Digitalisering & ICT

SharePoint anno nu: een ware revolutie

leadership

Met SharePoint 2016 zet Microsoft maximaal in op de combinatie van SharePoint on-premise en Office 365. De beheerafdeling van SharePoint kan nu zelf op een gebruiksvriendelijke wijze bepalen welke mix van functionaliteiten waar afgenomen worden. De verwachte releasedatum van de vernieuwde versie van SharePoint is Q1 2016.

OneDrive doorverwijzing

Het begint met de ‘OneDrive doorverwijzing’. De SharePoint omgeving checkt of de gebruiker Office 365 heeft. Als dat zo is, wordt de OneDrive van Office 365 gebruikt i.p.v. de lokale OneDrive in SharePoint 2016 on-premise.

Centraal opgeslagen gevolgde sites

Werd voorheen een on-premise omgeving gecombineerd met een online omgeving, dan ontstonden er automatisch twee locaties waar ‘gevolgde sites’ werden geregistreerd. Met de nieuwe functionaliteit worden deze sites centraal opgeslagen in de online omgeving, ook de sites die on-premise gevolgd worden. Hierdoor ontstaat een goed overzicht van de gevolgde sites in beide omgevingen.

Hybrid Cloud Search

Al langer een doorn in het oog van gebruikers is dat er bij gecombineerde omgevingen (online en on-premise) niet dezelfde zoekbronnen gebruikt kunnen worden. De nieuwe techniek “Hybrid Cloud Search” levert in beide SharePoint omgevingen (on-premise en Office 365) dezelfde zoekresultaten. Voor deze functionaliteit wordt gebruikgemaakt van de Online Search Service. Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor de gebruikers die een Office 365 en een on-premise licentie hebben. Zoekt een gebruiker met alleen een on-premise licentie binnen SharePoint, dan komen uitsluitend de ‘lokale’ zoekresultaten naar voren.

App launcher en UI

Voor gebruikers van Office 365 is het al een bekend gezicht: de nieuwe User Interface (UI) en App Launcher. In SharePoint 2016 wordt de UI ook aangepakt en de App Launcher ingevoerd. De UI lijkt op die van Office 365, zo creëert Microsoft meer duidelijkheid en gebruikersgemak.

SharePoint 2016 UI
User Interface SharePoint 2016

Infrastructuur en prestatieverbeteringen

Ook op het vlak van de infrastructuur zijn de nodige wijzigingen doorgevoerd. Naast dat de gehele infra ‘cloud first’ is opgezet, kunt u in de configuratie van SharePoint per server bepalen waarvoor het ingezet wordt. Voor Front-end, Application, Distributed Cache, Search en Custom of Single-Server Farm.

Toegenomen uploadgrootte

Voorheen was de maximale uploadgrootte van een bestand in SharePoint 2GB. Vanaf nu is deze limiet vervijfvoudigd en kunt u bestanden tot 10GB uploaden. [sidebar name=”In-post advertisement “]

Fast site creation

Een van de meest innovatieve ontwikkelingen binnen SharePoint is wat mij betreft ‘Fast site creation’. Tot nu toe kostte het ongeveer 40 seconden om een Site collectie aan te maken. In de nieuwe omgeving wordt dit gereduceerd tot 1 seconde. Om deze optie te kunnen gebruiken dient u wel een template aan te maken en configuratie m.b.v. PowerShell uit te voeren.

Nieuw Compliancy Center

Compliancy is een hot topic binnen SharePoint 2016. De beheerders blijven meer in control: er zijn nieuwe standaard sites om het beheer te vereenvoudigen en er kunnen handmatig nieuwe policies aangemaakt worden. Daarnaast wordt het gebruik van policies in OneDrive uitgebreid.

Mobile view verbeteringen

Gebruikers verwachten dat mobiele devices naadloos ondersteund worden. Daarom biedt SharePoint 2016 zoals verwacht een betere gebruikerservaring voor mobiele devices.

SharePoint 2016 mobile view
Mobile view SharePoint 2016

Durable links

Een mogelijkheid waar ik heel blij van word, is ‘Durable links’. Het concept: er wordt een link aangemaakt bij het uploaden/creëren van een document. Deze link is een variabele URL, de link blijft functioneren als het document wordt hernoemd of zelfs verplaatst wordt! Ik weet niet hoe het in de praktijk gaat werken met onder andere de gegeven machtigingen, maar ik ben wel benieuwd. Office Online Server (eerder bekend als Office Web Apps Server) kent overigens deze mogelijkheid al.

Meer weten?

Toen de geruchten op gang kwamen over SharePoint 2016 leek het meer op een evolutie dan een revolutie. Er werden een aantal nieuwe functionaliteiten getoond en de UI zou gelijk getrokken worden aan Office 365. Nu de marktversie bijna klaar is, blijkt dat er toch wel veel wijzigingen hebben plaatsgevonden. Te veel om in dit blog te beschrijven, daarom heb ik de meest in het oog springende wijzigingen aangekaart. Wilt u meer weten over wat SharePoint 2016 voor uw organisatie kan betekenen, neem dan contact op met de accountmanagers van ITON.

[alert type=”info” title=”Leestip: Zo kom je tot een gedegen IT-strategie. Of je nu wel of niet input vanuit de business krijgt, zo relatief eenvoudig is het om zelf een IT-strategie te bedenken.  “] Lees dit artikel 

Auteur:  Jorik Polhuis, Solution consultant. Het nieuwe werken, het is een term die te pas en te onpas gebruikt wordt. Tegenwoordig is er eerder sprake van continue verbetering van je digitale werkplek in iteraties. Verbeteringen volgen zich sneller dan ooit achter elkaar op en ‘gebruikers’ worden steeds meer geacht hiermee om te kunnen gaan. Aan de andere kant verwachten gebruikers ook dat alles wat in de commerciële markt wordt ontwikkelt, direct beschikbaar is in de werkplek van de organisatie. Zo niet, dan wordt er zelf wel een oplossing voor gezocht. Dit zijn zo een aantal uitdagingen waar organisaties mee te maken krijgen in deze tijd. Mijn passie is dan ook het begeleiden van organisaties bij de overgang naar deze nieuwe manier van IT aanbieden aan de gebruikers. De IT afdelingen zitten meer dan ooit te wachten op partners die hun begeleiden in dit mooie maar snel veranderende tijdperk van IT. Lees meer.

Wilt u de winstgevendheid van uw organisatie verhogen?

Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul uw e-mailadres in en ontvang de video.

Mogelijk ook interessant

In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.

Laat een reactie achter

Klik hier om een reactie achter te laten