijf. Dit zorgt voor een goede energie en is de allereerste stap in het verbeteren van je cultuur. Daarnaast is die focus besmettelijk.

De reputatie van een bedrijf wordt uiteindelijk gebouwd op maar een paar mensen. Zorg dat jij er een van bent.

3. Onderneem actie op de dingen je wél in de hand hebt

Jezelf focussen op dingen waar je geen controle over hebt is een geweldige manier om gefrustreerd te raken en op langere termijn een goede eerste stap naar een burnout. Focus je in plaats daarvan enkel op de dingen waar je wel (indirecte) invloed op kan uitoefenen en vraag jezelf af hoe jij het beter kan maken.

Nog beter: nodig je favoriete collega’s uit voor een brainstorm met koffie (of bier). Zo ga je veel sneller.

4. Geef oprecht waardering

Nog steeds begrijpen veel bazen, managers en directe collega’s de kracht van een goed geplaatst compliment niet. Er zijn bedrijven die niet verder op het spectrum van waardering komen dan een compliment tijdens de jaarlijkse evaluatie, promotie en/of salaris-verhoging. Soms is het nog erger en wordt een compliment niet gebruikt om waardering uit te spreken maar is het onderdeel van een feedback tool.

Een manager geeft een compliment, waarna er feedback of advies volgt van wat er beter moet, om het daarna weer af te sluiten met een compliment. De zogenoemde ‘shit-sandwhich’ die iedereen na de 2e keer van mijlen ver aan ziet komen en waarvan de kracht bijzonder snel afneemt.

Jammer, want er zijn talloze onderzoeken over hoe krachtig een oprecht compliment kan zijn. Waardering van een directe collega wordt daarbij zelfs nog als waardevoller gezien dan van een leidinggevende. Wanneer je mensen waardeert voor hun inspanningen, verbetert hun eigen succes én hun bijdrage aan het team aanzienlijk (zo rond de 14% blijkt).

Maak er dus een gewoonte van anderen openlijk te waarderen voor hun goede werk. Vind je dat iemand waarde toevoegt aan het team of bedrijf? Vertel het ze. Wees specifiek en doe het openlijk. Het is de beste manier om iemands hart te winnen (en inzet).

5. Houd een positieve houding

Even er van uitgaande dat je niet met Vogons (een buitenaards ras) werkt, onhoud dat het allemaal niet zo dramatisch is. Problemen zijn gewoon onbeantwoorde vragen. Zorg ervoor dat je jezelf de juiste vragen stelt om in een positieve mindset te blijven.

Dus in plaats van: “$%? waarom moet mij dit nou weer overkomen” waarop het antwoord je situatie duidelijk niet verbetert, naar “OK. Hoe zou ik dit kunnen oplossen?” Als je op deze manier er naar kijkt geeft het je meer energie om positief te blijven en de stappen te blijven zetten om jullie bedrijfscultuur te verbeteren.

[alert type=”info” title=”Leestip: Veranderen, maar den wel met een missie. Als je mee wilt blijven doen in je werk, in de maatschappij, je gezin, je voetbalclub.”] Lees het artikel

6. Vraag niet om toestemming

Je hebt van niemand toestemming nodig om jullie cultuur te verbeteren. Pak zelf de verantwoordelijkheid, start vandaag en blijf doorgaan. Voor je het weet inspireer je anderen met je positieve houding en focus op actie. Succes!

Auteur:  Jorg Ruis Jorg Ruis is oprichter van Culture Builders dat bedrijven helpt om een geweldige cultuur te realiseren zodat mensen hun allerbeste werk kunnen doen. Hiervoor bouwde hij als CMO de cultuur bij snelgroe…

Wilt u de winstgevendheid van uw organisatie verhogen?

Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul uw e-mailadres in en ontvang de video.

Mogelijk ook interessant

In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.

Laat een reactie achter

Klik hier om een reactie achter te laten